Gündem
  • 27.8.2013 21:40

CHP Suriye operasyonuna sert çıktı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Suriye konusunda gerçekler tam olarak ortaya çıkmadan yapılacak askeri müdahalenin bu ülkeyle sınırlı kalmayacağını, bölgeye ve en fazla Türkiye'ye zarar vereceğini iddia etti.

İstekli ülke sayısı müdahaleye meşruiyet kazandırmaz Loğoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye askeri müdahale hazırlığı içinde olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) denetçilerinin kimyasal silahların kullanımı konusundaki raporu sonuçlanmadan ve BM Güvenlik Konseyi tarafından bir karar alınmadan Suriye'ye yapılacak herhangi bir askeri müdahalenin BM Yasası'na ve uluslararası hukuka aykırı olacağını öne süren Loğoğlu, istekli ülke sayısının müdahaleye meşruiyet kazandırmayacağını savundu.

Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın "Türkiye bir istekliler koalisyonu içinde yer alır" şeklindeki sözleriyle anayasayı ihlal ettiklerini öne süren Loğoğlu, "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yurtdışına gönderilmesi yetkisi Anayasa'nın 92. maddesine göre Hükümete değil, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne aittir. 92. madde ayrıca savaş ilanını 'milletlerarası hukukun meşru saydığı' hallerle sınırlandırmaktadır" ifadelerini kullandı.

Loğoğlu, açıklamasında şunları kaydetti:

'1 Mart unutulmamalı' "1 Mart 2003 tezkeresi deneyimini AKP unutmamalıdır. Mevcut Suriye tezkeresi ise bir müdahale için yeterli değildir. Kimyasal silah kullanımı insanlık suçudur. Failleri mutlaka cezalandırılmalıdır. Ancak bu bağlamda, batılı ülkelerin savaş ve işgal sebebi olarak ileri sürdükleri Irak'ta kimyasal silahların varlığı konusunda nasıl yanıldıklarını da anımsamak gerekir. Suriye konusunda gerçekler tam olarak ortaya çıkmadan bu ülkeye bir askeri müdahalede bulunmanın hangi sorunu nasıl çözeceğini sormak gerekir. Suriye'ye bir müdahale bu ülkeyle sınırlı kalmayacak, bölgeye ve en fazla Türkiye'ye zarar verecektir. Batılı ülkelerin aceleci ataklarının faturasını Türkiye ödeyecektir. AKP, Batılı ülkelerin ne istediğine değil, Türk halkının sesine kulak vermelidir. Halkımız Suriye ile savaşa karşıdır. Halkımız AKP'nin Türkiye'yi Suriye ile yasal bir dayanağı ve meşruiyeti olmayan bir savaşa sürüklemesine izin vermeyecektir."
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 12:28

İLGİLİ HABERLER