İSTANBUL - Çinliler, hala Çin Takvimi'ne göre ''Bahar Bayramı'' olarak da bilinen geleneksel yılbaşını kutluyor. Çin yeni yılında, tanrılara adaklar adanıyor, evdeki kötü ruhları uzaklaştırmak için tütsüler yakılıyor ve sıkı bir temizliğe girişiliyor.
Japonya'da kutlamalar, dinsel bir bayram havasında geçiyor. Geceyarısı ya Budist mabetlere gidiliyor ya da Şinto seramonilerine katılınıyor. Tapınak ziyaretlerinde dualar ediliyor, dilekler tahta dilek levhalarına yazılarak tapınakların bahçelerinde bulunan iplere asılıyor. Geceyarısı insanı 108 günahtan arındırmak için 108 kez çan çalınıyor. Çanların ardından kahkahalarla gülmeye başlanıyor ki, kötü ruhlardan arınılsın...
İrlandalılar'ın yeni yılı olan ''Samhain'', Keltlerin İrlanda'ya yerleştikleri yıllarda ölülerin efendisi olan Sham-an'a saygılarını sunmak için düzenledikleri törenlerin uzantısı ve yaza veda anlamını taşıyor. Keltler, 31 Ekim'de ateşler yakarak güneşi yeniden buluşacakları güne kadar yapacağı yolculuğuna uğurluyorlar. Ertesi sabah herkes küller arasından bir odun parçası alarak evine götürüyor ve bu onlara iyi şans getiriyor.
İskoçya'da geleneksel yeni yıl festivali ''Hagmonay''da ateşler yakılıyor, kötü ruhları uzak tutmak için ellerde meşalelerle dolaşılıyor. İskoçlar, yeni yılda evlerine giren ilk kişinin kendilerine iyi ya da kötü şans getireceği inancında. Eğer bu kişi koyu saçlıysa ve hediyesiyle gelmişse ev sakinleri oldukça kısmetli bir yıl geçirecekleri anlamına geliyor.
İspanya'da ise 31 Aralık'ta saat 24'ü gösterdiğinde 12 adet üzüm yeniliyor ve her bir üzüm tanesinin yılın her bir ayına şans getireceğine inanılıyor.
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 23:33