ÇALIŞANLARIN MAAŞINA ZAM GELİYOR...
Prometheus Danışmanlık'ın İstanbul'dan Denizli'ye Bolu'dan Gaziantep'e 300 şirket ile yaptığı 'Beyaz Yaka Araştırması'na göre, bu yıl en çok tercih edilecek zam oranı yüzde 6.5 olacak.
2010 yılında yüzde 3-5 seviyesinde kalan zam oranlarındaki bu artış aynı zamanda yıl boyunca 2 zam yapma yöntemiyle de desteklenecek. Performans değerlendirmeleri de zam oranlarına yüzde 2-4 oranında yansıyacak. Araştırmaya göre, şirketler 'daha az elemana daha iyi ücret' uygulamasını tercih edecek.
Habertürk'e göre, ekonomik krizin özellikle 2009 yılında çalışan sayısında yarattığı gedik de bu yıl yavaş yavaş kapanacak. Nitekim, Aralık 2009'da şirketlerin yüzde 85'i "Çalışan sayım azaldı" derken, 2011 yılı bütçelerine göre bu oran yüzde 5'e inecek. "Çalışan sayım arttı" diyenlerin oranı da Aralık 2009'da yüzde 5 iken, bu oran 2011'de yüzde 35'e çıkacak.
ENERJİDE ÇALIŞAN SAYISI ARTACAK
Çalışan sayısında artış olacak alanlar inşaat yan sanayi, enerji, danışmanlık, çağrı merkezleri, perakende ve otomotiv olarak öne çıkacak. Buna karşılık, yurtdışında çalışan inşaat ve taahhüt ile tekstil şirketlerinde ise çalışan sayısında azalma görülebilecek. Genel tabloya bakıldığında ise, şirketler yeni çalışan alma konusunda yine de sınırlı kalacak ve ayrılanın yerine alma eğilimi belirgin olacak. Dikkat çeken bir başka eğilim de, şirketlerin enflasyon nedeniyle yılda 2 zam uygulamasına geri dönmesi olacak.
Zammı geçmiş enflasyon belirleyecek
Ücret artışında şirketlerin yarısı geçmiş dönem enflasyonunu baz alacak. Yüzde 20'lerden yükselen bu oranda özellikle geçmiş yıllarda zam yapmayan şirketlerin psikolojik avantaj yaratma isteği etkili olacak. 2011 yılında şirketlerin yüzde 40'ı ise gelecek enflasyonu baz alacak.
Performans ücrete yansıtılacak
Krizle birlikte performans değerlendirmelerini ücret artışına yansıtan şirketlerin sayısında artış gözlenecek. Aralık 2008'de yüzde 60 olan bu oran, yüzde 30'lara kadar düşmüştü. Ancak bu yıl şirketlerin yüzde 55'i performansını zamlara yansıtacak. Yansıtmayacak olanların oranı yüzde 10'da kalacak, prim uygulaması tercih edenler de yüzde 35'e inecek.
Üst-ast maaş farkı tekrar artacak
Kriz ile birlikte farklı kademelerde çalışanların maaş farkında azalma eğilimi öne çıkmıştı. Ancak şimdi bu farkın tekrar açılmaya başlayacağı görülüyor. Söz konusu oran 1'e 2'ye kadar inmişken bu yıl 1'e 8'e kadar çıkacağını söylemek mümkün. Bu durumun ana nedeni olarak üst düzey pozisyonlarda azaltılan yönetici sayısının gelirlerinde iyileştirme yapılması gösteriliyor.