Dünya
  • 23.9.2021 13:52

Çinli muhbirden akılalmaz koronavirüs iddiaları!

Koronavirüs salgınını aşılar ve ilaçlar yoluyla ortadan kaldırmak için çalışan dünya bir yandan da virüsün kökenini ve nasıl yayıldığını bulmanın peşinde. Çin Komünist Partisi'nin eski üyesi bir 'muhbir' bu konuyla ilgili açıklamalarıyla gündeme bomba gibi düştü ve herkesin merak ettiği sorulara akılalmaz iddialarla cevap verdi.

Dünyanın üzerine kâbus gibi çöken Koronavirüs salgınının yenmek için çalışmalar sürüyor. Öte yandan virüsün nereden ve nasıl ortaya çıktığı sorusu hala cevap bekliyor. bu soruya cevap bulmak aynı zamanda gelecekteki salgınların önünü kesmek için de hayati önem taşıyor.

Bu konuda pek çok iddia ve teori ortaya atılsa da virüsün Wuhan'daki laboratuvardan sızdığı iddiası son günlerin en çok konuşulan konusu.

Bu iddiayı doğrulayan net bir kanıt bulunmasa da Çin'in koronavirüsün varlığını dünyadan sakladığı ihtimali gün geçtikçe güçleniyor.

Eski Çin Komünist Partisi üyesi ve dünya basınında 'muhbir' olarak adlandırılan Wei Jingsheng'in akılalmaz açıklamaları gözlerin bir kez daha Kovid-19'un ilk ortaya çıktığı yer olan Vuhan'a çevrilmesine yol açtı.

Wei Jingsheng, koronavirüsün ilk olarak Ekim 2019'da Vuhan'da düzenlenen Dünya Askerî Oyunları'nda ortaya çıktığını iddia etti. Daily Mail'de yer alan habere göre DSÖ, ilk vakaları açıklamadan iki ay önce gerçekleştirilen bu oldukça kalabalık etkinlik bir 'süper bulaştırıcı' haline gelmiş olabilir.

Jingsheng'e göre dünyanın dört bir yanından 9 bin sporcunun katıldığı bu organizasyonda gizemli bir şekilde hastalanan birçok katılımcı oldu. Sky New'un 'What Really Happened in Wuhan' (Vuhan'da Gerçekte Ne Oldu?) adlı belgeseli için açıklamalar yapan 'muhbir' Çin hükümetinin bu organizasyon sırasında virüsü salmasının işine geleceğini çünkü birçok yabancının bu sebeple ülkeye girmiş olduğunu söyledi.

'SIRA DIŞI DENEMELER'

Muhbir, Çin hükümetinin Dünya Askerî Oyunları'nda 'sıra dışı denemeler' yaptığını duyduğunu da sözlerine ekledi. 'Hükümetin, biyolojik silahlar da dahil olmak üzere, tuhaf silahlar kullanma ihtimalini biliyorum. Çünkü böyle deneyler yaptıklarına şahit oldum.' diyen Jingsheng, bir kez daha virüsün Çin tarafından kasıtlı olarak yayıldığı iddiasını gündeme getirmiş oldu.

Oyunlara katılan Fransız, Alman ve ABD'li sporcuların Koronavirüs benzeri semptomlar gösterdiğini söyleyen Jingsheng'e göre bu kişilere virüs için test uygulanmadı.

Wei Jingsheng, Vuhan'daki Kovid salgını ortaya çıkmadan haftalar önce ABD istihbaratına konu ile ilgili uyarılarda bulunduğunu iddia etti.

ABD'de Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, yayımladığı ek raporda, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) Çin'de ilk vakaların görüldüğü Vuhan kentindeki Viroloji Enstitüsü Laboratuvarında geliştirildiği ve salgının buradaki çalışmalardan kaynaklandığına dair kanıtların bulunduğu ileri sürüldü.

Komitenin Cumhuriyetçi üyesi Michael McCaul öncülüğünde hazırlanan raporda, enstitüde görev yapan araştırmacılarının yakın geçmişte yayımladıkları bilimsel çalışmaların, kurumda virüslerin genetik müdahaleyle değiştirilmesine yönelik çalışmalar yürütüldüğünü kanıtladığı, araştırmacıların 2016 gibi erken bir tarihte bu müdahaleleri iz bırakmadan yapabilecek kabiliyete sahip oldukları iddia edildi.

