KAYNAK : Haber Vitrini
Türkiye'yi , 17 Ağustos 1999'da sarsan depremin artçı şokları, bugünlerde mahkeme salonlarında hissedilmeye başladı. Sarsıntıyı yaşayan kurum ise depremzede vergilerinden sonra, yardımları da 'iç' eden hükümet oldu.
Çünkü, Adapazarlı depremzedelerin kurduğu dernek, hükümete yurtiçi ve yurtdışından gelen 12 katrilyon liralık yardımın kendileri için harcanmadığı iddiasıyla Sakarya 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne dava açtı.
Yardımlar nereye gitti!
ADAPAZARI Depremzedeler Derneği'nin (Dep-Der) Başkanı Yıldız Önem, yardımların nasıl harcandığı ve kimlere dağıtıldığını bilmek istediklerini, bu konuda gerekli bilgilendirme olmadığı için dava açtıklarını söyledi. İkinci duruşması 11 Kasım'da yapılacak davanın, usulen reddedileceği ve devamının Yargıtay'da yapılacağı belirtildi. Önem'in verdiği bilgiye göre, yardımların nereye harcandığı net olarak bilinmiyor. Bayındırlık Bakanlığı, yardımların 3.1 katrilyon, Maliye ise 2.3 katrilyon lira olduğunu bildirdi.
Bakanlıklar çelişki içinde
ÖNEM, 'Buna göre, 1 katrilyon liralık açık var. Bölgedeki milletvekillerinin açıklamalarına göre ise 12 katrilyon yardım geldi. Bu yüzden, deprem yardımlarının her kuruşunun hesabı verilmelidir. Bu yardımlar yerinde harcansaydı, üç Adapazarı yapılırdı. Oysa, insanlar hâlâ prefabriklerde oturuyor. Kalıcı konutlar ise kendine kendine yıkılmaya başladı' dedi. Maliye Bakanı Sümer Oral, deprem vergilerinin 2 katrilyonluk kısmının iç borç ödemelerinde kullanıldığını, star'ın bu konudaki yayınları üzerine itiraf etmişti.
Hükümetin sabıkası var
star, Özel İletişim Vergisi adı altında toplanan paraların iç borç ödemelerinde kullanıldığını ortaya çıkarmış, Maliye Bakanı Sümer Oral da, Meclis'e verilen soru önergesinde, deprem vergilerinin iç borç ödemelerinde kullanıldığını açıklamıştı. Bu açıklama ise ister istemez depremzedeler için gönderilen yardımların da iç borç ödemesinde kullanıldığını akla getirdi.
SAKARYALI DEPREMZEDELERiN YESiL KART TALEBi % 100 ARTTI
SAKARYA'DAKİ depremzede vatandaşların yeşil kart talebinde son dönemde patlama yaşandı. Sakarya İl Sağlık Müdürü Aydoğan Arslan, herhangi bir sosyal güvencesi olmayan dar gelirlilerin, özellikle sağlık hizmetlerinden yararlanmak için yaptığı yeşil kart başvurularında, 17 Ağustos depremi ve ekonomik kriz sonrası büyük artış görüldüğünü söyledi.
ARSLAN, "1999'da 43 bin 519 olan başvuru sayısı, bu yıl yüzde 100 arttı. Yeşil kart talebi 2000 yılında 54 bin 619'a yükseldi. Geçen yıl bu sayı 70 bin 677 oldu" dedi. Bu yıl ise yeni başvuru yapan 17 bin 837 kişiden hiçbir geliri ve güvencesi olmayan 17 bin 247 kişiye kart verildiğini söyleyen Arslan, "Böylece, Sakarya'daki yeşil kart sahibi sayısı 87 bin 924'e çıktı" dedi
star
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:30