Sağlık
  • 26.8.2024 11:00

Dünyanın en büyük böbrek taşı çıkarıldı.. 801 gram

Bir greyfurt büyüklüğünde

Sri Lanka'daki bir hastadan dünyanın en büyük böbrek taşı çıkarıldı. Taşın büyüklüğü bir greyfurt kadar, uzunluğu bir muz kadar ve ağırlığı da dört hamster kadar.

13,372 santimetre (5,26 inç) uzunluğunda ve 801 gram (1,76 pound) ağırlığındaki böbrek taşı, 1 Haziran'da Sri Lanka Ordusu doktorları tarafından çıkarıldığında iki dünya rekoru kırmıştı.

Guinness Dünya Rekorları'na göre, daha önce uzunluk rekoru 2004'te Hindistan'da kırılan 13 santimetre, ağırlık rekoru ise 2008'de Pakistan'da kırılan 620 gramdı.

20230601kidneystone-10.jpg

Guinness Dünya Rekorları, her iki rekorun da Sri Lanka taşının Kolombo Ordu Hastanesi'nde çıkarılarak kırıldığını doğruladı.

Böbrek taşları, genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak böbrek, üreter veya mesanede kristalleşen katı madde parçalarından oluşur.

Bunlar nispeten yaygındır, insanların yaklaşık %10'unu hayatlarının bir noktasında etkiler ve bazı çalışmalar bunların daha da yaygın hale gelebileceğini öne sürüyor.

Çoğu tip, susuz kalmamak ve sodyum alımını azaltmakla önlenebilir. Mayo Clinic'e göre, günde 2 ila 3 quart (1,89 ila 2,8 litre) kadar su içmek, idrar sistemini temizleyerek çapı 3 milimetreden (0,11 inç) küçük olan küçük taşların atılmasına yardımcı olabilir.

Ancak bu sürecin çok acı verici olduğu biliniyor.

Çapı 3 milimetreden büyük taşlar genellikle onları çıkarmak için ameliyat gibi daha kapsamlı bir tedavi gerektirir. Bu tür tedaviler arasında taşları kırmak için ses dalgalarının kullanılması veya alt sırtta küçük bir kesiden ameliyat yer alır.

2018 yılında yapılan bir araştırma , ABD'de böbrek taşı görülme sıklığının hem erkekler hem de kadınlar arasında arttığını ortaya koydu.

Böbrek taşı tanısını doğrulamak için doktorlar ultrason veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları gibi görüntüleme tekniklerini kullanabilirler. Uzmanlar, son 30 yılda taşları tespit etme olasılığı daha yüksek olan BT taramalarının genel kullanımındaki artışın, böbrek taşı tanılarının artan oranından kısmen sorumlu olabileceğini söylüyor.



 

Güncellenme Tarihi : 26.8.2024 09:55

İLGİLİ HABERLER