Medya
  • 12.7.2021 22:21

CHP'li belediyeler 5 bin satan Birgün Gazetesi'ne reklam yağdırdı

CHP'li belediyeler reklamı "yandaş"a veriyor! Okunmayan satmayan gazetelere milyonlar aktarılmış..

Dilinden "yandaş ve besleme medya oluşumuna karşıyız" sözlerini eksik etmeyen, sık sık ana akım medyaya  "İktidara yakın medyaya el koyacağız" tehditleri savuran CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP yönetiminin algı oyunu belgelerle bozuldu. CHP'li belediyeler, Ocak-Aralık 2020 arası CHP medyasını reklama boğarken, CHP yanlısı medya kamu kaynaklarından büyük reklam paralarıyla zengin edildi. Ana akım medyaya "yandaş medya" suçlamasıyla sadece devlet imkanlarından desteklendiği iftirasını atan CHP ve medyasının, kendi elindeki belediyelerin kamu kaynaklarıyla ulusal baskıda 50 bin tirajı bile zor gören, etkisiz ve okunmayan gazetelere reklam yağdırdığı, ana akım gazetelerin ise yok sayıldığı verilerle ortaya çıktı.

Yazılı basın 2020 yılı reklam kullanım verilerine göre, CHP'li belediyeler 2020 yılında ulusal baskıda net satış ortalaması 50 binin altında olan Birgün, Cumhuriyet, Yeniçağ, Karar gibi CHP ve ittifakının yandaşı gazetelere tüm gazetelerde kullanılan ilanların yüzde 56'sını verdi. Gazetelerde yayınlanan CHP'li belediyelerin reklamlarına ilişkin veriler, tüm CHP kaynaklarının tek bir merkezden dağıtıldığını ortaya koydu.

Kantar Medya – Adex Basın Ölçüm Araştırması sonuçlarına göre, CHP'nin elindeki tüm belediyelerin senkronize ve özel bir denge gözetilerek CHP yandaşı gazetelere reklam dağıttığı belirlendi. Bu arada reklamlardan aslan payını alan gazetelerin, özellikle CHP'nin piyasaya sürdüğü yalanları organize bir biçimde manşetlerine taşıyarak yalan terörüne çanak tutanlar olması dikkat çekti.

6 BİN BİLE SATMAYAN BİRGÜN İLK SIRADA

Reklam alanı birimi, sütun-santim (sütunXCm) olarak ifade edilen yazılı basın verilerine göre, 2020 yılında CHP'li belediyelerin en çok reklam verdiği gazete, tirajı 6 bini bile zor bulan Birgün çıktı. Ulusal baskıda net satışları 50 bini bile bulmayan Birgün, Cumhuriyet, Karar ve Yeniçağ gazeteleri CHP'li belediyelerin reklam pastasından en büyük payı alırken, bu dört gazeteye tüm gazetelerin kullandığı ilanların yarısından fazlası verildi. 2020 yılı toplam sıralamada ilk üçü Birgün, Cumhuriyet ve Karar aldı.

BİRGÜN-CUMHURİYET-KARAR-YENİÇAĞ AYRICALIĞI

Veriler CHP'li belediyelerin Birgün, Cumhuriyet, Karar ve Yeniçağ'a rekor düzeyde ilan verdiğini gösteriyor. Bu dört gazetede yayınlanan CHP'li belediye ilanları 87 bin 667 santime ulaşmış. Sözcü ve Korkusuz gazetelerinin 2020 yılı CHP'li belediyelerden aldığı ilanın toplam santimi ise 12 bin 69. Milli Gazete de CHP'li belediyelerden ciddi oranda destek buldu. 2020 yılında Milli Gazete'ye 6471 sütun santim ilan verildi. CHP'li belediyelerin ulusal gazetelere verdiği toplam reklamın yüzde 68'e yakını CHP yandaşı gazetelere gitti.

OKUNMAYAN, SATMAYAN GAZETELERE MİLYONLAR MI AKITILIYOR?

CHP'li belediyeler üzerinden kamu kaynaklarının aktarıldığı gazetelerin ne tiraj başarısı var, ne de belli bir etkinliği. Adını bile çok kişinin bilmediği gazeteler, belediyelerdeki kamu kaynakları ile kollanıp zenginleştiriliyor. CHP ve ittifakını destekleyen gazetelere görülmemiş düzeyde reklam verip, eleştiren gazeteleri yok saymak, tamamen CHP yandaşı bir medya amaçlandığını, medyada politik ve tek sesli bir düzen istendiğini ortaya koyuyor.

HANGİ CHP'Lİ BELEDİYE NE KADAR REKLAM VERDİ?

CHP'nin yönetimindeki belediyelerin elindeki kamu kaynaklarının 2020 yılında CHP medyası için nasıl yağmalandığı Kantar Medya verileriyle bir bir ortaya çıktı. CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi, ulusal baskıda net satış ortalaması 6 bin olan Birgün'e gazetelerde kullandığı ilanların yüzde 28'ini verdi. Birgün'ün 2020 yılı toplam sütun santim oranı 4887. Yeniçağ 2187, Karar 1103. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin gazetelere verdiği ilanların yüzde 47'si Birgün, Yeniçağ ve Karar gibi CHP yanlısı gazetelere gitti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ayrıca yerel gazete Gözlem'e 2820 sütun santimle toplam reklam pastasının yüzde 16'sını ayırdı.

Güncellenme Tarihi : 12.7.2021 22:38

İLGİLİ HABERLER