Yaşam
  • 31.7.2004 00:06

ÇATALHÖYÜK'TE 9 BİN YILLIK SIVANMIŞ KAFATASI BULUNDU

KONYA - Neolitik döneme ait bir yerleşim merkezi olan Çatalhöyük'te yapılan kazılarda, dışı kırmızı boyayla sıvanarak burun eklenmiş bir yetişkin kafatası bulundu.
     Kazı Başkanı Prof. Dr. Ian Hodder, Konya'nın Çumra İlçesi'ne bağlı Küçükköy sınırları içindeki Neolitik Çağ'a ait yerleşim yeri Çatalhöyük'te, gazeteciler için düzenlenen basın gezisinde, devam eden kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.
     Kazı çalışmalarında bu yıl, 12 ev, 30 heykelcik ve ilk defa sokak diye tanımlanabilecek yapıların ortaya çıkarıldığını belirten Hodder, bunların yanı sıra yabani domuz dişinden yapılmış kolyeler, sıvanın içine yerleştirilmiş boğa boynuzları, obsidyen ayna ve hayvan figürleri bulduklarını söyledi.
     Daha fazla sayıda evi aynı anda kazarak 9 bin yıl öncesindeki yaşam konusunda daha açık bir tablo çizdiklerini ifade eden Hodder, şöyle konuştu:
     ''Kazılar sonucunda yeni bulduğumuz sokak, Çatalhöyük'teki insanların çatılar üzerinde yaşadığı tezimizi çürütebilir. Bu sokak, burada yaşayan ve akraba olan insanların ortak kullandığı bir mahalleye ait olabilir. Bu bölgede en önemli buluntulardan birisi de üzeri kırmızı sıvayla kaplı kafatasıdır. Türkiye'de ilk kez Kapadokya yakınlarındaki Köşkhöyük'te bulunmuştu. Bu yılki buluntularımız arasındaki kafatasından, 9 bin yıl önce yaşamış bir bireyin yaşamını da gözlemleyebiliyoruz. Bu kafatasına kırmızı bir sıva yapılmış. Kafatasına sıvanan burun da dikkat çekiyor. Kafatasının sıvanmasından ölü bir insanın etlendirilmeye çalışıldığını düşünebiliriz.''

Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:39

İLGİLİ HABERLER

Onceki Sayfa
Sonraki Sayfa