Gündem
  • 4.7.2024 10:21

Dört ordu komutanı Netanyahu'ya çıktı.. 9 aydır savaşıyoruz bitkiniz

4 Tümen komutanı Netanyahu'ya gitti: Bitkiniz!

İşgal ordusu komutanlarından Netanyahu'ya: Gazze'deki askerlerimiz yorulmaya başlıyor ve Haredilerle yaşanan eşitsizlik onları etkiliyor

Gazze'deki dört İsrail askeri tümeninin komutanları, 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü, savaşın 7 Ekim'den bu yana devam etmesiyle birlikte askerlerde yorgunluk belirtilerinin görülmeye başladığı uyarısında bulundu.

İsrail Yayın Kuruluşu, dört liderin Başbakan Binyamin Netanyahu'ya, iddia ettikleri gibi "İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki başarılarının biriktiğini ve bizi Hamas tugaylarını dağıtmaya yaklaştırdığını" söylediklerini aktardı.

Kanıtlar, Gazze'deki savaşının başlangıcından bu yana yaklaşık 9 ay geçmesine rağmen İsrail'in ilan ettiği hedeflerden hiçbirine, özellikle de Hamas hareketinin yeteneklerini ortadan kaldırmaya ve İsrailli mahkumları Şeridi'nden kurtarmaya ulaşamadığını gösteriyor.

Hamas her gün Gazze'de İsrail askerlerinin öldürüldüğünü, yaralandığını, askeri araçların imha edildiğini duyuruyor, zaman zaman İsrail'e roket atıyor ve bazı operasyonlarını belgeleyen video klipler yayınlıyor.

Komisyona göre, "dört komutan bu hafta başında Başbakan Netanyahu ile bir araya gelerek, dokuz ay süren savaşın ardından askerlerde bir yorgunluk halinin ortaya çıkmaya başladığının dikkate alınması gerektiğini ona vurguladı."

Ayrıca "Haredilerle askerlik hizmetinin yükünü taşımadaki eşitsizliğin ordunun performansını etkilediğini" vurguladılar.

Pazartesi günü İşgal Ordusu Bakanı Yoav Galant, ordunun acilen 10.000 ilave askere ihtiyacı olduğunu açıkladı.

Bu bağlamda işgal ordusu asker sıkıntısı çekiyor. Gazze'de devam eden savaşı, işgal altındaki Batı Şeria'daki yoğun operasyonları ve Lübnan sınırları ötesinde Hizbullah'la çatışmaları nedeniyle.

İsrail devlet televizyonu KAN'ın haberine göre, İsrailli dört komutan, bu hafta başında Başbakan Binyamin Netanyahu ile bir araya gelerek, 9 aydır devam eden saldırıların ardından askerlerde bir yorgunluk halinin ortaya çıkmaya başladığının dikkate alınması gerektiğini iletti. İsrailli komutanlar ayrıca "İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki başarılarının arttığını ve Hamas tugaylarını dağıtmaya yaklaştıklarını" savundu.

Refah Tugayı, İsrail hükümetinin iddia ettiği gibi kötü durumda değil

Öte yandan KAN, isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberinde, "Hamas'a bağlı Refah Tugayı'nın durumunun, İsrail hükümetinin halka pazarlamaya çalıştığı kadar kötü olmadığını" belirtti.Haberde, Refah Tugayı'nda 3 bini aşkın silahlı bulunduğu ve bunların çoğunun tugayın gelecekteki kapasitesini korumak için şehri terk ettikleri ileri sürüldü.Refah Tugayı'nın 4 taburdan oluştuğuna yer verilen haberde, Refah'ın güneyinde Yabna taburunun yenilgiye uğratıldığı, Doğu Refah taburunun kısmen hasar gördüğü, şehrin merkezindeki Şabura ile batıda Tel es-Sultan taburlarının ise çatışmaya devam ettiği ifade edildi.Haberde "tugayın mağlup edilebileceği ancak henüz bu sonucun yakın olmadığı" değerlendirmesi yapıldı.


ABD'li New York Times gazetesi de dün İsrailli generallerin Hamas yönetimde kalsa bile ateşkes istediğini yazmış, söz konusu haber Başbakan Netanyahu'nun tepkisini çekmişti.

Güncellenme Tarihi : 4.7.2024 10:28

İLGİLİ HABERLER