CUMHURBAŞKANI SEZER'İN VETO ETTİĞİ ''BAŞARILI VE FAKİR AİLE ÇOCUKLARININ ÖZEL OKULLARDA OKUTULMASI'' PROJESİ YENİDEN GÜNDEME GELİYOR
UĞUR ALICI
ANKARA - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Özel Yüce Koleji'nde bu sene ilk defa oluşturulan bilgisayar ve projeksiyon destekli 'Akıllı Sınıf'ları hizmete açtı. Çelik, açılış sonrasında sınıfları gezerek, öğretmenlerden akıllı sınıflarda uygulanan ders işleme yöntemi hakkında bilgi aldı. Kolej öğretmenleri Çelik'e kısa süreli uygulamalı olarak ders işledi. Çelik, açılış ve akıllı sınıflar hakkında bilgi aldıktan sonra uygulamaya yönelik yaptığı açıklamada, söz konusu eğitimin Türkiye'de arzulanan eğitim olduğunu söyledi. Çelik, ''Artık kara tahta, tebeşir, öğretmen sıradan oluşan sınıf ortamı tarihe karışmıştır. Bizde hala bunlar var ama; süratle bunu değiştirmeye çalışıyoruz'' dedi. Eğitimin her geçen gün daha pahalı bir alan haline geldiğini kaydeden Çelik, hükümetlerinin bu konuda büyük çaba içerisinde olduğunu, Ancak pastanın ebadının büyütülemediğinden dolayı eğitime düşen payın artırılması halinde bile batı ülkeleriyle boy ölçüşebilecek bir duruma gelemedikleri özeleştirisinde bulundu. Çelik, bu konuda OECD ülkelerinde öğrenci başına yıllık harcanan para miktarı konusunda bilgiler vererek Türkiye'de öğrenci başına harcanan miktarın düşüklüğüne dikkat çekti.
Çelik konuyla ilgili şunları kaydetti;
''OECD'nin yayınladığı rakamlara göre; ABD'de bir öğrenciye yılda 6 bin dolar, AB'de 4 bin dolar, dünya ortalaması 1240 dolardır ve bizim ilköğretimdeki bir çocuğumuza harcadığımız para 390 dolar civarındadır. Bu şartlarda en iyisini yapmaya çalışıyoruz.''
Bakan Çelik ayrıca, basının var olan olumsuzlukları sürekli gündeme getirmemesi gerektiğini, bu durumda ümitsizlik aşılanacağını belirtirken, ''Biz yapabileceklerimizi de yapamaz hale geliriz. Eğitim seferberlik işidir onun için hep birlikte el atarsak arzuladığımız noktaya gelir'' dedi.
Bakan Çelik, Eğitime Yüzde Yüz Destek Kampanyası kapsamında eğitimde yapılan harcamaların tamamının vergi matrahından düşülmesi şeklindeki uygulamanın ardından şimdi de okullarda 'Bilgi Teknolojisi' sınıfları yapan işadamlarına KDV indirimi sağlanacağını açıkladı. Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile bu konuyu görüştüğünü, yarın da Maliye Bakanı'yla kararın son şeklinin verilmesi için bir araya geleceklerini bildirdi. Çelik, ''Okullarımıza bilgi teknoloji sınıfları kuran hayırseverler, işadamları bundan böyle KDV ödemeyecekler'' diyerek, böyle bir çalışmayla tüm okullarda Bilgi Teknolojisi olmayan sınıfların kalmayacağını ümit ettiklerini kaydetti.
Çelik, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından daha önce veto edilen fakir ve başarılı çocukların özel okullarda okutulması projesinin farklı formatla tekrar gündeme getireceklerini söyledi. Özel okulların önünün mutlak surette açılması gerektiğini vurgulayan Çelik, bu çerçevede 40 yıl önce çıkartılan Özel Okullar Yasasını yenilediklerini kaydetti. Çelik, ''Yasayı bugünün şartlarına, anlayışına cevap verecek şekilde yeniden hazırladık. Arkadaşlarımız çalışmaları bitirdiler. Bunun bir kez daha Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü ile Meclis'teki Milli Eğitim Komisyonu'nda ele alınması lazım. Bu konuda sivil toplum örgütlerimizin de görüşünü aldıktan sonra ümit ediyorum ki 625 sayılı yasayı yeni şekliyle TBMM'ye bu yasama döneminde sevk edeceğiz. Çünkü özel okulların gelişmesi artması, devletin kişi başına yaptığı eğitim harcamasının artması demektir. Özel okulların oranı yüzde 20'ye çıkarsa 4 milyon öğrencinin eğitim öğretim masrafını veliler kendileri karşılayacak demektir. Dolayısıyla biz 20 milyon öğrenci için harcadığımız bütçeyi 16 milyona harcamış olacağız. Bu anlayışla özel okullara yaklaşıyoruz. Özel öğretim kurumlarını sistemin bir parçası olarak görüyoruz, üvey evlat olarak asla görmüyoruz ve onların başarılarını destekliyoruz'' dedi.
Çelik'e bu konuda bir gazetecinin yönelttiği Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen fakir ve başarılı öğrencilerin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özel okullarda okutulması yönündeki projenin tekrar gündeme getirilip getirilmeyeceği yönündeki soru üzerine, Bakan, projenin aynı isimle gündeme gelmeyeceğini belirtirken, ''Ancak özel okullardan hizmet satın alınması düşüncesi benim şahsen her zaman savunduğum bir şeydir. Formatı değişik olabilir ama Türkiye'de bu er ya da geç tahakkuk etmesi gereken bir şeydir. Özel hastanelerden hizmet satın aldığımız gibi, özel sektörün ürettiği hizmetlerden kamu yararlandığı gibi, bu da olabilir'' diye konuştu.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 22:55