Sağlık
  • 10.7.2024 10:36

Domuz böbreği nakli yapılan kadın öldü

Domuz böbreği nakli ve kalp pompası takılan kadın öldü

NYU Langone Health'in haberine göre, mekanik kalp pompası ve gen düzenlemeli domuz böbreği takılan ilk kişi olan Lisa Pisano, ameliyat olduğu Pazar günü hayatını kaybetti.

Pisano'ya 12 Nisan'da organ nakli yapılmıştı ancak kan akışının sınırlı olması nedeniyle organ başarısız olmuş ve 29 Mayıs'ta çıkarılmıştı .

NYU Langone, bu vakanın mekanik kalp pompası olan bir kişiye yapılan ilk organ nakli olduğunu, gen düzenlemesi yapılmış domuz böbreğinin yaşayan bir alıcıya bilinen ikinci nakli olduğunu ve hayvanın timüs beziyle birlikte yapılan ilk nakil olduğunu söyledi.

Woman has pig kidney transplant removed after issues, back on dialysis

NYU Langone Transplant Enstitüsü Müdürü Dr. Robert Montgomery, Salı günü yaptığı açıklamada, Pisano'nun cesur ve fedakar bir insan olduğunu söyledi.

Ameliyattan sonra düzenlediği basın toplantısında, organ naklinin kendisi için işe yaramasa bile bir başkası için işe yarayabileceğini söylemişti .

"En azından birileri bundan faydalanacak" dedi.

Montgomery Salı günü, "Lisa'nın tıp, cerrahi ve ksenotransplantasyona yaptığı katkılar abartılamaz. ... Lisa, bir başkasının yaşaması için bir başkasının ölmesi gerekmediği bir geleceği gerçekleştirmemize daha da yaklaşmamıza yardımcı oldu." dedi.

NJ woman who received a pig kidney transplant plus a heart pump has died:  'Just took a chance'

Organ Temini ve Nakil Ağı'na göre her sekiz dakikada bir, nakil bekleme listesine bir kişi daha ekleniyor ve bu listeden her gün 17 kişi organ beklerken ölüyor. Uzmanlar, diğer türlerden organların kullanıldığı ksenotransplantasyonun, mevcut donör organlarının kıtlığına potansiyel bir çözüm olduğunu söylüyor .

ABD'deki doktorlar, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin izniyle nadir durumlarda ksenotransplantasyon gerçekleştiriyor. Pisano için izin, kurumun genişletilmiş erişim veya "şefkatli kullanım" politikası aracılığıyla geldi; bu politika, başka tedavi seçeneği olmayan ölümcül hastaların deneysel tıbbi ürünlere erişmesine olanak sağlıyor.

NYU Langone, Pisano'nun kalp yetmezliği ve rutin diyaliz gerektiren son evre böbrek rahatsızlığı nedeniyle standart bir nakil yaptıramadığını duyurdu.

Pisano, xenotransplantasyondan önce "her şeyi denediğini" ve ameliyatla birlikte torunlarıyla vakit geçirip onlarla oynamayı umduğunu söyledi.

Aldığı domuz böbreği, genellikle yabancı organları tespit edip saldıran insan antikorlarından kaçınmak için genetik olarak değiştirildi. Bağışıklıkta rol oynayan domuzun timüs bezi, Pisano'nun vücudunun organı kabul etmesine daha fazla yardımcı olmak için domuz böbreğinin kapağının altına yerleştirildi.

Ancak Montgomery o dönem yaptığı açıklamada, böbreğin "bağışıklık sistemini baskılayıcı tedaviye devam etmeyi gerektirecek kadar katkı sağlamadığı" belirlendikten sonra Mayıs ayında çıkarıldığını söylemişti .

Salı günkü açıklamasında Pisano'nun "cesareti, yakın zamanda alternatif bir organ desteğinden faydalanabilecek olan son evre böbrek veya kalp yetmezliğiyle yaşayan binlerce insana umut verdi" dedi.

"Öncü olarak mirası yaşamaya devam edecek ve cesareti ve iyi niyetiyle sonsuza dek hatırlanacak."

 

 

Güncellenme Tarihi : 10.7.2024 10:46

İLGİLİ HABERLER