DAILY TELEGRAPH: ''TÜRKİYE, İSLAM VE LAİKLİĞİN ÜSTÜNLÜK MÜCADELESİNE GİRİŞTİĞİ BİR ÜLKE''
LONDRA - Avrupa gazetelerinde bugün yeralan haber ve yorumlarda, ABD'nin muhtemel Irak operasyonu, Kıbrıs tartışmaları ele alındı. Gazeteler, Birleşmiş Milletler'de ABD ile karşıtlarının Irak konusundaki mücadelesini derinlemesine inceledi. Daily Telegraph ise eski bir muhabirinin İstanbul izlenimlerini aktardı.
Daily Telegraph gazetesinde yeralan haberde, subay olan eşinin tayini sebebiyle iki bebeğiyle 6 ay önce İstanbul'a taşınan Victoria Combe'nin, sevinçle gittikleri bu şehirde Irak savaşı yüzünden kaygıyla yaşamaya başladıklarını söylediğine dikkat çekildi. Daily Telegraph'taki yazısında muhabir, ''İngiltere Konsolosluğu'ndaki bir arkadaşım, gerekirse yanıma alacağım acil durum çantasını kapının yanına koymamı tavsiye etti. Irak'a komşu bir İslam ülkesinde NATO'dan verilen kimlik kartını gizlemesi de verilen öneriler arasında'' dedi.
İstanbul'da Türk dostlarının ilgisini ve konukseverliğini öven yazar, Türkiye'nin ''İslam ve laikliğin üstünlük mücadelesine giriştiği bir ülke'' olduğunu yazdı.
Financial Times'ın Brüksel muhabiri, Kıbrıs'ta bir an önce çözüme ulaşılması için Batılı devletlerin bütün güçlerini harcadıklarını anlattı. Avrupa Birliği yöneticilerinin Washington'da bakanlar düzeyinde yarın başlayacak toplantılarında Irak kadar Kıbrıs meselesinin de ele alınacağı belirtilen haberde, Irak yüzünden Amerika'nın Kıbrıs'ta tutum değiştirmesinin, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'ni kaygılandırdığı belirtilerek, ''Çünkü Bush yönetimi, Irak konusunda Ankara'dan istediklerini koparmak için, Kuzey Kıbrıs'a daha iyi imkanlar sunacak bir paket hazırlanmasını istedi'' denildi.
Haberde, Irak savaşının yol açacağı olumsuz sonuçların Türk ordusunun Kuzey Kıbrıs'ı feda etmesini zorlaştıracağı yorumlarına yer verildi. Bütün bu sebeplerle, Irak'ta savaş başlamadan Kıbrıslı Rum ve Türk liderlerin bir anlaşmaya imza koymasına çaba harcandığını yazan gazete, bütün ayrıntılar belli olmasa da ilkelerden oluşan bir anlaşma metnine imza atılması halinde bunun önümüzdeki ay iki toplumun oyuna sunulmasının planlandığı vurgulandı.
Fransa'da Le Monde gazetesi, Kıbrıs Türkleri'nin baskısına, Ankara'dan gelen olumlu mesajlara rağmen, bu hafta içinde anlaşma imzalanması ihtimali bulunmadığını yazdı. Kofi Annan'ın İsviçre tarzı federasyon önerisinin Kıbrıslı Türk yetkililer tarafından kabul edilemez bulunduğunu belirten gazete, ''Buna göre 16 Nisan'da da anlaşma olmayacak'' diye yazdı.
Avam Kamarası'ndan söz eden Guardian, İngiltere parlamentosunda bugün Irak meselesinin tartışılacağını yazdı. Parlamentonun gündeminde iki önerge bulunduğu ve bunlardan birinin hükümetten geldiğini belirten gazete, ''Bu önergede, 1441 sayılı karara destek veriliyor, Irak'ın, bunun silahsızlanması için verilen son şans olduğunu kabul etmesi isteniyor. Diğer önerge ise partiler üstü bir metin'' dedi. Gazete, iki milletvekilinin sunduğu önergede şu ifadenin yer aldığına dikkat çekti: ''Bu meclis, Irak'a savaş açılması için öne sürülen iddianın henüz kanıtlanmadığı görüşündedir.''
