Gündem
  • 16.7.2024 11:52

Donald Trump bir ayaklanmadan dirilişe geçti... Cumhuriyetçi Parti kongresinde ezip geçti

Donald Trump bir ayaklanmadan dirilişe geçti.

Eski başkanın siyasetini tanımlayan, distopik bir çöküş içindeki bir ulusun yakıcı tablosu, Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi'nin ilk gecesinde büyük ölçüde eksikti.

Onun yerini ilahi bir duygu aldı; binlerce Cumhuriyetçi delege arasında mucizelere duyulan coşkulu bir inanç ve Cumartesi günü Pensilvanya'da bir suikast girişiminde neredeyse öldürülen kahramanlarının Tanrı tarafından bağışlandığı hissi .

Milwaukee'de Pazartesi gecesi binlerce Trump destekçisi liderlerini alkışlayarak onu MAGA süper kahramanından aziz mertebesine yükseltti.

Trump, yaralı sağ kulağının üzerinde beyaz bir bandajla, Milwaukee Bucks NBA arenasının tribünlerinin altında, bir unvan maçında ringe çıkmayı bekleyen ağır sıklet bir boksör gibi duruyordu. Yüzü aniden dev bir ekranda belirince kalabalık tezahürat etti. Sonra kasıtlı olarak spot ışıklarının altına yürüdü - yumruğunu kaldırdı, elektrikli bir politik an yaşadıktan sonra yavaşça VIP locasına tırmanarak yeni başkan yardımcısı seçimi Ohio Senatörü JD Vance'i selamladı. Trump kalabalığa konuşmadı, bunun yerine tekrar tekrar "teşekkür ederim" dedi.

Trump'ın yüzü genellikle öfke, hiddet veya alaycılık yansıtır. Ancak pazartesi gecesi, alışılmadık bir duygu taşıyordu. Trump'ın gözlerinde sanki yaşlar birikmiş gibiydi. Normalde güç yansıtan ve girdiği her odaya hükmetmeye çalışan bir adam, hayatının bir şans eseri ve başının bir dönüşüyle ​​kurtulduğunu kabullenen birine yakışacak şekilde, bir parça hüzün ve kırılganlık gösteriyordu.

'Şeytan... elinde tüfek tutuyor'

Trump'ın destekçileri onu uzun zamandır Tanrı benzeri bir figür olarak görüyor ve kendi kampanyası da reklamlarla bu klişeyi destekliyor. Kendisini popülist bir harekete liderlik eden laik peygamber olarak tanımlıyor. Trump'ın milyonlarca Amerikalı hayranı için Pazartesi gecesi, Tanrı'ya ve eski başkana olan inançlarının ve misyonunun doğruluğunun bir onayıydı.

Donald Trump Wears Bandage Over Ear for First Appearance Since  Assassination Attempt: Photo 5057552 | Donald Trump Photos | Just Jared:  Entertainment News

"Cumartesi günü şeytan elinde bir tüfekle Pensilvanya'ya geldi. Ama bir Amerikan aslanı ayağa kalktı ve kükredi!" dedi Güney Carolina Senatörü Tim Scott, bir vaizin ritmine uzandı ve Providence'ın Trump'ı kurtardığını ve böylece Trump'ın Amerika'yı kurtarabileceğini savunan birçok konuşmacıdan biriydi.

Güney Dakota Valisi Kristi Noem de ölümle burun buruna gelmesinin ardından eski başkanı kutsadı. "Başkan Donald Trump'ın savaşçı olduğunu zaten biliyorduk. Tanıdığım en sert adam o," dedi. "Kimse onun yaşadıklarından daha fazlasına katlanmadı. Ününe saldırdılar, onu görevden aldılar, iflas ettirmeye çalıştılar ve haksız yere onu yargıladılar. Ancak bu haftaki en tehlikeli anda bile içgüdüsü ayağa kalkıp savaşmaktı."

Birlik mesajından ayrılan nadir konuşmacılardan biri olan Georgia Milletvekili Marjorie Taylor Greene, "Başkan Trump'ın elinin üzerinde olması nedeniyle Tanrı'ya şükrediyorum" dedi.

