DEVLET BAKANI ŞAHİN'İN İTİRAFI!..
Bakan Şahin, kimi yerde yutkunarak, kimi yerde gözleriyle boşluğa dalarak zihinsel engelli oğlunun hikáyesini ve yaşadıklarını anlattı.
TEMPO Dergisi’nin son sayısında Ahmet Erhan Çelik imzalı röportajda Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin, dört çocuğu olduğunu, en büyük oğlunun ise zihinsel engelli olduğunu belirtti.
Bugün 27 yaşında Şahin’in oğlu, henüz 1 yaşındayken köy evinde merdivenden yuvarlanarak geçirdiği bir kaza sonucu engelli oluyor. Kaza, çocuğun yürüteçle yürüme denemeleri yaptığı sırada yaşanıyor. Birçok doktorlara gidiliyor, ancak sonuç değişmiyor; düşmeden dolayı beyinde zarar oluştuğu için, çocuk zihinsel engelli halde yaşamına devam ediyor.
"Engelli çocuk büyütmek nasıl bir durum" sorusuna Bakan Şahin şu karşılığı veriyor:
EVDE VURUP KIRIYOR
"Engelli çocuk büyütmek oldukça zor, çok ilgi istiyor. Evde sinirlendiği zaman birtakım beklemediğiniz davranışlarda bulunuyor. Vurup kırıyor. Sürekli onunla meşgul olmak gerekiyor. Kendisini tedavi eden doktorlar, eve fazla getirmememizi, orada farklı bir yaşam tarzına alışması gerektiğini söylediler. Epeydir merkezde yaşıyor. Eve gelince şımarıklık yapıyor. Şimdi orada disipline girdi. Merkezdeki görevliler, eğitim yoluyla bazı huylarından vazgeçtiğini söylüyorlar. Şu anda durumu iyi."
Bakan Şahin’in "merkez" dediği yer, Ankara Gölbaşı’ndaki "Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı Rehabilitasyon Merkezi." Oğul Şahin, Rehabilitasyon Merkezi’nde yatılı eğitim görüyor. Bakan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tam bilemiyorum ama devlet engelli çocuklar için bu tür vakıflara aylık 300 ile 400 YTL arasında bir para ödüyor. Çocuklara bu parayla bakılıyor. Aslında vakıf ve dernekler devletin yapması gereken işi üstlenmiş durumda. Ben de vatandaşlardan engelli vakıf ve derneklerine daha fazla destek olmaları çağrısında bulunuyorum."
Engelli memur kadroları boş
Bakan Şahin engellilerin toplumsal hayata katılmaları gerektiğini belirtti. Devlet Personel Başkanlığı’ndan da sorumlu olan Şahin, şu bilgileri verdi:
"Kamu kurum ve kuruluşları kanun gereği dolu memur kadrolarının yüzde 3’ü oranında engelli istihdam etmek zorunda. Yüzde 3’lük oran takriben 48 bin kişiye işaret ediyor. Oysa engelli memur sayısı halen 4 bin 600. Peki 43 bin 400 kadroya neden kullanılmıyor?"
Şahin, bu soruya iki açıdan yanıt veriyor. Öğretmen, sağlık görevlisi gibi kariyer meslekleri için uygun eğitim gerekiyor. İkinci nedense siyasi basiretle ilgili. Şahin, "Biz göreve geldiğimizde engelli memur sayısı 644’tü. Çabalarımız sayesinde bu rakam 5 bine yaklaştı" diye konuşuyor.
/HÜRRİYET
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:10