ÇILGIN YAĞMURLAR GİTTİ...
Meteoroloji uzmanları, sıcak zemin ile soğuk havanın arasındaki savaşın ‘mutabakatla’ sonuçlandığını söyledi!
İzlanda üzerinden gelen alçak basınç sistemi, Akdeniz üzerinde nem toplayarak Türkiye’ye ulaştı. Havanın soğuk yer yüzünün ise sıcak olmasından dolayı ortaya çıkan sıcaklık farklılığı gök gürültü sağanak yağışa neden oldu. Sıcaklık farkından kaynaklan yağışlar yüzünden özellikle Marmara Bölgesi’nde Haziran rekorları kırıldı. Bursa ve İstanbul’un yağış ortalaması yüzde 400 arttı. Meteoroloji uzmanları artık yağışlı havanın bittiğini Temmuz ile sıcak günlerin geleceğini söyledi. Uzmanların görüşleri şöyle:
Serin hava kütlesi daha aşağılara inince olan oldu
* İTÜ Meteoroloji Bölümü
öğretim üyesi Doç. Dr. Sibel Menteş:
“Türkiye tropikal iklime girmedi. Haziran ayı İstanbul için yağışlı bir aydır. Konvektif, gök gürültülü sağanak yağışları İstanbul Haziran ayında alır. Son 3 haftadır yaşadığımız yağışlar da konvektif yağış ancak çok geniş bir alanı etkilediği için bir sistem yağışı olarak değerlendiriyoruz. Normalde daha yüksekte bulunması gereken serin hava kütlesi bu sene daha alt seviyelerde olduğundan ve yer yüzeyinin sıcaklığı fazla olduğundan gök gürültülü sağanak yağışlar yaşıyoruz. Bu yağışların uzun süre devam etmesinin nedeni iklim değişikliğinin yanı sıra bu mevsimde Kuzey Batı yönünde, yüksek seviyelerde, alçak sistem dediğimiz kapalı bir hava sisteminin oluşması. 2-3 gün içerisinde İstanbul genelinde sağanak yağışlar kesilecek.”
SICAKLIKTA ORTALAMA TUTTURULDU!
* İTÜ Meteoroloji Bölümü
öğretim üyesi Prof. Dr.
Orhan Şen:
“Rekorların kırılmasına neden olan yağışlara, İzlanda üzerinden gelen alçak basınç ve soğuk hava sebep oldu. Bu soğuk hava Türkiye’ye ulaştığında yerin sıcaklığı ile havanın sıcaklığı arasında büyük fark oluştu. Yerde sıcaklık 30 dereceye kadar çıkarken yerden 3 bin metre yükseklikte bu değer 4 derece oldu. Dolayısıyla ısınan hava yükselmeye soğuk hava ise aşağıya inmeye çalışır. İki farklı sıcaklıktaki havanın bu çarpışması gök gürültüsüne ve sağanak yağışlara neden oldu. Günlerdir meydana gelen bu hava olayı artık sona erdi. Çünkü hava sıcaklığı ile yerin sıcaklığında ortalama tutturuldu. Bir başka ifadeyle mutabakat sağlandı. Artık sıcak günler gelecek. İzlanda’da 2 ay önce patlayan yanardağın küllerinin de bu yağışları etkilediği iddiası var. Bu noktada yanardağdan çıkan küçük parçalıklar yağmurun oluşmasına neden olur. Kısaca doğru bir teori. Ancak üzerinden 2 ay geçti. Bu şartlarda atmosferde yanardağ küllerinin kaldığına inanmıyorum.”