Gündem
  • 20.9.2024 10:57

CIA : Patlayan cihazları İsrail üretti, MOSSAD bu operasyonA 15 yıldır hazırlanıyordu

Hizbullah'ın kullandığı patlayıcı çağrı cihazlarının arkasında İsrailli bir şirket var - NYT

Raporda, şirketin diğer müşteriler için de düzenli çağrı cihazları ürettiği belirtilirken, Hizbullah için üretilenlerin “ayrı olarak üretildiği ve patlayıcı madde katılmış piller içerdiği” ifade edildi.

New York Times: Macaristan'daki sahte bir İsrail şirketi, bomba yüklü bir "çağrı cihazı" sevkiyatını Lübnan'a ihraç etti
Amerikan New York Times , 19 Eylül 2024 Perşembe günü, çağrı cihazı patlamalarından İsrail'in sorumlu olduğunu ve patlayıcı cihazları Lübnan'a ihraç etmek için sahte bir şirket kullandığını söyledi .

Amerikan gazetesi, Savunma Bakanlığı ve Amerikan istihbarat teşkilatının 12 eski ve mevcut çalışanının bu konuyla ilgili ifadelerine yer verdi.

İsimlerini açıklamamayı tercih eden istihbarat servisindeki üç uzman, cihazları satan ve merkezi Macaristan'da bulunan "BAC Consulting" şirketinin İsrail tarafından kurulmuş sahte bir şirket olduğunu açıkladı.

Uzmanlar, "kablosuz iletişim cihazları üreten İsrailli istihbarat görevlilerinin kimliklerini gizlemek" amacıyla en az iki sahte şirket kurulduğunu da sözlerine ekledi ancak bu şirketler hakkında ayrıntılı bilgi verilmedi.

Gazete şunları söyledi: “BAC başlangıçta sıradan müşterilerle ilgileniyordu, onlar için bir grup cihaz üretiyordu ancak hedef alınan asıl müşteri Lübnan Hizbullahıydı ve partiye satılan cihazların üzerine PETN patlayıcıyla doldurulmuş piller yerleştirildi. .”

Gazete, bu cihazların Lübnan'a sevkiyatının 2022 yılında az sayıda başladığına, parti lideri Hasan Nasrallah'ın 13 Şubat'ta cep telefonlarının ön saflarda kullanılmaması yönündeki çağrısının ardından üretimin hızlandığına dikkat çekti.

Uzmanlara göre, bu yaz Lübnan'a çağrı cihazı sevkiyatı arttı; binlercesi ülkeye ulaştı ve Hizbullah üyelerine ve müttefiklerine dağıtıldı.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Lübnan'da Salı ve Çarşamba günleri kablosuz iletişim cihazlarına düzenlenen bombalı saldırı dalgası sonucunda 32 kişi öldü, 3 binden fazla kişi yaralandı. İsrail işgali. 

 

8 Ekim 2023'ten bu yana, Lübnan'daki Lübnanlı ve Filistinli gruplar, özellikle de Hizbullah, İsrail ordusuyla "Mavi Hat"ı bölen her gün karşılıklı bombardımanlar gerçekleştiriyor ve bunların çoğu Lübnan tarafında olmak üzere yüzlerce ölüm ve yaralanmayla sonuçlanıyor.

Bu gruplar, İsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde Amerikan desteğiyle yürüttüğü, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 136.000'den fazla Filistinlinin öldüğü ve yaralandığı, 10.000'den fazlasının da kayıp olduğu savaşın sona ermesini talep ediyor. Büyük yıkım ve ölümcül kıtlığın ortasında.

CIA : iSRAİL BU OPERAYONU 15 YILDIR PLANLIYOR

ABC News'e konuşan bir ABD istihbarat kaynağı, İsrail'in bu hafta Hizbullah militanlarına yönelik patlatılan çağrı cihazlarının üretiminde parmağı olduğunu ve bu tür "tedarik zinciri engelleme" operasyonlarının en az 15 yıldır planlandığını doğruladı.

Kaynak, CIA'in uzun süredir bu taktiği kullanmaktan kaçındığını, çünkü masum insanlara yönelik riskin çok yüksek olduğunu söyledi.

ABC News'e konuşan bir kaynak, saldırının planlanmasında, çağrı cihazlarını üreten meşru bir şirketin paravan şirketleri aracılığıyla, çok sayıda İsrailli istihbarat görevlisi ve varlıklarının yer aldığını, bu işi yapanların en azından bir kısmının aslında kimin için çalıştıklarının farkında olmadığını doğruladı.

Üretimde İsrail'in parmağı olduğu ilk kez New York Times tarafından haberleştirilmişti.

Kaynaklara göre çağrı cihazlarına bir ila iki ons patlayıcı ve patlamayı başlatmak için uzaktan kumandalı tetik anahtarı yerleştirildi.

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad, son iki gündür Lübnan'da çağrı cihazları veya telsizlerin içindeki patlayıcılarla uzaktan kumandayla tetiklenen patlamalarda en az 37 kişinin öldüğünü, 2 bin 931 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Perşembe günü yaptığı bir konuşmada Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, grubun üst düzey liderliğinin saldırıda kullanılan yeni çağrı cihazlarına sahip olmadığını, eski çağrı cihazlarına sahip olduğunu söyledi. Bu cihazların son altı ayda gönderildiği bildirildi. Grup, patlamalarla ilgili kapsamlı bir soruşturma başlattı.

Nasrallah, "Çağrı cihazlarının tamamı dağıtılmamıştı ve bazıları kapalıydı" dedi.

"Düşman iki gün boyunca en az 5.000 kişiyi öldürmek istiyordu. ... Düşman çağrı cihazı sayısının 4.000 olduğunu biliyordu," diye ekledi.
 

Güncellenme Tarihi : 20.9.2024 11:10

İLGİLİ HABERLER