HASAN ESEN
ANKARA - Geçen kurultayda genel başkan yardımcılığına getirilen İstanbul Milletvekili Kemal Derviş''in bu görevinden istifa etmesinin ardından, yerine kendini feshederek CHP''ye katılan eski YTP''nin Genel Başkanı İsmail Cem''in getirileceği belirtilirken, Baykal''ın, sürekli karşı karşıya gelen Genel Sekreter Önder Sav ve Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erdem arasında da tercih yapabileceği öne sürülüyor.
CHP''nin 13. Olağanüstü Kurultayı''na 5 gün kala çalışmalar da hız kazandı. Kurultayı kazanmanın yanı sıra tabandan gelen eleştirileri azaltmaya yönelik bir dizi faaliyet içine giren Baykal, bu çerçevede yönetimde değişiklik yapmayı gündemine aldı. 2003 yılında yapılan 30. Olağan Kurultay''da en az oy alan bazı kişilerin Merkez Yönetim Kurulu''na (MYK) seçilmesiyle tepki toplayan CHP lideri, tabandan yükselen ''Baykal kalsın; ama yönetim gitsin'' eleştirilerini dikkate aldı. Bu eleştiriler çerçevesinde Baykal''ın Genel Sekreter Önder Sav, Genel Başkan Yardımcıları Eşref Erdem, Onur Öymen, Genel Sekreter Yardımcıları Algan Hacaloğlu, Mehmet Sevigen ile MYK üyeleri Şerif Ertuğrul, Fuat Çay''ı gözden çıkarabileceği iddia ediliyor.
GİTMESİ MUHTEMEL İSİMLER
MYK üyesi Bülent Tanla ise, geçenlerde yönetime yeniden aday olmayacağını belirterek, diğer yöneticilere de bu yönde çağrı yapmıştı. PM listesinde ve MYK''da yüzde 50''ye yakın bir revizyona gideceği belirtilen Baykal''ın gerekçeleri de şöyle sıralanıyor:
Özellikle yerel seçimler döneminde aday belirleme sürecinde karşı karşıya gelen Sav ve Erdem''in tartışması istifayla sona ermiş; Erdem, Baykal''ın araya girmesiyle istifasını geri çekmişti. Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen''in 17 Aralık sürecinde CHP''ye yön veren politikaları, parti içinden de yoğun eleştiriler almıştı. Öymen''in ''ulusalcı'' yaklaşımı doğrultusunda açıklamalar yapan Baykal, çeşitli çevrelerin tepkisini topladı. Genel Sekreter Yardımcısı Algan Hacaloğlu, 17 Aralık Zirvesi''nde kabul edilen kararların yanlış tercümelerini yapıp Baykal''ın TBMM''de eksik bilgiler içeren bir konuşma yapmasına neden olmuştu. Bu olay Meclis kürsüsünden Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından ortaya konunca Baykal zor durumda kaldı. MYK üyelerinden Muş Milletvekili Şerif Ertuğrul, doğulu delegeler tarafından yetersiz bulunurken, Fuat Çay ve Mehmet Sevigen de tabandan tepki topluyor.
DERVİŞ''İN YERİNE CEM
CHP yönetiminde boşalan isimlerin yerine kimlerin geleceği ise henüz netleşmemekle birlikte Kemal Derviş''in boşalttığı Genel Başkan Yardımcılığı koltuklarından birine eski YTP''nin lideri İsmail Cem''in gelmesine kesin gözüyle bakılıyor. Derviş''e yakın isimlerden Zeynep Damla Gürel''in istifasıyla boşalan MYK üyeliklerinden birini ise, eski YTP''den başka önemli bir ismin dolduracağı belirtiliyor.
Öte yandan Baykal, kurultaya sayılı günler kala rakiplerine yönelik ince taktiklerini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Muhalefetin, Mustafa Sarıgül ve Zülfü Livaneli olarak ''iki cephede'' yarışması Baykal yanlılarını sevindiriyor. Ancak kurultayda muhalefetin olası ''birleşme'' hareketine yönelik ince bir politika izleneceği öne sürülüyor. Yönetime yakın bazı delegelerin kurultayda yüzde 20 çoğunluğu bulabilmesi için Livaneli''ye imza vereceği, böylece muhalefetin iki adayla yarışacağı ve Baykal''ın şansını artıracağı belirtiliyor. Bu arada Livaneli''nin de böyle bir durumla karşı karşı kalması halinde adaylıktan çekileceği ve yönetime muhalif diğer ismi destekleyeceği ifade ediliyor.
Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 10:56