Gündem
  • 21.9.2010 10:58

DENİZ GEZMİŞ ÖRGÜT DELİLİ SAYILDI

Anayasa referandumu öncesinde siyasiler 12 Eylül ve diğer askeri darbeleri ağır sözlerle eleştirdi, Başbakan Erdoğan darbe mağdurları için duygusal konuşmalar yaptı. Ancak bugün Ankara’da görülecek bir davanın iddianamesinde darbe mağdurlarını anmak örgüt delili olarak yer aldı.

Samsun’da geçtiğimiz Haziran ayında düzenlenen operasyonda aralarında Halkevleri Samsun Şube Başkanı Halil Mert’in de bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. Sürdürülen soruşturmada Mert de dahil olmak üzere 5 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu. İlk günden itibaren operasyon dosyasına gizlilik kararı verilirken Temmuz ayında bu karar kalktı. Davayla ilgi hazırlanan iddianane de ise 12 kişi hakkında ‘Silahlı örgüt üyesi olmak” ve “propaganda’ suçlarından 10 yıla kadar hapis isteniyor. Gençler bugün Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşmalarına çıkacak.

Davanın iddianamesinde 12 Mart darbesini protesto eyleminde Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının fotoğraflarını taşımak; 6 Mayıs’ta Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anmak; 1 Mayıs’ta Mahir Çayan fotoğraflı flama taşımak, 12 Eylül darbesinin yıldönümünde Mahir Çayan siluetli bayrak taşımak gibi suçlamalar yer alıyor. Bu eylemler ise “silahlı örgüt üyeliği”ne delil olarak gösteriliyor. İddianamede yasal olarak dağıtılan sol dergiler, Mahir Çayan’ın tablosu, gaz maskesi, sprey ve boya da örgüt delili olarak gösterildi.
Avukatlar bugün yapılacak duruşmada müvekillerinin en önemli dayanaklarından birisini Başbakan Erdoğan’ın TBMM kürsüsünde yaptığı, Necdet Adalı, Erdal Eren ve Mustafa Pehlivanoğlu’nu andığı konuşma olacağını söyledi. Sanıklar, Erdoğan’ın eyleminin suç sayılmadığı bir ortamda, Mahir Çayan ve Deniz Gezmiş’i anmanın da suç sayılamayacağını söyleyecek.

Deniz Gezmiş 12 Mart Muhtırası’nın ardından iki arkadaşıyla birlikte idam edilmişti.

Meltem GÜNAY / VATAN

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 03:24

İLGİLİ HABERLER