Yaşam
  • 22.11.2006 13:54

DOĞAYA SALINAN YABAN GEYİKLERİ GERİ DÖNÜNCE..!

KOCAELİ - Kocaeli İl Çevre ve Orman Müdürlüğü 5 yaban geyiğini doğaya salmasına rağmen, geyikler barınaklarını terk etmedi.


Kocaeli İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından İstanbul Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne bağlı Bahçeköy geyik üretme istasyonundan alınan 5 geyik, 20 gündür orman içinde etrafı korunaklı bir barınakta bakılıyordu. Geyikler doğaya alışmaları için bakıldıkları barakalardan salındı.

Ancak geyikler doğaya gitmek yerine kendileri için getirilen yemleri yemeyi tercih etti. Barınağın açılan bölümünden tüm uğraşlara rağmen çıkmayan geyikler, bir süre yem yedikten sonra kendileri için hazırlanan alanda dolaşmayı tercih etti.


Kocaeli İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Necati Farsak, doğaya salınan geyik sayısının Nisan ayına kadar 30'u bulacağını ifade ederek, "Sakarya ve Bursa sınırlarına kadar 2 bin ile 3 bin hektarlık alan içerisinde doğal alana bu geyikleri salacağız.

Amacımız bölgede soyu tükenen geyiklerin tekrar üreyip çoğalmaları. Kızıl geyik olarak adlandırılan bu geyiklerin boyları 200-265 santim, omuz yükseklikleri 105-150 santim, kuyrukları 22 santim civarında. Ağırlıkları ise 100-250 kilo kadardır. Sadece erkeklerde boynuz görülürken boynuzlar her yıl mart-nisan aylarında atılarak yerlerine yenileri çıkar. Renkleri yazın kızıl kahverengi kışın ise gri-kahverengidir. Bu tür geyikler geniş yapraklı ve karışık ormanları tercih eder.

Kızıl geyikler yılın büyük kısmında küçük veya büyük sürüler halinde dolaşırlar. Senede bir kez çiftleşen geyikler genelde bir yavru doğurur. Biz köylüler, jandarma, orman işletme şeflikleri, avcılar derneği ile görüşerek bu hayvanların herkes tarafından korunması gereğini anlattık. Kartepe ormanlarında yeniden kızıl geyiklerin çoğalması için herkesten destek bekliyoruz" dedi.


Kızıl geyiklerin doğaya salınma törenine Vali Yardımcısı Yusuf Odabaş katıldı. Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileri geyiklere bir süre daha yem vermeye devam edeceklerini, korunak alanına gelmeyi bıraktıkları zaman yemlemeyi keseceklerini söyledi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 00:02

İLGİLİ HABERLER