DAVUTOĞLU: AMERİKA İLE KALICI BİR KRİZ OLMADI
ANKARA - Davutoğlu, CNN Türk Televizyonu'nda katıldığı programda, iki ülkenin stratejik öncelikleri ve yöntemlerinin örtüştüğünü belirterek, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin benimsediği dilin ve önceliklerin, Türkiye'nin yaklaşımı ile denk düştüğünü kaydetti.
İran konusuna Türkiye'nin yaklaşımı ve BM Güvenlik Konseyi'nde yaptırımlara ''hayır'' oyu vermesinin ardından Türkiye'nin ABD ile ilişkilerinde herhangi bir sorun yaşanmadığını vurgulayan Davutoğlu, ''İran konusunda Obama'nın verdiği mesajların da Türkiye'nin yöntem olarak benimsediği mesajlar olduğunu'' söyledi.
İran ile yapılan Tahran Anlaşması'nın anlamını kaybetmediğini, geçerliliğini koruduğunu da belirten Davutoğlu, sürecin başladığını ve şu anda teknik müzakerelerin yürütüldüğünü bildirdi.
''Prensipte, Eylül ayı içerisinde bir toplantı olabileceğine dair uzlaşma sağlandığını ancak tarihin değişebileceğini'' kaydeden Davutoğlu, ''Her koşulda taraflar Türkiye'nin sürecin içinde olmasını istiyor'' diye konuştu.
Terörle mücadelenin, Türkiye için ''en hayati mesele'' olduğunu belirten Davutoğlu, ''bu mücadeleyi demokrasiyi daraltmadan, insan haklarıyla ilgili hiçbir kısıtlamaya gitmeden yürütmek gerektiğini, şu anda yapılanın da bu olduğunu'' söyledi.
Davutoğlu, ''Suriye ve İran başta olmak üzere, çevre faktörlerini ciddi anlamda kontrol altına aldıklarını'' ifade etti.
Avrupa ülkelerinden de bu noktada çok net bir tutum beklediklerini vurgulayan Davutoğlu, ''Türkiye'nin göstereceği tepkinin maliyetinin artması nedeniyle birçok Avrupa ülkesinde teröre karşı alınan önlemlerde ciddi gelişme sağlandığını'' söyledi.
İsrail'in yardım gemilerine müdahalesiyle doğan krizin neden önlenmediği sorusuna karşılık Davutoğlu, ''Türk demokrasisinin ikinci sınıf bir demokrasi olmadığını, hükümet olarak riskler konusunda gerekli uyarıların yapıldığını, ancak bir sivil toplum kuruluşunu engelleme haklarının olmadığını'' kaydetti.
Davutoğlu, ''Dışişleri Bakanlığının geçmiş kadrolarının ve dış politika birikiminin hakkının verilmediği ve Türkiye'nin yönünün batıdan saptığı yolunda giderek artan eleştiriler konusunda ne düşündüğünün'' sorulması üzerine şöyle konuştu:
'' Çok köklü bir diplomasi geleneğimiz var bu en büyük gücümüzdür. Fakat hiçbir diplomasi geleneği statik değildir, olamaz... Statik olduğu anda tarihe intibak edemez, çöker. Bizim bu geleneği ele alıp yenilememiz gerekir.''
Davutoğlu, Türkiye'nin AB ya da Asya ile bütünleşip diğer tarafı önemsiz görmesini istemenin gerçekçi bir yaklaşım olmadığını ve ülkeye zarar verdiğini söyledi.
''Coğrafyası, tarihi ve dinamik insan unsurunun, Türkiye'nin gücü olduğunu'' vurgulayan Davutoğlu, ''Biz bu coğrafyayı öylesine kullanmalıyız ki herkes bu coğrafyada nereye bakarsa bir Türk görmeli, bir Türk vizyonu hissetmeli'' dedi.
Dışişleri Bakanı, bütün bu hedeflere ulaşılması için stratejik zihniyetin değişmesi; ''insanları harekete geçiren, heyecan veren büyük hedefler gösteren bir stratejik zihniyet geliştirilmesi gerektiğini'' kaydetti.