Gündem
  • 4.11.2024 20:11

Çakarlı araç cezasını artıran kanun teklifi Meclis'te

TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, yetkisi olmadan çakarlı araç kullanan sürücülere 96 bin TL, tekrarı halinde 192 bin TL idari para cezası verileceğini duyurdu.

Çakarlı araç sorununa neşter vuruluyor.

Ankara kulislerindeki ceza ağırlaştırılma söylemleri resmiyete dönüştü.

Konuya ilişkin çalışma başlatan AK Parti, hazırladığı kanun tasarısını TBMM'ye sundu.

ÇAKAR DÜZENLEMESİ TBMM'DE

İstanbul başta olmak üzere özelikle büyükşehirlerde yetkileri olmadığı halde araçlarına çakar takarak trafikte öncelik almaya çalışan sürücülere bu kapsamda göz açtırılmayacak.

Hazırlanan kanun teklifiyle artık cezalar daha caydırıcı hale getiriliyor.

TBMM'de beraberindeki heyetle konuya ilişkin başvuruyu yapmadan önce teklif hakkında açıklamalarda bulunan TBMM AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, artırılan cezaları duyurdu.

Güler şöyle konuştu:

"PARA CEZASINI AĞIRLAŞTIRIYORUZ"

"Trafik düzen ve güvenliğinin sağlanması amacıyla toplumumuz arasında çakar olarak tabir edilen, ışıklı veya sesli uyarı işareti veren cihazların kullanılması yasak olan araçlarda bulunmasının önüne geçilmesi önem arz etmektedir. İhlallere yönelik para cezasını ağırlaştırıyoruz.

ÇAKARLI ARAÇ CEZASI 96 BİN TL OLACAK

6 bin 439 TL olarak uygulanan idari para cezasını 96 bin TL, tekerrürü halinde 192 bin TL olarak belirliyoruz.

EHLİYETE EL KONULACAK

Bu araçları kullananların ayrıca sürücü belgelerine el konulması ve araçların kademeli olarak trafikten menedilmesi hususunu kanun teklifinde düzenliyoruz."

RUHSATSIZ SİLAH KULLANIMNA YÖNELİK DÜZENLEME

46 maddelik Dahiliye Memurları ve Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinin içeriğinde ruhsatsız silah kullanımına yönelik maddeler de yer aldı.

Güler, yurdun iç güvenliğini ve asayişini sağlamak, kamu düzeni ve güvenliğini muhafaza etmek, suç işlenmesini önlemek ve suçlarla mücadele etmek, kaçakçılığı engellemek, nüfus ve vatandaşlık hizmetlerini yürütmek ve kara yollarında trafik düzenini sağlamak amacıyla ülkede yaşanan toplumsal, ekonomik ve teknolojik gelişmeler göz önüne alınarak İçişleri Bakanlığının görev, yetki ve sorumlulukları hususlarında hukuki düzenleme yapılması ihtiyacı oluştuğunu dile getirdi.

Kanun teklifi ile Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun'da düzenleme yapılarak kayıt dışı olarak yurt dışından getirilen veya ülkede yasa dışı üretilen ateşli silahlara ait "namlu, sürgü, gövde, çerçeve, silindir, mekanizma başı, çıkarıcı, tırnak, ateşleme iğnesinden" oluşan ana veya balistik önemi haiz parçaların her birinin bu Kanun kapsamına alındığını belirten Güler, şunları kaydetti:

"Bu düzenleme ile münferit yollarla temin edilen silah parçalarının birleştirilerek ateşli silah haline getirilmesinin önüne geçilecek, bu sayede yasa dışı olarak üretilen silahların terör ve diğer suç örgütlerinin eline geçmesi önlenerek, suç ve suçlulara karşı yürütülen kararlı mücadeleye katkı sağlanacaktır.

Son yıllarda şiddet olaylarında ruhsatsız silah kullanımı oranının gösterdiği artıştan yola çıkarak suçlarla etkin mücadele edilmesi ve suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla ruhsatsız silah kullananlara uygulanacak müeyyideyi arttırıyoruz.

Bu düzenlemenin, toplumda ruhsatsız silahın temin ve kullanımından kaynaklı olduğu değerlendirilen bir tehdidin bertaraf edilmesinde önemli bir katkı sağlayacağı, toplumda bu vesile ile oluşan cezasızlık algısının da ortadan kaldırılacağını düşünüyoruz.

Bununla birlikte, kurusıkı tabir edilen silahların özelliklerinde değişiklik yapılmak suretiyle öldürmeye ve yaralamaya elverişli ateşli silah vasfına dönüştürenler hakkında daha ağır ceza uygulanmasına yönelik değişiklikleri öneriyoruz."

"İÇİŞLERİ GEÇİCİ GÖREVLENDİRME İLE GÖREVLENDİREBİLİYOR"

Güler, üç Belediyeye kayyum atanmasına ilişkin soruya, “Üç Belediye Başkanı’nın yerine Anayasa 127. madde ve 5393 sayılı kanunun 45, 46 ve 47.maddesi kapsamında geçici süre ile görevlendirme yapıldı. Belediye Başkanları’nın görevleri soruşturma veya kavuşturma uğraması halinde İçişleri bakanlığı geçici görevlendirme ile bir Belediye Başkanını görevlendirebiliyor.

İlgili Belediye Başkanları hakkında görev yaptıkları şehrin Cumhuriyet Başsavcılıkları terörle mücadele kapsamında bir soruşturmanın yürütüldüğünü biliyoruz. Mardin Belediye Başkanı için on yıl ve üzeri, Batman Belediye Başkanı için altı yıl ve üzeri, Halfeti Belediye Başkanı için altı yıl ve üzerinde yerel mahkemede ceza verilmiş. Bunlar istinaf ve Yargıtay’da temyiz süreçlerine tabidir” cevabını verdi.

Güncellenme Tarihi : 4.11.2024 20:12

İLGİLİ HABERLER