Eski cumhurbaşkanının kaçışı ülkeyi, tarihinin en büyük siyasi trajedilerinden birinden daha kurtardı.

Trump'ın iki fotoğrafı

Ancak bazı seçmenler Trump'ı mesih benzeri bir figür olarak görürken, diğerleri bir tarikat görüyor. Bazıları ilham görürken, diğerleri demagoji hissediyor. Ve Trump'ın bir tür yarı-dini figür olarak yüceltilmesi, otoriter çizgisini ve ikinci bir dönem kazanırsa düşmanlarına karşı intikam arzusunu gizlemediği göz önüne alındığında derin bir korkuya neden olacak. Bu tehdit, Yüksek Mahkeme'nin başkanlık dokunulmazlığını genişleten son kararının ardından yeni bir önem kazandı.

45. başkan konusunda yaşanan bu aşılamaz ulusal yabancılaşma, Amerika'da derinleşen siyasi ayrışmayı özetliyor. Bu da birlik çağrıları ve siyasi söylemin soğutulması çağrılarının memnuniyetle karşılansa da uzun vadede sürdürülmesinin pek mümkün olmadığı anlamına geliyor.

Sonuçta, Trump'ın Cumhuriyetçi kongresinin kendisini aday gösterdiği günkü muzaffer görünümü, 2020 seçimlerini kaybettikten sonra görevde kalmak için Amerikan demokrasisini yok etmeye çalışan bir figürün resmen kucaklanması anlamına geliyordu. Bu, 6 Ocak 2021'de Washington'a bir kalabalık çağıran ve ABD Kongre Binası'nı işgal etmeden, polisi dövmeden ve Başkan Joe Biden'ın seçim zaferinin onaylanmasını engellemeye çalışmadan önce destekçilerine "Cehennem gibi savaşmalarını" söyleyen aynı adamdı.

Trump'a yönelik bu sarsıcı ve çelişkili bakış açıları, birçok Amerikalının Trump'ın kutuplaşmış bir ulusu iyileştirmeye çalışacağına dair güvencesine inanmasını zorlaştıracak nedenlerden biri.

Eski başkan, Pazar günü Washington Examiner'a verdiği röportajda, saldırıdan sağ kurtulduktan sonra bakış açısının değiştiğini, toplumsal, kültürel ve ırksal ayrımları parçalamaya dayanan bir siyasi tekniği kullanmaktan vazgeçeceğini ima etti. "Bu, tüm ülkeyi, hatta tüm dünyayı bir araya getirme şansı."

Yönetimi sırasında uzmanlar, ulusal acil durum anında Trump'ın değiştiğini ve başkanlık için "döndüğünü" ilan ettiler. Ancak eski başkan, 1960'lardan beri her zamankinden daha yoğun olan ve birçok siyasi liderin Cumartesi günkü suikast girişimi ve diğer siyasi şiddetten sorumlu tuttuğu zehirli siyasi kültürü körüklemek için herkes kadar çok şey yaptı.

Aksi ispatlanana kadar, seçmenler eski başkanın Pensilvanya'da yaşanan dehşet verici olaylar nedeniyle sakin bir üslupla konuşmasına kulak verebilirler. Trump hayatta kalırken, mitinge katılan bir baba, balıkçı ve itfaiyeci Corey Comperatore ailesini korumaya çalışırken öldürüldü.

Eski alışkanlıklar kolay bırakılmıyor

Pazartesi günü neredeyse her Cumhuriyetçi konuşmacıya şu not verildi: Trump'ın yaygın suç, istilacı göçmenler ve aşırı sol ideolojiler tarafından kuşatma altında olan bir ulusun normal karakterizasyonu yerine, ana zaman dilimi resmi birlik ve kapsayıcılıktı. Siyah Cumhuriyetçi ve kadın Cumhuriyetçi milletvekillerinden oluşan bir liste konuşma yaptı ve GOP'un derin ve çeşitli bir sıraya sahip olduğu yönünde biraz yanıltıcı bir algı sundu.

