DUYGU ASENA 2 YIL BOYUNCA MUCİZEVİ BİR ŞEKİLDE YAŞAMIŞ
ERHAN YILMAZİSTANBUL - Beyin tümörü teşhisi konulan ve uzun süredir tedavi gören Duygu Asena, fenalaşarak kaldırıldığı Vehbi Koç Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybetti.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan VKV Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Fidan Baturalp, "Duygu Asena, 27 Temmuz 2006 Perşembe günü hastanemize ani solunum sıkıntısı ve yüksek ateş şikayetleriyle geldi. 30 Temmuz 2006 günü, yani bu sabah 04.45'te solunum durması sebebiyle tedavi görmekte olduğu genel yoğun bakım ünitesinde vefat etti. Asena 2 yıldan bu yana beyin tümörü teşhisiyle tedavi görmekteydi. Hastaneye geldiğinde bilinci kapalıydı. Geç tedavi kesinlikle söz konusu değil" dedi.
Baturalp, Asena'nın hastalığının ölüm riski taşıdığının bilincinde olduğunu belirterek, "Kendisi hiç bir zaman umudunu kaybetmemişti. Ben Asena'yla 10 sene önce gene bir tedaviye geldiği sırada tanışmıştım. Bu sırada kendisiyle aramızda duygusal bir bağ oluşmuştu. Şu anda burada açıklama yapmak bile bana çok zor geliyor. Hiç bir zaman umudunu kaybetmemişti. Normalde bu hastalığa yakalanan bir şahıs 4 ayda ölür. 2 yıl boyunca mucizevi bir şekilde yaşadı. Yanında hep ablası İnci Asena, yeğeni Berfuğ Çapın bulunuyordu" diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'un hastaneyi arayarak ölümü nedeniyle başsağlığında bulunduğu bildirilirken, Asena'nın, ablası İnci Asena'nın, eski eşi gazeteci yazar Halit Çapın'ın da geçtiğimiz günlerde hayatını kaybetmesi nedeniyle çok üzüntülü olduğu belirtildi.
Beyin tümörü nedeniyle tedavi gördüğü VKV Amerikan Hastanesi'nde hayatını kaybeden gazeteci yazar Duygu Asena, 19 Nisan 1946'da İstanbul'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde pedagoji okudu. İki yıl pedagog olarak çalıştı. 1972 yılında Hürriyet Gazetesi'nde gazeteciliğe başladı. Kelebek Gazetesi'nde köşe yazarlığı, muhabirlik yaptı. Ayrıntılı Haber Gazetesi'nde muhabirliğe devam etti. 1976-78 yılları arasında Man Ajans'ta metin yazarlığı görevinde bulundu. 1978'de Gelişim Yayınları'na Genel Yayın Yönetmeni olarak girdi ve Kadınca ile birlikte Onyedi, Ev Kadını, Bella Bayan, First gibi pek çok dergi yönetti. Bu dönem içinde Söz, Sabah, Güneş gazetelerinde köşe yazarlığı, yöneticilik ve röportaj yazarlığı yaptı. Duygu Asena ayrıca "Umut Yarıda Kaldı", "Yarın Cumartesi", "Bay E" adlı üç filmde rol aldı. "Kadının Adı Yok" kitabıyla meşhur olan Duygu Asena, "Kadınca" ve "Kim" dergilerinde yöneticilik yaptı. Feminist kimliğiyle öne çıktı.
Bu arada, Duygu Asena'nın "Kadının Adı Yok" 1987 yılında yayınladı. Kitap bir yıl içinde 40 baskı yaparak Türkiye'de satış rekoru, daha sonra da filme çekilerek gişe rekoru kırdı. Kitabının 40'ıncı baskısının satışları sürerken, Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu tarafından muzır bulunarak satışı yasaklandı. Bunun üzerine Duygu Asena'nın açtığı davada kitap aklandı. Yeni baskıları yayınlandı.Kitap 53 baskısıyla ulaştı.Bu arada Kadının Adı Yok; Almanya, Hollanda ve Yunanistan'da yerel dillere çevrilerek yayımlandı.
İkinci kitabı "Aslında Aşk Da Yok", "Kadının Adı Yok"un devamı niteliğindedir. 36'ncı baskıya ulaşan bu kitap da Almanya, Hollanda ve Yunanistan'da yayımlandı.
Üçüncü kitabı "Kahramanlar Hep Erkek" 14 öyküden oluşuyor. Bu kitap Kasım 1992'de piyasaya çıktı 18 baskı yaptı.
Kadınca'daki sevilen yazılardan derlediği dördüncü kitabı "Değişen Bir Şey Yok", Temmuz 1994'de piyasaya çıktı, gazete bayilerinde 20 bin liradan satışa sunularak, farklı bir yayıncılık anlayışı getirdi ve bir haftada 70 bin adet satarak yeni bir rekor kırdı.
Beşinci kitabı olan "Aynada Aşk Vardı" çıktı. Kitap dört ayda 12 baskı yaptı.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:11