Deprem bölgesinde tam 8 bin 550 artçı meydana geldi
Kahramanmaraş merkezli yaşanan 2 büyük depremin ardından sık sık bilgilendirmelerde bulunan AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, bölgede yaklaşık 3 dakika arayla artçı sarsıntı yaşandığını söyledi.
Türkiye, 6 Şubat'ta Cumhuriyet tarihinin en şiddetli depremiyle sarsıldı.
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremden etkilenen 11 il adeta enkaza döndü.
Deprem 43 binin üzerinde kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
Enkaz çalışmalarının devam ettiği bölgede, geçtiğimiz günlerde de Hatay merkezli 6.4 ile 5.8 büyüklüğünde iki deprem yaşandı.
Yeniden panik yaratan depremlerde de 6 kişi hayatını kaybetti.
AFAD Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, deprem bölgesindeki son durumu değerlendirdi.
"8 bin 550 artçı meydana geldi"
Bölgede yaşanılan artçı sarsıntıların çok fazla olduğunu belirten Tatar, 5'in üzerinde de artçı sarsıntıların yaşanabileceğini vurgulayarak vatandaşların hasarlı binalardan uzak durması gerektiğini söyledi:
8 bin 550 artçı meydana geldi. 4 ayda yaşamamız gereken depremleri 17 günde yaşadık. 3 dakikada bir artçı sarsıntının geldiğini söyleyebiliriz.
"5'in üstünde artçı sarsıntılar yaşabiliriz"
Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın çok ciddi bir travma içinde olduklarını da biliyoruz. Büyük bir bölgeyi etkileyen ve birbirini tetikleyen deprem sonucunda 5'in üstünde artçı sarsıntılar yaşayabiliriz. Bu artçı sarsıntılar nedeniyle vatandaşlarımızın hasarlı binalarda uzak durmaları büyük önem taşıyor.
"Sivas'ın Gürün ilçesi de afet bölgesi ilan edildi"
Sivas'ın Gürün ilçesi de hayat etkili afet bölgesi ilan edildi. Deprem bölgelerimizde hasarlı binalardan eşya alımı yasaklanmış durumda. Buna vatandaşlarımızın harfiyen uymaları gerekiyor.
Bölgede en önemli risklerden bir tanesi kaya düşmesi riski. Buralar tespit edildikçe vatandaşlarımız buralardan tahliye ediliyor.
"Dayanışma için herkese teşekkür ediyorum"
Burada deprem dairesindeki arkadaşlarımız da çok yoğun bir şekilde deprem hadisesini ve artçıları inceliyorlar. Aynı zamanda yurt dışında da bu süreci birlikte yönetiyoruz. TÜBİTAK'ın özellikle acil destek programı kapsamında çok sayıda araştırmacı var. 109 proje kapsamında 59 kurumdan yaklaşık 700 uzman sahada görev yapıyor. Her biri farklı alanda görev yapan araştırmacılar. Bu dayanışma için herkese teşekkür ediyorum.
Güncellenme Tarihi : 23.2.2023 19:14