Bir GOP kaynağı, kongredeki konuşma yazarlarının haftanın en önemli konuşmacıları için önceden yazılmış tüm materyallerini çöpe attıklarını ve tekrar başladıklarını söyledi. Sadece Wisconsin Senatörü Ron Johnson, eski konuşması teleprompter'a yüklenirken uyumsuz bir nota çaldı ve "bugünün Demokrat gündemi, politikaları Amerika, kurumlarımız, değerlerimiz ve halkımız için açık ve mevcut bir tehlikedir" diye bağırdı.

Ancak Trump'ın suikast sonrası Cumhuriyetçi Parti'nin yeni ve güneşli yüzünün ancak belli bir noktaya kadar ilerlediğine dair daha önceki işaretler vardı.

Başkanın Vance'i seçmesi, MAGA söyleminin en ateşli savunucularından birini yüceltti. Ohio senatörü, Cumartesi günkü silahlı saldırının ardından, her iki taraftaki politikacıların travmatize olmuş bir ulusu sakinleştirmeye çalıştığı bir zamanda en uyumsuz açıklamalardan biriyle yanıt verdi. Vance, X'te "Biden kampanyasının temel öncülü, Başkan Donald Trump'ın her ne pahasına olursa olsun durdurulması gereken otoriter bir faşist olduğudur" diye yazdı. “Bu söylem, doğrudan Başkan Trump'ın suikast girişimine yol açtı.”

Suikast girişimini bir kenara bırakırsak, Trump kongreye iyi bir performansla geldi, anketlerin çoğunda önde çıktı, çekişmeli eyalette iyi bir konumdaydı ve Biden'ın geçen ayki felaket tartışma performansının ardından elde ettiği sonuçlardan yararlandı.

Pazartesi günü, Florida Yargıcı Aileen Cannon'ın özel savcı Jack Smith'in gizli belgeler davasını reddetmesiyle bir başka önemli zafer daha elde etti . Bu hamle, eski başkanın New York'taki susturma parası davasında mahkumiyeti dışında, hukukun üstünlüğüne aykırı çok sayıda iddia edilen ihlalinden dolayı asla hesap vermeyeceği gerçeğini pekiştirdi.

Trump ve müttefiklerinin tepkisi her zaman olduğu gibi yanıltıcı, öfkeli ve hesap verebilirliğin hayati önem taşıdığı demokratik kurumlara zarar vericiydi.

“Cumartesi günkü korkunç olaylardan sonra Ulusumuzu Birleştirme yolunda ilerlerken, Florida'daki Kanunsuz İddianame'nin reddedilmesi sadece ilk adım olmalı, ardından hemen TÜM Cadı Avlarının reddedilmesi gelmeli - Washington, DC'deki 6 Ocak Sahtekarlığı, …” Trump Truth Social'da yazdı. “Demokrat Adalet Bakanlığı, Joe Biden'ın Siyasi Rakibi ME'ye karşı bir Seçim Müdahale komplosu olan TÜM bu Siyasi Saldırıları koordine etti.”

Trump'ın Kongre'deki en önemli destekçilerinden New York Milletvekili Elise Stefanik, Adalet Bakanlığı'nı "Anayasayı parçalamaya çalışmakla" suçladı.

Bu söylem, Cumhuriyetçi Parti'nin bazı kesimlerinin, ulusal birliğin ancak Trump'a eylemlerinin herhangi bir suç teşkil edecek sonuçlar doğurmaması koşuluyla sınırsız bir şekilde yönetme hakkının verilmesi halinde mümkün olabileceği yönündeki bir işaretti.

Yani Trump değişim ve yeni bir üslup vaat ederken, bazı eski alışkanlıklardan kurtulmak zor.

Eski başkan, suikast girişiminin ardından siyasette ve hayatta yeni bir şansa sahip. Bu hafta, bunu nasıl kullandığını göstermeye başlayacak.


 

Güncellenme Tarihi : 16.7.2024 12:04

İLGİLİ HABERLER