Gündem
  • 25.6.2005 00:05

DYP'Lİ VEKİL CHP'YE KÜFRETTİ : "3 TANE RTÜK ÜYELİĞİ İÇİN AK PARTİ'NİN ALTINA YATIYORSUNUZ"

ALİ ULURASBA
ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda, Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ile ilgili Anayasa değişikliğine uyumu öngören yasa teklifinin görüşmeleri sırasında söz alan Doğru Yol Partisi (DYP) Hatay Milletvekili Mehmet Eraslan'ın, CHP'ye yönelik, "3 tane RTÜK üyeliği için AK Parti'nin altına yatıyorsunuz" sözleri, Genel Kurul'u karıştırdı.


TBMM Başkan Vekili İsmail Alptekin ve Genel Kurul'da bulunan CHP ve AK Parti'li milletvekillerinin sinirleri gerilirken, kısa süreli sert tartışmalar yaşandı. Bazı CHP ve AK Parti'li milletvekilleri, Eraslan'a yumruk atmaya çalıştı.
TBMM Başkan Vekili Alptekin, Eraslan'ı susturdu ve sözlerini düzeltmesini istedi. Bu sözlerin Meclis'e ve milletvekillerine yakışmadığını söyleyen Alptekin, ısrarla Eraslan'dan sözlerini düzeltmesini istedi. Ancak Eraslan sözlerini düzeltmedi. Bunun üzerine Alptekin, idare amirlerine içtüzük gereğince uyarıda bulundu ve Eraslan'ı salondan çıkarmalarını istedi. Bu arada, TBMM idare amirleri kürsüye geldi ve Eraslan'ı dışarı çıkarmaya çalıştı. Yaşanan kısa tartışmanın ardından Eraslan, salondan çıkarıldı.


Bu arada, RTÜK ile ilgili yasa teklifi görüşüldü ve kabul edildi. Teklifin kabulünün ardından Eraslan, başkanlığa başvurarak özür dilemek istediğini belirtti. Eraslan kürsüye geldi ve '3 tane RTÜK üyeliği için AK Parti'nin altına yatıyorsunuz' sözlerinden dolayı özür dileyerek, "Maksadını aşan ifadelerde bulunmuşumdur. Arkadaşlardan da, iktidar partisinden de, CHP'den de özür diliyorum ve tutanaklara da bunun geçmesini istiyorum, saygılar sunuyorum" dedi.


Genel Kurul çalışmaları da çalışma süresinin dolmasından dolayı sona erdi.

RTÜK YASASI NE GETİRİYOR?
Teklif, müzakerelerin ardından yasalaştırıldı. Yasa, Radyo Televizyon Üst Kurulu üyelerinin 6 yıl süreyle seçilmelerini ve 9 olan üye sayısının üçte birinin 2 yılda bir yenilenmesini öngörüyor.


Anayasa değişikliği, geçen ay CHP'nin de desteğiyle Meclis'te yasalaştırılmış ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in vetosunun ardından bu hafta başında yeniden aynen kabul edilmiş ve yine Sezer tarafından onaylanarak yürürlüğe girmişti.


Yeni yasaya göre üst kurul, en az 4 yıllık yüksek öğretim görmüş, meslekleriyle ilgili konularda kamu veya özel kuruluşlarda en az 10 yıl görev yapmış, mesleki açıdan yeterli bilgiye, deneyime ve devlet memuru olma niteliğine sahip, 30 yaşını doldurmuş kişiler arasından oluşturulacak.
Siyasi parti gruplarının üye sayısı oranında belirlenecek üye sayısının, ikişer katı aday gösterilebilecek ve Üst Kurul üyeleri bu adaylar arasından her siyasi parti grubuna düşen üye sayısı esas alınmak suretiyle, TBMM Genel Kurulu'nca seçilecek. Ancak siyasi parti gruplarınca, TBMM'de yapılacak seçimlerde kime oy kullanılacağına dair görüşme yapılamayacak ve karar alınamayacak.


Üst Kurul üyelerinin seçimi, adayların belirlenerek ilanıyla 10 gün içinde yapılacak. Siyasi parti grupları tarafından gösterilen adaylar için ayrı ayrı listeler halinde birleşik oy pusulası düzenlenecek. Adayların adlarının karşısındaki özel yer işaretlenmek suretiyle oy kullanılacak. Siyasi parti gruplarının ikinci fıkraya göre belirlenen kontenjanlarından Üst Kurul'a seçilecek üyelerin tam sayısından az veya fazla verilen oylar, geçersiz sayılacak.


Kurul üyelerinin görevi 6 yıl olarak belirlendi. Üyelerin üçte biri 2 yılda bir yenilenecek. Üyelerin görev süresinin bitiminden 2 ay önce, üyeliklerde herhangi bir sebeple boşalma olması halinde ise, boşalma tarihinden veya boşalma tarihinde, TBMM tatilde ise tatil bitiminden itibaren 1 ay içinde, aynı usulle seçim yapılabilecek.


Yasa teklifine göre, Üst Kurul üyelerinin seçimi, adayların bildiriminden itibaren 5 gün içinde tamamlanacak. Yapılacak ilk seçim için parti grupları, kanunun yayım tarihinden itibaren 5 gün içinde adaylarını bildirecek.

Güncellenme Tarihi : 17.3.2016 12:25

İLGİLİ HABERLER