Gündem
  • 12.9.2024 22:24

Dünyada avlanmak için elektrik üreten tek hayvan

Elektrikli yılan balıkları hayvanlar aleminde elektriğin gerçek ustalarıdır; avlanma ve savunma için güçlü deşarjlar üretebilirler. Peki bunu nasıl yapıyorlar ve gerçekten o kadar tehlikeliler mi? Gelin bu eşsiz yaratıklara daha yakından bakalım.

Shocked by an Electric Eel!

Elektrikli yılan balığı nedir?

İsmine rağmen elektrikli yılan balığı gerçek bir yılan balığı değildir. Gymnot benzeri balıklar grubuna aittir ve yayın balığı ve sazanın yakın akrabasıdır. Bu balıkların boyu 2,5 metreye, ağırlığı ise 20 kilograma ulaşabilen uzun, yılan benzeri bir gövdeye sahiptir. Güney Amerika'daki Amazon ve Orinoco havzalarının tatlı sularında yaşarlar. Solungaçları olmasına rağmen oksijenin çoğunu su yüzeyindeki havayı yutarak alırlar.

The Electric Eel: Underwater 'King of Thunder and Lightning' Generating 800  Volts! How Does It Produce Electricity? | by Grace Michelle | Medium

Elektrikli yılan balığı nasıl elektrik üretir?

Elektrikli yılan balıkları, vücutlarının çoğunu kaplayan ve elektrik deşarjı üretmelerini sağlayan üç özel organa sahiptir. Bu organlar elektrositler adı verilen binlerce özel hücreden oluşur. Yılan balığı bir tehdit algıladığında veya avlandığında, aynı anda bu hücreleri harekete geçirerek güçlü bir elektriksel uyarı oluşturabilir.Elektrikli yılan balıklarının vücutlarının çoğunu kaplayan ve elektrik deşarjı üretmelerini sağlayan üç özel organı vardır.

This Alligator Will Die From 860 Volts

Elektrikli yılan balığı kendisini nasıl etkilemez?

Bu soru bilim adamları için hala bir sır olarak kalıyor. Bir teori, yılan balığını çevreleyen suyun akıntının çoğunu emdiği yönündedir. Ek olarak, elektrik deşarjı çok kısa bir süre sürer - yaklaşık 2 milisaniye, bu muhtemelen sivilcenin kendisine zarar vermek için yeterli değildir.

Elektrikli yılan balığı ne kadar tehlikeli?

Elektrikli yılan balıkları 600 volta, hatta bazı durumlarda 860 volta kadar deşarj üretebilir. Böyle bir güç bir kişiyi sersemletmeye, hatta öldürmeye yeterlidir. Elektrik çarpmasından kaynaklanan ölümler nadir olmasına rağmen, çoklu şoklar solunum ve kalp sorunlarına yol açabilir. Ayrıca özellikle kişinin suda olması durumunda boğulma riski de vardır. Elektriksel yetenekleri ilk olarak 1775'te incelendi ve 1800'de elektrik pilinin icadına katkıda bulundu .

Elektrikli yılan balığı, elektriği yalnızca korunmak için değil aynı zamanda aktif avlanma için de kullanan eşsiz bir hayvandır. Güçlü deşarj üretme yeteneği onu tatlı suyun en tehlikeli sakinlerinden biri yapar. Elektrikli yılan balığı ile karşılaşmak nadir olsa da, onun potansiyel tehlikesinin farkında olmak ve onun yaşam alanındayken dikkatli olmak önemlidir.

Güncellenme Tarihi : 13.9.2024 23:54

İLGİLİ HABERLER