CEM ERSEVER'İN KAYIP ARŞİVİ VELİ KÜÇÜK'ÜN EVİNDEN ÇIKTI
Vatan Gazetesi'nde yayınlanan habere göre, İstanbul Terörle Mücadele Şube (TEM) ekipleri tarafından Beşiktaş Levazım Sitesi'ndeki evinden 22 Ocak sabahı saat 06.00 sıralarında gözaltına alınan emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün Bilecik Gölpazarı İlçesi Türkmen Köyü'ndeki çiftlik evine de operasyon yapıldı. Küçük'ün özenle koruduğu binlerce sayfalık arşivine el konuldu.
Belgeler incelendikten ortaya müthiş bir iddiaya ortaya atıldı. Emniyetten sızan bilgiye göre devlete ve silahlı kuvvetlere ait "gizli bilgiler"in yer aldığı dokümanlar arasında 1993 yılında öldürülen ve yıllarca JİTEM adlı istihbarat biriminin başkanlığını yapan emekli binbaşı Cem Ersever'in "kayıp olan arvişi" de bulunuyordu.
JİTEM'in başındaydı
İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından büyük bir titizlikle incelenen belgeler tüm dikkatleri yeniden JİTEM adlı istihbarat birimi üzerine çekti. 12 Eylül ihtilalinden sonra bizzat istihbaratçı Veli Küçük tarafından kurulduğu söylenen ancak varlığı hiç bir zaman kanıtlanamayan Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Teşkilatı'nın (JİTEM) başına da Güneydoğu'da PKK ile mücadele eden Binbaşı Cem Ersever getirildi.
Yanına topladığı PKK itirafçıları ve "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım gibi isimlerle bölgede JİTEM adına faaliyet yürüten Ersever, başında bulunduğu kuruluşun kurucusu Veli Küçük'le de yakın ilişki içerisinde oldu.
JİTEM'İ deşifre etti
Ersever, PKK ile mücadele konusunda özellikle de polis bölgesinde zaman zaman "rutin dışına çıkan" JİTEM'in faaliyetlerinden rahatsız olunca Yeşil kod adıyla tanınan Mahmut Yıldırım ve bazı faili meçhul cinayetlerle ilgili Aydınlık Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in kuşkulu bir uçak kazasında ölümünün üzerinden bir ay geçmeden, 17 Mart 1993'de 30 arkadaşı ile birlikte görevinden istifa etti. İstifa mektubunda "Güneydoğu'da yetkili organlar içerisinde oluşturulan bir çete, cereyan eden hadiselerin gerçek boyutlarının Türk Milleti tarafından görülmesini engellemektedir" demiş ve PKK ile mücadelenin eksikliklerini kamuoyuna duyurmaya çalışacağını açıklamıştı.
Öldürüldü, arşiv kayboldu
JİTEM'in "rutin dışı faaliyetleri", Mahmut Yıldırım ve faili meçhul cinayetlerle ilgili anlattıklarından sonra hedef haline gelen Ersever, Aydınlık gazetesine anlattıkları ile ilgili mahkemeye ifade vermek için 24 Ekim 1993'de Ankara'ya gittikten sonra bir daha kendisinden haber alınamadı. Ersever her yerde aranırken önce sevgilisi Neval Boz'un cesedi Ankara Çamlıdere'de, bir gün sonra JİTEM'de çalışan itirafçı Murat Demir'in cesedi Polatlı'da, 4 Kasım 1993'te de kendisinin cesedi Elmadağ'da bulundu. Kim tarafından öldürüldüğü sır olarak kalan Ersever'in Ankara'daki evinde tuttuğu ve içinde JİTEM'le ilgili çok gizli belgelerin bulunduğu "arşivi" de kayboldu.
Küçük'e arşiv sorgusu
Yıllardır sır olan bu arşiv, iddialara göre Veli Küçük'ün Bilecik Gölpazarı İlçesi Türkmen Köyü'ndeki çiftlik evine düzenlenen baskında ortaya çıktı. İstanbul Terörle Mücadele Şubesi'nde 4 gün sorgulanan Veli Küçük, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde hakim karşısına çıkarken kendisine çok önemli ve gizli belgelerin bulunduğu bu arşiv ile ilgili hakim tarafından sorular yöneltildi.
"JİTEM'in kurucusuyum"
Küçük verdiği cevapta şunları söyledi: "Ben JİTEM'in kurucusu olarak biliniyorum. Kanunda yeri olan bir birimdir. Bu bende bir meslek hastalığı olarak niteleyebileceğim arşivleme alışkanlığından dolayı bana görev sırasında değişik yerlerden ulaşan belgeleri dosyalayarak muhafaza ettim. Emekli olduktan sonra da bu şekilde gelen belgeleri arşivledim. Beni seven insanlar da bu tür bilgi ve belge akışını bana sağlarlar. Evimde bulunan gizlilik niteliği yüksek olan belgeleri arşivlemem, karakterimin ve alışkanlığımın bir yansımasıdır. Aynı zamanda yazıya dökülen gizli konuşma kayıtları da bunun içinde yer alıyor. Evimde, gündemdeki Ergenekon, Lobi gibi belgelerin orijinal nüshalarının çıkması da arşivleme hastalığımdan kaynaklanmaktadır"
Emniyet bilgi vermedi
Veli Küçük'ün evinden Cem Ersever'in arşivinin çıktığı iddiaları üzerine görüştüğümüz bir Emniyet yetkilisi, "yayın yasağı olduğu gerekçesi" ile açıklama yapmadı. Aynı yetkili, "Bu konu ile ilgili herhangi bir açıklama yapmamız şimdilik sözkonusu olamaz. Sorunuza olumlu ya da olumsuz yanıt veremem" dedi.
Cem Ersever, Faili meçhulleri açıklayacaktı!
JİTEM'ci Emekli Binbaşı Ahmet Cem Ersever, öldürülmeden 4 ay önce gazetecilere şu mesajı geçmişti: "Ben, PKK ile mücadelede atılan adımların yanlış olduğunu, mücadelenin ehil ellerce yürütülmesi gerektiğine inanıyorum. T.C.'nin PKK sorununa karşı bir stratejisinin olmadığını ve 1992'de durumu kurtarmak için bilgisizce yapılan K.Irak harekatının devleti bir açmaza soktuğunu düşünüyorum. PKK'ya siyasi kazanımlar getireceğini, güçlenmesini sağlayacağını beyan ederek 1993 yılı Mart ayında Kıdemli Binbaşı rütbesinde, Jandarma Genel Komutanlığı istihbarat grup komutanlığı görevinden kendi isteğimle ve bazı arkadaşlarımla birlikte emekli oldum. 1984'ten bugüne kadar yapılan yanlışlar, ihanetler ve uygulamalar konusunda Türk kamuoyunun aydınlatılması gerektiğine inanıyor ve görüşmeler sonunda belirlenecek bir tarihte Türk basınıyla kamuoyu önünde Talabani'nin ihanetleri, PKK ilişkileri, G.doğu'daki gerçek durum, köy korucuları, itirafçılar, faili meçhul cinayetler hakkında ve bazı siyasilerin örgütsel konumları ile ilgili açıklamalarda bulunacağımı beyan ediyorum."
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 14:04