Gündem
  • 18.6.2024 11:00

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş: Bir tek vatandaşımızı ihbar etmedik

Hac döneminde Mekke-i Mükerreme'ye hac vizesi olmadan gelenlere yönelik Suudi Arabistan'ın uygulamalarından Türk vatandaşlarının da zarar görmelerine ilişkin Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Biz Mekke'de hac döneminde hiçbir vatandaşımızı şikayet etmedik” dedi.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, harici özel şirketlerle ya da kendi imkanlarıyla hac ziyareti yapmak isteyen Türk vatandaşlarını şikayet ettiğine dair bir iddia ortaya atıldı.

İddiayla ilgili önce Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bir açıklama geldi.

Konuya ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığı, iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Diyanet, Türk vatandaşlarını şikayet ediyor iddiasına cevap verdi

Yaşananların ardından sosyal medyada yer alan "kaçak hacı" videoları ve bu kapsamda "Diyanet'in Mekke'de Türk vatandaşlarını Suudi Arabistan mercilerine şikayet ediyor" iddiası Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a soruldu.

Erbaş, geçen sene de hac vizesi dışındaki vizelerle "kural dışı" hac ibadeti konusunda büyük sıkıntıların yaşandığını hatırlattı.

Erbaş, Suudi Arabistan'ın 2024 yılı hac hazırlıkları döneminde, ülkelere tanınan binde 1 kontenjanın dışında, bazı ülkelerden hac vizesiz kimsenin gelmemesi ile alakalı, gelen resmi talebini, defaatle kamuoyuna aktardıklarını belirtti.

Biz Suudi Arabistan ayağında hiçbir şey yapmadık: Bir tane vatandaşımızı Mekke'de şikayet etmedik

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ın konuyla ilgili ifadeleri şu şekilde:

“Bizim işimiz sadece hac zamanındaki sıkı tedbirleri duyurmak idi. Bizim ticaret veya seyahat vizesi almış kimseye, ‘Arabistan'a gitmeyiniz' deme yetkimiz yok. Biz hac ibadetinin, bu tarz ticaret, turist vizesi ile yapılamayacağını duyurduk. Gelenler tabi burada çok büyük sıkıntılar yaşadılar. Vatandaşlarımıza büyük sıkıntılar yaşatıldı. Biz Suudi Arabistan ayağında hiçbir şey yapmadık. Bir tane vatandaşımızı Mekke'de şikayet etmedik. Külliyen yanlış, en basit ifade ile gerçek dışı. Bir tane bile vatandaşımızı, Mekke'de biz kimseye şikayet etmedik. Bu iddialarına mesnet teşkil eden bir video konuşması var. Hüseyin Hocamız burada kendisi. O konuşma, 2023 yılının hac organizasyonundan 2 ay kadar önce Diyanet İşleri Başkanlığı konferans salonunda bizim ekip başkanlarımızı ve diğer görevlilerimizle yapmış olduğumuz seminerde, 2022 yılında yaşanılan şikayetlerin değerlendirilmesi hususları ile alakalıdır. Bu konuşmadaki sözleri, 2024 yılında Suudi Arabistan'da mercilerine şikayeti şekline dönüştürmek, tamamen çarpıtmadır. Çok büyük bir çarpıtmadır. Bunu ifade etmiş olayım”

 

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Güncellenme Tarihi : 18.6.2024 10:39

İLGİLİ HABERLER