KAYNAK : Haber Vitrini
ERSAN KARAOĞLU
İSTANBUL- Çeşitli dini grupların ruhani liderlerinin bir araya geldiği iftar yemeğinde konuşan Diyanet İşler Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, dinler arası barış sağlanmadığı sürece ülkeler arası barışın sağlanamayacağını söyledi.
Marmara Grubu Vakfı'nın Dedeman Otel'de düzenlediği 5. Geleneksel İftar Yemeği'nde çeşitli dinlerin ruhani liderleri biraraya geldi. İftar yemeğine Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, Türkiye Ermeniler Patriği Mesrob II, Türkiye Hahambaşısı İzak Haleva, Süryani Ortodoks Metropoliti Yusuf Çetin, Süryani Katolik Episkoposu Yusuf Sağ, Rum Ortodoks Patriği Bartholemeos II adına Tarabya Metropoliti Konstantin Harisiadis, Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, İstanbul Müftüsü Necati Tayyar Taş ve çok sayıda davetli katıldı. İftar yemeğinin ardından okunan dua tercüman vasıtasıyla yabancı davetlilerle birlikte yapıldı.
"TÜRKİYE'NİN AB'YE GİRMESİNİ DESTEKLİYORUZ"
Dinin bir kalıp değil bir yaşam tarzı olduğunu dile getiren Süryani Katolik Episkoposu Yusuf Sağ, "Okuyoruz ama yaşamıyoruz. Yaşamak önemli. 3 semavi dinin inancına göre insan bir yaratık değildir. Allah insana el vermiş, ona can vermiştir.
Düşünebilen, yapabilen. Onun için din bir yaşamdır" dedi. Tarihin çok iyi incelenmesi durumunda nahoş olayların temelinde egonun bulunduğunun ortaya çıkacağına dikkat çeken Sağ, savaşların temelinde ego doyumsuzluğunun bulunduğunu söyledi. Sevginin Allah'tan olmadığını Allah'ın sevgi olduğunu belirten Sağ, "Tevazunun olduğu yerde özveri vardır. Özverinin olduğu yerde ise sevgi vardır. Bütün bu meziyetler bana göre namaz ve oruçtan daha önemlidir" diye konuştu.
İftar yemeğinde çeşitli dinlere mensup kişilerin bir araya gelmesinin çok güzel olduğunun altını çizen Sağ, bu iftar yemeğinde BM'in mozağinin oluşturulduğunu kaydetti.
Günümüzde barışın geri plana itildiğini, savaş tantanaların baş gösterdiğini dile getiren Süryani Ortodoks Metropoliti Yusuf Çetin, "Ekonominin iç açıcı olmadığı bu günlerde bir araya gelmek önemli. Barış içinde bir arada yaşamayı amaç edinmeliyiz.
Türkiye'nin AB'ye girmesini destekliyoruz. Süryaniler olarak Türkiye'nin AB'ye girmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız" şeklinde konuştu.
Dinler arasındaki zıtlaşma ve mücadelenin eskisi gibi artık halkın ilgisini çekmediğini dile getiren Rum Ortodoks Patriği Bartholemeos II adına Tarabya Metropoliti Konstantin Harisiadis, günümüzde bu mücadelenin iman sahibi olanlar ile olmayanlar arasında yaşandığını söyledi.
"DİNLER ARASI BARIŞ SAĞLANAMAZSA ÜLKELER ARASI BARIŞ SAĞLANAMAZ"
İftar yemeğini kardeşlerin buluşması olarak değerlendiren Türkiye Ermeniler Patriği Mesrob II, ancak çocukları düşünmeden yapamadığını söyledi. Savaş ve çatışmaların olduğunu kaydeden Mesrob II, bu nedenle içinin kan ağladığını belirtti. Mesrob II savaşların dünyadan uzak kalması için dua ederek konuşmasını bitirdi.
Dinin tek olduğunu dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Nuri Yılmaz, şöyle konuştu:
"Allah katında din İslam'dır. Bu Kur'an-ı Kerim'de bir ayettir. İslam demek, teslim olmak demektir. Teslimiyet her dinde vardır. Gothe, 'İslam Allah'a teslim olmak manasına geldiğine göre hepimiz Müslümanız" demiştir. Tüm dinlere saygı göstermek gerekir. Bir peygamberi inkar etmek hepsini inkar etmek demektir. Dinler arası barış sağlanamazsa ülkeler arası barış sağlanamaz. Herkes kendi dininin bütün dünyada olmasını ister. Ancak ilahi irade tüm dinlerin bir arada yaşamasını söyler. AB'ye bizi Müslüman olduğumuz için almadıkları söyleniyor, böyle bir şey mümkün mü? Bugünde bir araya gelerek böyle bir şeyin mümkün olmayacağını gösterdik."
Yapılan konuşmaların ardından konuşma yapanlara günün önemine ilişkin olarak birer plaket verildi.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:38