Ceza hukukçusu profesör TİP'li Can Atalay'ı kurtarmak için hangi AK Partilelerle görüştüğünü açıkladı
Ceza hukukçusu profesörden skandal hamle! Can Atalay kararını etkilemeye çalıştı
Türk Ceza Hukuku Profesörü İzzet Özgenç, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin Can Atalay kararı sonrası, birçok isimle görüşerek yargıyı etkilemeye çalıştığını bir bir anlattı. Prof. Dr. Özgenç’in kendi internet sitesinde yayımladığı itiraf niteliğindeki yazı üzerine; Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyeleri, Özgenç hakkında “terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerini hedef gösterme, iftira, hakaret, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ve yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs” suçlarından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
İLKER TURAK/sabah gazetesi
ABONE OL
Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay hakkındaki "ihlal" kararına uyulmaması yönündeki kararı sonrası Prof. Dr. İzzet Özgenç, Daire'nin Anayasa Mahkemesi yönündeki kararını bir an evvel geri alması gerektiğine yönelik Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bilgi notu gönderdi.
KARARIN GERİ ALINMASI İÇİN EFKAN ALA VE HAYATİ YAZICI İLE OTURDUK
Özgenç, bilgi notunda, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Can Atalay kararının verildiği aynı akşam Efkan Ala ve Hayati Yazıcı ile bir araya gelerek durum değerlendirmesinde bulunduklarını söyledi. Bu kararın bir an evvel geri alınması gerektiği yönünde görüş açıklamasında bulunduğunu belirten Özgenç, bu kararın Dairenin kendi inisiyatifiyle verilmiş bir karar olmadığını, kararın geri alınabilmesi için Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca ile görüşülmesi gerektiğini Ala ve Yazıcı'ya izah ettiğini söyledi.
MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMESİ İÇİN ACELE EDİLMEMESİ GEREKTİĞİNİ İLETTİM
Daha sonra Cemil Çiçek ile görüştüğünü söyleyen Özgenç, Hasan Doğan'a da bir bilgi notu göndererek Yargıtay 3. Ceza Dairesinin söz konusu kararının geri alınmasını sağlama ve Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi konusunda acele edilmemesi için gerekli girişimlerde bulunmasını arz ettiğini belirtti.
CAN ATALAY'IN MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞÜRÜLMEMESİNİ İSTEDİ
Atalay kararından dönülmesi için girişimlerini bununla da sonlandırmayan Özgenç, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'a da ilgili bilgi notlarını göndererek, Anayasa Mahkemesi'nin ilgili kararları çerçevesinde önermiş olduğu bir maddelik taslak metnin değerlendirilmesini talep etti. Ayrıca, bir an evvel kanuni düzenleme yapılmasının sağlanmasını ve bu kanuni düzenleme yapılıncaya kadar Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmemesi gerektiği yönünde düşüncelerini Numan Kurtulmuş'a arz ettiğini bildirdi.
AKARCA'YI GÖREVİNİ YERİNE GETİRMEMEKLE SUÇLADI
Özgenç, hazırlamış olduğu bilgi notunda, Can Atalay kararı sonrası, söz konusu kararın uygulanmaması için görüşmüş olduğu isimleri bir bir deşifre ederken, Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu'nun konuya ilişkin yaptığı açıklamayı saçma bulurken, Yargıtay Başkanlığınca yapılan açıklama sonrası Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın görevlerini yerine getirmemekle suçladı.
YARGITAY BAŞKANINI ANAYASA MAHKEMESİ İLE BİR HAREKET ETMEMEKLE SUÇLADI
Özgenç, "Bu süreçte Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu'na başkanlık eden kişi tarafından kamuya, hukukla bağdaşmayan, hukukun evrensellik karakterine ters düşen, 'milli hukuk' ve 'gayri milli hukuk' ayrımı gibi saçmalıkla malul açıklama yapıldı. Yargıtay Başkanlığı postuna oturan kişi, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin verdiği kararın öncesinden itibaren bütün bu olup bitenlerden haberdar olmasına rağmen, Başkanlık görevinin gereklerini yerine getirmemiştir. Bu çerçevede, Anayasa Mahkemesi Başkanı ile görüşerek, karşılıklı kurumsal iletişimle meramlarını paylaşmak ve mevcut sorunların çözümüne yönelik olarak ortak hareket etmek yerine; Anayasa Mahkemesini töhmet altında bırakan basın açıklaması yapmak yoluna gitmiştir" dedi.
YARGITAY BAŞKANI KURUMUN SAYGINLIĞINI ZEDELEMİŞTİR
Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Can Atalay kararını hukuk sisteminde tanımı olmayan bir karar olarak değerlendiren Özgenç, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın zaman zaman görevinin gereklerinin dışına çıktığını ve kurumun saygınlığını zedelediğini belirtti.
SEÇİMLERİ İŞARET ETTİ
Özgenç, 2024 yılında yapılacak olan Yargıtay Başkanlığı seçimlerini işaret ederek, Yargıtay Başkanı Akarca'nın yeniden aday olma niyetinde olduğu ve gereken desteği alabilmek için siyasi içerikli toplantılara katılmaktan geri durmadığını söyledi.
Güncellenme Tarihi : 30.11.2023 18:14