Gündem
  • 23.2.2024 21:05

Çin’den olay açıklama : İsrail’e karşı silahlı direniş haktır

 “Silahlı direnişi” savundu.. 
Çin'den “Uluslararası Adalet”e: Filistin meselesinde adaletin sağlanması çok gecikmiş bir karar. Bu kararı aylar önce almanız lazımdı”

Çin, İsrail'in Filistin topraklarındaki işgaline son verilmesi çağrısında bulundu..

Çin'in Uluslararası Adalet Divanı nezdindeki temsilcisi Ma Jinmin, 22 Şubat 2024 Perşembe günü yaptığı açıklamada, Filistin meselesinde adaletin sağlanmasının "çok gecikmiş" olduğunu ancak "inkâr edilmemesi gerektiğini" belirterek, silahlı direnişin de devam edeceğini vurguladı. Silahlı direniş sömürgeleştirilmiş halkların hakkıdır.

Bu, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki politika ve uygulamalarından kaynaklanan hukuki sonuçlara ilişkin tavsiye niteliğinde görüşler sunması talebi üzerine Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı tarafından yapılan duruşmalar sırasında yapılan bir konuşmada geldi .

Çin temsilcisi, "İsrail işgali, Filistinlilerin işgale karşı bağımsız devletlerini kurma mücadelesinin yasal temeli olan Filistinlilerin kendi kaderini tayin hakkını çeşitli düzeylerde ihlal ediyor." dedi. Filistin meselesinde adalete ulaşmanın "çok gecikmiş olduğunu ancak inkar edilmemesi gerektiğini" de sözlerine ekledi.

Ayrıca Pekin'in, Filistin ve İsrail için iki devletli bir çözüme ulaşmak amacıyla Filistin sorununa müzakere yoluyla çözüm bulunması yönünde "defalarca" çağrıda bulunduğunu da vurguladı. Şöyle devam etti: "Filistin ve İsrail'i, iki halkın uyum içinde yaşadığı iki devletli bir çözüme ulaşmak için müzakereleri yeniden başlatmaya çağırıyoruz."

Çin sözcüsü ayrıca silahlı direnişin sömürgeleştirilmiş halkların hakkı olduğunu ve uluslararası hukuka aykırı olmadığını söyledi. İsrail'in Filistin topraklarını işgal etmesi yasadışı olduğu için kendisini savunma hakkının bulunmadığını ancak bazı güvenlik önlemleri alma hakkını saklı tuttuğunu da sözlerine ekledi.

Irak'ın Uluslararası Adalet Divanı nezdindeki temsilcisi ise İsrail'in Filistinlilere karşı "soykırım" anlamına gelen ihlaller yaptığını söyledi.Irak temsilcisi, duruşmadaki konuşmasının başında ülkesinin, Filistinlilere karşı "eşi görülmemiş soykırım" suçlamasıyla İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanı'na dava sunduğu için Güney Afrika'ya şükranlarını dile getirdi.

Ayrıca "İsrail'in Filistinlilere karşı soykırıma varan ihlaller yaptığını" vurguladı. İsrail işgalinin sivillere yönelik barbarca eylemlerinin bir sonucu olarak Filistin genelinde, özellikle Gazze'de yaşanan insani acılardan derin endişe duyuyoruz."

Irak temsilcisi, Uluslararası Adalet Divanı'na "Filistinlilerin tüm insan haklarından yararlandıkları onurlu ve güvenli bir yaşamı korumak için her türlü önlemi alması" çağrısında bulundu.

Ayrıca İran'ın Uluslararası Adalet Divanı temsilcisi, İsrail'in Filistin topraklarında uyguladığı apartheid rejiminin "uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini" söyledi.

Duruşmada Tahran temsilcisi, "İsrail, Filistinlilerin asıl anavatanlarına geri dönüp yaşama haklarını inkar etmeye devam ediyor" dedi. "İsrail apartheid rejiminin insan onuruna karşı bir suç, insan haklarının ihlali ve uluslararası barış ve güvenliğe yönelik bir tehdit olduğunu" açıkladı.

İran temsilcisi ayrıca Uluslararası Adalet Divanı'na, işgalci bir devlet olması nedeniyle "dünya ülkelerine İsrail ile siyasi, ekonomik ve askeri açıdan işbirliği yapmama kararlılığını hatırlatması" çağrısında bulundu. Ayrıca mahkemeye dünya ülkelerine "İsrail'in Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını ihlal etmesine son vermek için işbirliği yapma" çağrısında da bulundu.

Güncellenme Tarihi : 23.2.2024 21:19

İLGİLİ HABERLER