Ekonomi
  • 23.6.2024 22:17

Diyarbakın'daki anız katliamının faili bulundu

Diyarbakır'ın Çınar ilçesine bağlı Köksalan Mahallesi'nde 20 Haziran gecesi başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle Mardin'in Mazıdağı ilçesindeki Yücebağ ve Yetkinler mahallelerine sıçradı. Yerleşim yerlerine ulaşan yangında Şehmus Demir, Mazhar Demir, Taliha Demir, Nuri Demir, Rezan Yılmaz, Azad Yılmaz, Resul Yılmaz, Remzi Yılmaz, Abdurrahman Bugdaycı, Ubeydullah Buğdaycı, İsmail Yardımcı, Sinan Deviren, Kerime Erdenli, Fadıl Demir ve Zekiye Erdenli hayatını kaybetti. Yangının ardından Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri hasar tespit çalışmalarına başlarken, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, yaraların sarılması amacıyla Diyarbakır Valiliği'ne 3 milyon, Mardin Valiliği'ne ise 2 milyon lira kaynak aktarıldığını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 20 Haziran gecesi Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ile Mardin'in Mazıdağı ilçesi arasındaki bölgede çıkan yangına ilişkin hasar tespit çalışmalarının tamamlandığı duyurdu.  Öte yandan yangının çıkış nedenine yönelik hazırlanan bilirkişi raporu da ortaya çıktı.

Köksalan Mahallesi'ndeki yangının sebebi araştırılırken, bilirkişi ekibi yangın bölgesinde incelemelerde bulunarak bir rapor düzenledi. Raporda, yangının başlangıç noktası olan elektrik direğindeki sigortalı ayırıcıda, sigorta yerine iletken tel kullanıldığı, bu telin koparak kuru otları tutuşturduğu ve kuvvetli rüzgarın etkisiyle yangının geniş bir alana yayıldığı ifade edildi. Ancak Cumhuriyet Başsavcılığı, raporu kapsamlı ve kanıtlarla desteklenmemiş bularak daha detaylı bir rapor talep etti. Soruşturmanın seyri, hazırlanacak olan yeni rapora göre belirlenecek.

Bakan Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada,  7 bin 900 dekar tarım alanının yandığı, bunun 6 bin 789 dekarında anız, 1111 dekarında ise hasadı yapılmamış buğday ekili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 1 adet traktör ve 14 adet sulama tesisi yanmıştır. Köksalan Mahallesinde 924 küçükbaş hayvan telef olurken, tedavi edilemeyecek durumda ağır yaralı 83 küçükbaş hayvan Et ve Süt Kurumuna (ESK) kesime gönderilmiştir. ESK bu hayvanları sahiplerinden nakliye primi vererek satın almıştır. 190 hayvan ise yerinde tedavi edilmiştir" dedi.

 

Güncellenme Tarihi : 23.6.2024 22:31

İLGİLİ HABERLER