Cemaatin hakimlerine büyük darbe
Cumhurbaşkanı Gül, yeni yargı paketini onayladı. Paralel yapının etkin olduğu sulh ceza mahkemeleri kapatıldı. Düzenlemeyle paralel yapının Yargıtay'daki etkisi de kırılacak
1.Sulh ceza mahkemeleri kaldırıldı. Bu mahkemelerin yerine sulh ceza hakimliği kurulacak. HSYK tarafından bu mahkemelere atamalar yapılacak. Sulh ceza hakimliğini soruşturma dışında kalan görevlerine ise asliye ceza mahkemeleri bakacak. 17 Aralık sonrası paralel yapının bu mahkemelerde etkin olduğu, istenen kararların çıkması için bazı hakimlerin beklendiği iddiaları nedeniyle hükümet böyle bir düzenlemenin yasada yer almasını sağladı. Son olarak da yine bir sulh ceza mahkemesi böcek operasyonunda gözaltına alınanları adli kontrol şartı ile serbest bırakmıştı.
2.Yargıtay 38 daireden oluşacak. Birinci Başkanlık Kurulu'nu oluşturan daire başkanları ve üyelerin sayısı, daha katılımcı ve çoğulcu bir kurul oluşturulmasını sağlamak amacıyla 8'den 12'ye çıkarılıyor. Yargıtay Birinci Başkanı seçilmek için en az 10 yıl, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Birinci Başkanvekili ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekilliği için en az 5 yıl, daire başkanı için de en az 3 yıl Yargıtay üyeliği zorunluluğu getiriliyor.
3.Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 gün içinde Yargıtay genel sekreter ve genel sekreter yardımcılarını, 7 gün içinde Birinci Başkanlık Kurulu yeniden belirlenecek. Bu düzenlemeler de paralel yapının Yargıtay'daki etkinliğini kırmak için yapıldı. Hükümet, paralel yapıya mensup üyelerin son yıllarda Yargıtay'a seçildiğini düşünüyor. Kuruldaki üye sayısı artırılarak da paralel yapının verilecek kararlarda blok hareket edip sonucu belirleme kabiliyetleri ellerinden alınmış oldu.
4.Yeni bölge idare mahkemeleri 3 ay içinde kurulacak. Mahkemeler, istinaf başvurularını inceleyip karara bağlayacak. Bölge idare mahkemeleri ayrıca, yargı çevresindeki idare ve vergi mahkemeleri arasında çıkan görev ve yetki uyuşmazlıklarını kesin karara bağlayacak.
5.Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlal eden kişiye 5 ila 10 yıl arasında hapis cezası verilecek. Bu suçun eşe karşı işlenmesi halinde, soruşturma ve kovuşturmanın yapılması mağdurun şikayetine bağlı olacak. Suç sonucu mağdurun bitkisel hayata girmesi veya ölümü halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilecek.
6.Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişiye 8 ile 15 yıl, sarkıntılığa ise 4 ile 8 yıl arasında hapis cezası verilecek. Suç yakın akraba tarafından işlenirse ceza yarı oranında artırılacak. Cebir, tehdit ve hile olmaksızın 15 yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikayet üzerine 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ile cezalandırılacak.
7.Yasa ile birlikte ensest de ilk kez tanımlanarak TCK'daki yerini aldı. Buna göre taciz ve tecavüz suçunun mağdur ile arasında evlenme yasağı bulunan kişi tarafından işlenmesi halinde, şikayet aranmaksızın 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilecek.
8.Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Suçun çocuğa karşı işlenmesi halinde ceza 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Suç internet üzerinden işlenirse ceza yarı oranında artacak.
9.Çocuklara yönelik cinsel tecavüz suçlarının önlenmesi için batılı ülkelerde uygulanan yeni bir yöntem de yasaya eklendi. Cinsel istismar suçu nedeniyle hapse girenler cezanın infazı sırasında ve koşullu salıverildikleri takdirde denetim süresi içinde tıbbi tedavi görecek.
10.Uyuşturucu imal edene 30 yıla kadar hapis cezası verilecek. Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri satanlar 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezasına çarptırılacak. Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullananlar, 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.