Gündem
  • 17.1.2022 12:43

Çift kol nakli ile Tıp tarihine geçen çiftçinin son hali şaşkına çevirdi!

Türkiye’de çift kol nakli yapılan ilk kişiydi! Tıp tarihine geçen çiftçinin son hali şaşkına çevirdi!

Bundan tam 14 yıl önce Aydın'da üzücü bir olay meydana geldi. Çiftçi Cihan Topal, silaj makinesine kaptırdığı kollarını kaybetti. Talihsiz genç adama 12 yıl önce kol nakli yapıldı. Son hali ise herkesi şaşırttı…Aydın Efeler'in Umurlu Mahallesi'nde çiftçilik yapan, evli ve 2 çocuk babası Cihan Topal, 2008'de iki kolunu da dirsek altından silaj makinesine kaptırarak kaybetti.

Türkiye’de çift kol nakli yapılan ilk kişiydi! Tıp tarihine geçen çiftçinin son hali şaşkına çevirdi!

TÜRKİYE'DE ÇİFT KOL NAKLİ OLAN İLK KİŞİYDİ

Kol nakli olmak için Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvuran Topal'a, kazadan 2 yıl sonra şans güldü.

Türkiye’de çift kol nakli yapılan ilk kişiydi! Tıp tarihine geçen çiftçinin son hali şaşkına çevirdi!

KOL NAKLİ OPERASYONU 7 SAAT SÜRMÜŞTÜ

Muğla'nın Milas ilçesinde geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen Fatih Demirel'in (23) iki kolu, 25 Eylül 2010'da, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 7 saat süren ameliyatla Cihan Topal'a nakledildi.Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından nakil yapılan Topal, Türkiye'de ilk çift kol nakli yapılan hasta olarak tıp tarihine geçti.

12 yıldan beri nakil kollarıyla yaşamını sürdüren Topal, her işini de kendisi görüyor. Topal, dağlık arazide bulunan zeytinliğindeki ağaçlardan çırpma makinesi kullanarak topladığı zeytinleri çuvallarla sırtında taşıyor.Çalıştıkça kollarının daha da güçlendiğini söyleyen Cihan Topal, "Herkes organlarını bağışlasın ki bütün nakil bekleyen hastalarımız da bir an önce benim gibi sağlıklarına kavuşsun" dedi.Zoru her zaman sevdiğini dile getiren Topal, "Kol nakli olmamın üzerinden 12 yıl geçti. Şu an yapabildiklerim, benim için bir hayaldi.

Bunları bugün yapabiliyorsam bunu organ bağışına borçluyum. 2 çocuğumu her sabah ellerinden tutarak okula götürmenin mutluluğunu da yaşıyorum.Benim yaptığım işi birçok kişi yapamıyor. Kendim her şeyi, kimseye muhtaç olmadan yapıyorum. Zeytinlerimi kendim çırpıp, toplayamasam, işçi tutmaya kalksam günlük 350 lira yevmiye vermek durumunda kalacaktım.

7 yıldır incirimi ve zeytinimi kendim topluyorum. Kollarımda hiçbir ağrı sızı olmuyor.

Güncellenme Tarihi : 17.1.2022 12:46

İLGİLİ HABERLER