Gündem
  • 14.2.2024 10:47

Danışmanı duyurdu.. Trump kazanırsa Amerika NATO'dan çıkacak

Eski danışman, Trump'ın seçimi kazanması halinde ABD'yi NATO'dan çıkaracağı konusunda uyardı

Trump eski danışmanı, yakında çıkacak kitabında, eski başkanın seçimi kazanırsa ABD'yi NATO ittifakından resmi olarak çekmeye çalışacağı konusunda uyarıyor. 

12 Mart'ta yayınlanacak olan "Büyük Güçlerin Dönüşü" nde   hem Trump hem de Biden yönetimlerinde üst düzey görev yapmış eski bir üst düzey ABD yetkilisi bana, Trump'ın Kasım ayında Başkan Joe Biden'ı yenmesi halinde "NATO’dan çıkacağız.” dediğini söyledi.

Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton da "Sanırım NATO’dan temelli ayrılmayı planlıyor" dedi. 

Trump'ın Beyaz Saray özel kalemi olarak görev yapan emekli General John Kelly, Trump'ın ABD'nin güvenlik taahhütlerini küçümsemesinin Güney Kore ve Japonya ile olan karşılıklı savunma anlaşmalarını da kapsadığını söyledi.

Kelly kitapta "Mesele şu ki, NATO'da kesinlikle hiçbir anlam görmüyordu" dedi. "Güney Kore'de caydırıcı bir güç olarak birliklerin bulunmasına veya caydırıcı bir güç olarak Japonya'da birliklerin bulunmasına tamamen karşıydı."

Kelly, " Trump  Putin'in iyi bir adam olduğunu ve Kim'in (Jong Un) da iyi bir adam olduğunu ve Kuzey Kore'yi köşeye sıkıştırdığımızı düşünüyordu" diye hatırladı. “Ona göre sanki bu adamları kışkırtıyormuşuz gibiydi. 'NATO'muz olmasaydı Putin bunları yapmazdı.'”

Kitap için konuştuğum yönetimin üst düzey üyeleri, Trump'ın ilk döneminde ABD'yi Rusya'ya karşı Batı güvenliğinin temel dayanağı olan ittifaktan çekmeye nasıl yaklaştığını da detaylandırdı ve gelecekte daha da ileri gidebileceği konusunda uyardı. 

Trump'ın kampanya sözcüsü Jason Miller CNN’de, "Demokratlar ve medyanın inci avcıları, Başkan Trump döneminde dört yıllık barış ve refah yaşadığımızı unutmuş görünüyorlar, ancak Avrupa Obama-Biden döneminde ölüm ve yıkım gördü, şimdi de Biden döneminde daha fazla ölüm ve yıkım gördü" dedi. 
Miller, “Başkan Trump, müttefiklerimizden ödeme yapmalarını talep ederek NATO harcamalarını artırmalarını sağladı, ancak Joe Biden, Amerikalı vergi mükelleflerinden faydalanmalarına izin verme kararına geri döndü. Savunma harcamalarınızı ödemezseniz daha fazla savaşla karşılaşmanıza şaşıramazsınız.”

Trump'ın 2018'de NATO'dan çıkışı yaklaşıyor

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün temelinde ve anlaşmanın 5. Maddesinde yer alan toplu savunma vaadi vardır; yani bir üye ülkeye yapılan saldırı, ittifaktaki tüm uluslara yapılmış bir saldırıdır. Trump uzun zamandır NATO üyelerinin ABD'ye kıyasla savunmaya harcadıkları miktardan şikayetçiydi.

“Büyük Güçlerin Dönüşü”nde çok sayıda danışman, Trump'ın 2018'de Brüksel'de yapılan ittifak zirvesinde ABD'yi NATO'dan nasıl çıkaracağını ayrıntılı olarak anlatıyor.

Kelly, Trump'ın Brüksel'deki zihniyetini anlatırken, "Her zaman bağırıp çağırıyor, zıplıyor ve aşağı yukarı zıplıyordu ve çoğu zaman 'Ben onlardan daha akıllıyım' şeklinde konuşuyordu” dedi. 
Kelly, NATO'nun önemini Trump'a başkanın anlayacağına inandığı şekilde anlatmaya çalıştığını söyledi. Kelly'nin yaklaşımı gerçekte neyin mümkün olduğunu ve onu neyin kötü gösterebileceğini açıklamanın bir kombinasyonunu içeriyordu. Kelly, NATO'dan çekilme durumunda her ikisinin de başvurduğunu Trump'a aktarmaya çalıştı.

Ancak zirvede Trump ısrar etti. Eski bir üst düzey ABD yetkilisi bana, Trump'ın dönemin Genelkurmay Başkanı General Mark Milley'e ve dönemin Savunma Bakanı Mark Esper'e ABD'nin NATO'dan çekilmesi yönünde emir verdiğini söyledi. Bu harekete şiddetle karşı çıkmamıza rağmen. Başkanın talimatının “kanuni bir emir” olduğunu düşündüler ve geri çekilmeyi gerçekleştirmek için planlar yaptılar.

BİDEN "AÇIKÇASI ABD İLKE VE İNANÇLARINA AYKIRI"

Biden Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Trump'ın açıklamasının, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı savunmasını desteklemek için uzun süredir bekletilen fon talebinin Kongre'den geçmesini daha acil hale getirdiğini belirterek, "Bu tasarı dün gece Senato'da kabul edilmeden önce de ABD güvenliği için riskler zaten yüksekti. Ancak son günlerde bu riskler daha da arttı. Bunun nedeni de eski Başkan’ın dünyaya tehlikeli ve şok edici, açıkçası ABD ilke ve inançlarına aykırı olan bir sinyal göndermiş olmasıdır" dedi.

Ukrayna’yı desteklememenin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i desteklemek anlamına geleceğini belirten Biden, saldırılarının Ukrayna sınırlarını aşarak Avrupa'nın içlerine kadar ilerleyebileceğini sözlerine ekledi.

TRUMP'IN NATO AÇIKLAMASI

Trump, 11 Şubat’ta Güney Carolina eyaletindeki seçim konuşmasında, NATO’ya az ödeme yapan üye ülkelere seslenmiş, NATO ülkelerinin liderlerinin katıldığı bir toplantıda büyük bir ülkenin liderinin yanına geldiğini ve Rusya’nın saldırısına uğrarlarsa, ödeme yapmadıkları halde ABD’nin onları koruyup korumayacağını sorduğunu ifade etmişti.

Trump, NATO yükümlülüklerini yerine getirmeyen lidere, "Bana, eğer ödeme yapmazsak ve Rusya bize saldırırsa bizi korur musunuz? diye sordu. Ben de ona, ödemedin mi? Suçlusun. Hayır seni korumam, hatta onları ne isterlerse yapmaları için teşvik ederim. Ödemek zorundasın dedim” cevabını verdiğini ifade etmişti.

 

 

Güncellenme Tarihi : 14.2.2024 10:58

İLGİLİ HABERLER