Gündem
  • 7.8.2024 12:09

CNN : HAMAS Gazze'de kaybettiği bütün savaşçılarının yerini doldurdu, şimdi daha güçlü

CNN: Hamas, Gazze Şeridi'nin kuzey ve orta kesimindeki  kayıplar verdiği tugaylarının yarısını yeniden inşa etti ..Öldürülen her mücahidin yerine yeni bir gönüllü geldiğini belirten CNN, gelenler gidenleri aratmıyor. HAMAS'ı bitirme noktasındayız diyen Netanyahu yalan söylüyor.
Amerikan İşletme Enstitüsü ve Savaş Araştırmaları Enstitüsü'nün Kritik Tehditler Projesi tarafından yürütülen analizler Netanyahu'nun HAMAS bitmek üzere dediği teorileri yerle bir etti
 

Amerikan CNN ağı , 5 Ağustos 2024 Pazartesi günü, İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının üzerinden 11 ay geçmesine rağmen Hamas'ın kuzey ve orta Gazze Şeridi'ndeki askeri tugaylarının neredeyse yarısı için bazı savaş yeteneklerini yeniden inşa ettiğini söyledi. 
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İsrail'in Hamas'ı ortadan kaldırma ve askeri yeteneklerini yok etme yönünde ilan ettiği hedefine yakın olduğunu defalarca ifade etmesine rağmen, Hamas'ın 7 Ekim'den bu yana gerçekleştirdiği askeri operasyonların İsrail askeri verilerine ve görüntülerine dayanan bir analizi CNN'e göre sahadan uzmanlar ve görgü tanıklarıyla yapılan görüşmeler, iddialarına şüphe düşürüyor.

Amerikan ağının raporu, Hamas'ın temmuz ayına kadarki faaliyetlerine ilişkin bir analizin, grubun sahada azalan kaynakları etkili bir şekilde kullanmayı başardığını gösterdiğini belirtti. 

Yeni analizlere göre Hamas, saflarını yenilemek amacıyla tugaylarından geriye kalanları kurtarırken, şiddetli çatışmaların ve yoğun bombardımanın ardından çok sayıda birlik İsrail işgal ordusunun temizlediği kilit bölgelere geri döndü.

Raporda, Savaş Araştırmaları Enstitüsü (ISW) ile Hamas'ın ve İsrail'in askeri faaliyetlerinin kalıpları üzerine ortak araştırmalar yürüten Kritik Tehditler Projesi'nin (CTP) Orta Doğu bölümünün yöneticisi Brian Carter'ın şu sözleri aktarıldı: İsrailliler bir yeri temizlediklerini söylüyorlar ama burayı temizlemediler.” "Bütün bölgeleri ve bu savaşçıları hiçbir şekilde mağlup edemediler."

Carter şunu ekledi: "Hamas savaşmaya hazır ve savaşmak istiyor."

Hamas'ın yeniden yükselişi

CNN, Amerikalı askeri uzmanların, İsrail'in şiddetli bir bombalama kampanyasıyla karakterize edilen savaşı sürdürmesinin ve savaş sonrası bir planın olmayışının Hamas'ı yeniden ayağa kalkmaya motive ettiğini söylediğini aktardı.  

Bu aktivitenin büyük parlama noktalarında yeniden yüzeye çıktığına dair kanıtlar ortaya çıktı. 

İsrail, Jabalia mülteci kampında, bölgenin sonbaharda yaklaşık üç ay süren bir bombalama kampanyasında tahrip edilmesine rağmen, Mayıs ayında Hamas'a bağlı üç tugayın "şiddetli direnişine" geri döndüğünü söyledi. Analizlere göre İsrail, Gazze şehrinin El-Zaytun mahallesine 4 saldırı düzenledi.

2007'de Irak'a 30.000 ABD askerinin daha gönderilmesini denetleyen emekli ABD Ordusu Albayı Peter Mansour, "Hamas tugayları büyük ölçüde yok edilmiş olsaydı, İsrail güçleri savaşmaya devam etmezdi" dedi.  

Mansur şunu ekledi: "Hala Gazze'de olmaları ve hâlâ Hamas tugaylarının unsurlarını yok etmeye çalışmaları bana Başbakan Netanyahu'nun yanıldığını gösteriyor. Hamas'ın savaş güçlerini yeniden oluşturma yeteneği azalmadı."

7 Ocak'ta İsrail işgal ordusu, Gazze'nin kuzeyinde Hamas'ın liderlik yapısını dağıttığını duyurdu.

 Ancak birkaç gün sonra, Gazze Şehri'nin doğu kesimlerinde İsrail devriyelerini hedef alan saldırılara ilişkin raporlar geldi. Takip eden haftalarda yayınlanan videolar, Hamas savaşçılarının, muhtemelen Şeridi boydan boya geçen genişleyen tünel ağından, enkazdan çıktığını gösteriyordu.

Barış Araştırmaları Merkezi'nden Carter, "İsrail'in Ocak ayında kuzey Gazze'den çekilmesinden bir haftadan kısa bir süre sonra Hamas'ın yeniden canlandığını fark etmeye başladık" dedi ve şöyle devam etti: "Bu etkinin Şeridi boyunca devam ettiğini gördük... Bu, alınan karar niteliğindeki eylemdi. Hamas tugayları tarafından.”

Binlerce savaşçıyı işe alın

 Hamas ayrıca savaşın başlangıcından bu yana "binlerce" yeni savaşçıyı saflarına katmakla övünüyordu.

 Washington'daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi İstihbarat, Ulusal Güvenlik ve Teknoloji Programı Direktörü Emily Harding, "İsrail kesinlikle çok sayıda Hamas savaşçısını öldürdü, ancak hâlâ oradalar ve daha fazlasını askere alacaklar" dedi. , DC

Savaş Araştırmaları Enstitüsü ve Terörle Mücadele Araştırmaları Merkezi tarafından yapılan analizler, Hamas tugaylarının yeniden inşa sürecinin iki farklı şekilde gerçekleştiğini gösterdi. 

Bazı Kassam Tugayları birimleri, ciddi şekilde zayıflamış hücreleri birleştirerek etkili savaş tugayları oluşturarak saflarını yeniden düzenledi. Diğer birimler yeniden faaliyete geçerek yeni savaşçılar topladı ve İsrail güçlerinin geride bıraktığı patlayıcı malzemelerden yeni silahlar yaptı.

Güncellenme Tarihi : 7.8.2024 12:20

İLGİLİ HABERLER