''BUSH YÖNETİMİ BUGÜN AVAM KAMARASI'NDAKİ ACIYI HİSSETMELİ''
Guardian ise başyazısında milletvekillerine şöyle seslendi: ''Bush yönetimi bugün Avam Kamarası'ndaki acıyı hissetmeli. Blair de öyle. Milletvekilleri oy kullanırken cesur olmalı. Hükümetin önergesine oy vermemeliler. Smith-Hogg önergesine mümkün olan en çok oy çıkarsa, doğru mesaj verilmiş olur. İngiltere'nin çıkarlarına hizmet eden o mesaj da, savaşın gerekçesinin hala eksik olduğudur.''
Guardian, başyazıların olduğu sütundaki ''Tercih anı, savaş zamanı değil'' başlıklı bölümde de BM Güvenlik Konseyi'ndeki rakip önerileri değerlendirdi. Güvenlik Konseyi'nin, İngiltere ve Amerika'nın sunduğu tasarıyı onaylamasının, Irak'ta savaşa zemin hazırlayıp, silah denetimlerinin sona ermesine yol açacağını belirten gazete, Çin ve Rusya'nın da desteklediği Avrupa teklifi onaylanırsa, Irak'ın silahsızlanma yükümlülüğünün hafiflemeyeceğini vurguladı.
Gazeteye göre Birleşmiş Milletler silah denetimlerinin daha etkin biçimde yapılmasını sağlamak, Irak'ın, yükümlülüklerini kan dökülmeden yerine getirmesine yol açabilir. Guardian, bunun Bush'a çekici gelmediğini ama İngiltere hükümeti de destek verirse anlaşmazlıkların çözümü için model oluşturacağını belirtti. Gazete, ''Bugün, erdem, kararlılık ve en önemlisi sabır zamanı. Savaş zamanı değil'' dedi.
Times gazetesi ise tamamen aksini savundu. İngiltere, Fransız-Alman tutumunu başlangıçta desteklemiş olsaydı, Amerika'nın sonbaharda Saddam Hüseyin'i devirmiş olacağını yazan gazete, o zaman da ne Birleşmiş Milletler'in ne de NATO'nun hükmünün kalacağını, Avrupa ile Amerika arasındaki anlaşmazlığın daha da derinleşeceğini ileri sürdü. Times, bunların hiçbirinin İngiltere'nin çıkarlarına hizmet etmeyeceğini vurguladı.
Fransa'da Nouvel Observateur gazetesinin bir yazarı, Fransa'nın Amerikan tasarısına karşı tezlerini savunması ama sonuç alamazsa, tek başına veto yetkisini kullanmaması gerektiğini belirtti. Yazar, veto gücünü, Fransa'nın ancak kendi ulusal çıkarlarını korumak için kullanması gerektiğini savundu. Almanya'da Die Welt, Fransa'nın, silah denetimlerinin sürmesi teklifinin, Saddam Hüseyin'i cesaretlendireceğini ileri sürdü.
Avusturya'dan Die Presse, BM'de şiddetli bir diplomatik savaş başladığını, Mart ayı ortalarına kadar uzlaşmaya varılmaz ve Amerika tek yanlı bir askeri harekata girişirse, Birleşmiş Milletler'in kenara itileceğini ileri sürdü. Almanya'da Frankfurter Rundschau, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Irak konusunda ahlaki gerekçeler sunmasının hem kendi partisini hem de iç kamuoyunu rahatsız etmeye başladığını yazdı. Gazeteye göre halk, kuşku duyduğu bir konuda Blair'i aşırı emin görüp kaygılanıyor.
Fransa'da Le Figaro gazetesi, Amerika'nın Kuzey Kore ile Irak politikaları arasındaki çelişkiye dikkat çekti. Kore yarımadasını sakinleştirmeye çalışan Washington'un, Irak'ta durumu tırmandırdığını belirtti. Dışişleri Bakanı Powell'ın, Kuzey Kore'ye gıda yardımına başlayacakları açıklamasının, Kuzey Kore'nin füze denemesiyle gölgelendiğini belirtti.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:26