Sağlık
  • 25.9.2005 02:54

DİKKAT!.. BAZI İLAÇLARDA DOMUZ JELATİNİ VAR

Birçok ilaçta domuz derisinden üretilen jelatin maddesinin kullanılması, Avrupa ülkelerinde yaşayan Müslümanları kaygılandırıyor. Müslümanlar, şimdi bu ilaçların haram kapsamına girip girmediğini tartışıyor.

Domuzdan üretilen katkı maddelerinin birçok ilaçta kullanıldığını ilk olarak Danimarka gazetesi Urban, haberlerinde yer verdi. Aynı haber, bu ülkede Türkçe yayınlanan Haber gazetesinde de okuyuculara duyuruldu. Danimarka gazetesinde yer alan habere göre, üretilen birçok ilaçta domuz derisinden imal edilmiş maddelerin kullanıldığı ve Müslümanların bunları bilmeden ilaçları kullandıkları bildirildi. İlaçta en fazla kullanılan katkı maddesininse jelatin olduğu kaydedildi. Danimarka'da göçmenlere danışmanlık yapan kuruluşlarsa bu konuda doktorların hastalarına bilgi vermemesini eleştirdi. Danimarka Tabipler Birliği, hastaların ilaçların nelerden yapıldığını eczaneye sormalarını ya da prospektüsleri okumalarını önerdi.


İlaç sanayicileri, bu konunun tartışılmasını tehlikeli buluyor. Deli dana hastalığı tehlikesine karşı, son yıllarda birçok ilaçta domuz derisinden imal edilen jelatinin kullanıldığı belirtiliyor.


Doktorlar, hastalanan Müslümanların bu ilaçları kullanmamasından ve ölümlerle karşılaşılmasından endişe ediyor. Avrupa ülkelerinde ilaçta olduğu gibi birçok şeker ve tatlı çeşidinde domuz ya da sığır jelatini de sıkça kullanılıyor. Ürünlerde jelatin kullanıldığı içerikte yer alıyor, ancak hangi hayvan derisinden imal edildiği belirtilmiyor. Danimarka'daki Müslümanlar şimdi, domuz ürünleri kullanılan ilaçların haram mı, helâl mi olduğunu tartışıyor.VAKİT

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 11:03

İLGİLİ HABERLER