DEVLETİN HAFIZASI TEK ELDE TOPLANACAK
ALİ ULURASBAANKARA - TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, "arşiv hizmet ve faaliyetlerini düzenleyen kanun tasarısı" benimsendi.
Komisyonda verilen bir önergeyle "Milli Arşiv Kanunu Tasarı" olan adı, "Devlet Arşivleri Kanunu Tasarısı"na dönüştürülen tasarı, asli komisyon olan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun ardından Genel Kurul'da yasalaştırılacak. TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda Başbakanlığa bağlı Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, arşivlerde bulunan arşiv belgeleriyle arşivlik belgelerin tespitine, korunmasına, milli menfaatlere ve kamu yararına uygun olarak kullanılmasına ve saklanması gerekli görülmeyen belgelerin ayıklama ve imhasına yetki veren, tek elden bir arşiv sistemi kurulmasını öngören "Arşiv Kanunu Tasarısı" ele alındı. Yapılan müzakerelerin ardından tasarı kabul edildi. Tasarıyla Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Genelkurmay, Milli Savunma Bakanlığı ve MİT arşivleri kanun kapsamında bırakılıyor. Ancak bunun dışındaki tüm kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, yüksek yargı organlarıyla Türkiye Kızılay Derneği ve Türk Hava Kurumları'nın arşivleri birleştiriliyor. Tasarıya göre kapsamı dışında tutulan kurumlar, arşive ilişkin olarak tasarıda yer alan esasları kendi organlarınca yerine getirecek ve bu kurumlar, arşiv belgelerini Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü`ne devredip, devretmeyeceklerine kendileri karar verecek. Yine aynı düzenlemeyle daha önce kapsam dışında olan İçişleri ve Dışişleri bakanlıkları tasarı kapsamı içine alınıyor.
Tasarıya göre, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü bundan böyle milli arşiv politikasının esaslarını belirleyecek, ayrıca devlet ve millet hayatını ilgilendiren her türlü bilgi ve belgeleri toplayıp, değerlendirecek ve sağlayacak. Genel Müdürlük ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarıyla özel şahısların elinde bulunan arşiv belgelerini gerektiğinde satın alacak. Satın alacağı bul belgelerin diğer belgelerde olduğu gibi tamir ve restorasyonunu yapıp, tasnif ve tercüme edecek, uygun görülenleri ise yayınlayacak. Ayrıca kurum, arşiv belgelerinin tahribini önleyecek tedbirleri alacak ve arşiv laboratuvarı kuracak. Genel Müdürlükte veya araştırma hizmeti verilen diğer arşivlerde bulunan, tasnif edilmiş ve son işlem tarihi üzerinden 30 yıl geçmiş arşiv belgeleri, araştırmaya açılacak.
Gizlilik derecesi verilmiş veya açıklanması halinde milli güvenliğe ve çıkarlara, ülkenin dış ilişkilerine ve kişilerin haklarına zarar verebilecek arşiv belgeleri, Genel Müdürlüğe geçtikten sonra da araştırmaya açılmayabilecek. Gizlilik dereceli arşiv belgelerinin gizliliklerinin kaldırılmasına, ilgili kurumun görüşü dikkate alınarak mevzuat hükümleri çerçevesinde Genel Müdürlükçe karar verilecek.
Tasarıya göre, merkez teşkilatında kurum arşivini ve her bir hizmet biriminde birim arşivini kurmayan, ellerinde bulundurdukları belgeleri tahrip ve tahrif edenler, saklanmasına gerek görülmeyen belgeleri, başkaları tarafından görülüp okunması mümkün olmayacak şekilde tahrip etmeyenler, belgelerini, saklama süresinin bitiminden itibaren 2 yıl içinde genel müdürlüğe teslim etmeyenler, 1 aydan 6 aya kadar hapis cezasıyla cezalandırılacak. Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:09