SALİH TEKİN
ŞANLIURFA- Türkiye'den Dünya Miras Listesi'ne 16 aday.
1972 yılında ''Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme''nin kabul edilmesinden 10 yıl sonra bu sözleşmeyi imzalayan Türkiye'nin 9 adet varlığı dünya miras listesine alındı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün yürüttüğü çalışmalar neticesinde İstanbul, Safranbolu, Boğazköy, Nemrut Dağı, Xanthos-Letoon, Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, Truva Arkeolojik Kenti, Pamukkale ve Göreme-Kapadokya hem kültürel hem de doğal miras listesine alındı.
Sahip olduğu zenginlikler ve tarihi geçmişi sebebiyle miras listesinde 9 varlığı bulunan Türkiye, listeye yeni varlıkları eklemek için girişimlerini sürdürüyor. Dünya miras listesinde daha fazla kültürel ve doğal varlıklarla Türkiye'nin temsil edilebilmesi için 2'si doğal kültürel alan, 2'si kültürel peyzaj alanı ve 12 kültürel varlık olmak üzere toplam 16 varlık UNESCO Genel Müdürlüğü'ne sunuldu. Dünya Miras Merkezi'nin uygun görüşü ve Uluslararası Anıtlar ve Siteler Konseyi (ICOMOS) veya Uluslararası Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) uzmanlarının incelenmesi sonucu Türkiye'nin teklif ettiği 16 varlığın dünya miras listesine alınması mümkün olacak.
Mimari, tarihi, estetik ve kültürel değerlerinin yanı sıra; ekonomik, sosyal, sembolik ve felsefi özellikleri de dikkate alınarak hazırlanan listede, dünyanın ilk yerleşim yerleri olan Şanlıurfa ile Harran İlçesi bulunuyor. Dünya Miras Merkezi'nce de onaylanan geçici listede yer alan yerler şunlar:
Selimiye Camii ve Külliyesi, Bursa ve Cumalıkız Osmanlı Kentsel ve Kırsal Yerleşimleri, Konya Selçuklu Başkenti, Alanya Kalesi ve Tersanesi, Selçuklu Kervansarayları Denizli-Doğubeyazıt Güzergahı, İshakpaşa Sarayı, Harran ve Şanlıurfa yerleşimleri, Diyarbakır Kalesi ve Surları, Mardin Kültürel Peyzaj Alanı, Ahlat Eski Yerleşimi ve Mezar Taşları, Sümela Manastırı, Alahan Manastırı, St. Nicholas Kilisesi, St. Paul Kilisesi ve St. Paul's Kuyusu ve Çevresi, Kekova, Güllük Dağı-Termessos Milli Parkı.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:43