Enstitüde virüslere "işlev kazandırma" adı verilen genetik müdahaleler yapıldığını ve bunun yetersiz güvenlik koşullarında yürütüldüğünü ileri süren Temsilciler Meclisi üyesi McCaul, rapora ilişkin açıklamasında şunları ifade etti:

"Kovid-19'un kökenlerini soruşturma sürecinde artık virüsün kökeninin gıda ürünleri pazarı olduğu tezini tamamen terk etmenin vakti geldi. Bu rapor, tüm yolların Vuhan Viroloji Enstitüsüne çıktığına dair çok sayıda kanıt ortaya koyuyor. Enstitüde virüslere işlev kazandırma çalışmalarının yapıldığını biliyoruz. Bunların güvenli olmayan koşullarda yapıldığını biliyoruz. Çin'i Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı'nın ve Vuhan Viroloji Enstitüsünün BSL-4 Laboratuvarı Direktörü'nün 2019 yazında laboratuvarlardaki güvenlik konusunda endişelerini dile getirdiklerini de biliyoruz."

Çin dünyayı şoke etti: Salgının geçmişini sildi!

Virüsün 2019'da Ağustos sonu veya Eylül başlarında laboratuvarlardan sızdığını tahmin ettiklerini dile getiren McCaul, "Çin Komünist Partisi yetkilileri ve enstitüdeki araştırmacılar ne olduğunu fark ettiklerinde telaş içinde sızıntının üzerini örtmeye çalıştılar. Enstitünün veri tabanını bir gece yarısı (12 Eylül 2019) internetten kaldırdılar ve güvenliğin artırılması için 1 milyon dolardan fazla ödenek talep ettiler ancak üzerini örtmek için artık çok geçti. Virüs bir mega şehir olan Vuhan'da yayılmaya başlamıştı bile." ifadelerini kullandı.

DÜNYA ASKERİ OLİMPİYATLARI İLK 'SÜPER BULAŞTIRICI' ETKİNLİK OLDU

Uydu görüntülerinin bir ay içinde enstitüsü çevresindeki hastanelerde Kovid-19 semptomlarına benzer şikayetlerle başvuran hastaların sayısındaki artışı açıkça gösterdiğine dikkati çeken McCaul, "Aynı zamanda o tarihlerde Vuhan'da düzenlenen Dünya Askeri Olimpiyat Oyunları'na katılan sporcularda da Kovid-19'a benzer hastalık belirtileri görüldü. Sporculardan bazıları hastalığı ülkelerine taşıdılar, oyunlar dünyadaki ilk süper bulaştırıcı etkinlik oldu. Bu da neden oyunlara katılan ülkelerde Kasım 2019 gibi erken tarihte vakaların görüldüğünü açıklıyor." şeklinde konuştu.

Bilim insanlarının, bir yıldan uzun zamandır Amerikan halkına virüsleri iz bırakmadan değiştirmenin mümkün olmadığını anlattığını oysa bu teknolojinin salgının başlamasından 14 yıl önce mevcut olduğunu belirten McCaul, "Enstitü araştırmacıları da 2016 gibi bir tarihte koronavirüsleri iz bırakmadan başarıyla genetik olarak değiştirebiliyorlardı. Dolayısıyla virüsün laboratuvardan sızmadan önce genetik olarak değiştirilmiş olabileceği fikrini göz ardı etmek artık yerinde değil." değerlendirmesinde bulundu.

'DSÖ HEYETİNDEKİ DASZAK İFADE VERMEDİ'

Kovid-19'un kökenlerini araştırmak üzere Vuhan'a giden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) heyetinden İngiliz uzman Peter Daszak'ın enstitü ile yakın bağları bulunduğu ve genetik araştırmaları gizlemek üzere Çinli yetkililerle iş birliği yaptığı iddialarına işaret eden McCaul, "ABD hükümeti elindeki tüm imkanları kullanarak bu virüsün kökenine dair hakikati ortaya çıkarmak mecburiyetindedir. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Peter Daszak'ı ifadeye çağırmalı, tutarsız ve hatta bazı durumlarda bilinçli olarak hatalı açıklamaları neden yaptığı sorulmalıdır." dedi.

Güncellenme Tarihi : 23.9.2021 14:21

İLGİLİ HABERLER