Ebabiller Şam'a indi
31 Temmuz gece yarısı Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da suikasta uğramasıyla, İran ezeli düşmanı İsrail'e misillemede bulunacağını dünyaya ilan etti. Geride kalan iki haftada İran'ın saldırısının ne zaman ve hangi boyutta olacağı en çok merak edilen sorular oldu ancak henüz misilleme gerçekleşmedi.
Ürdün'ün başkenti Amman'dan bildiren Al Jazeera muhabiri Hamdah Salhut, İsrail medyasındaki tahminlerin isim vermeden konuşan İsrailli yetkililere dayandırıldığına dikkat çekiyor. Söz konusu İsrailli yetkililere göre, İran saldırısı yakında gerçekleşecek.
ABD'nin başkenti Washington'dan bildiren bir diğer Al Jazeera muhabiri Kimberly Halkett ise, İsrail ve Amerikan istihbaratlarının misillemenin bu hafta gerçekleşeceği tahmininde bulunduğunu aktardı.
Axios yayın organı ise, İran'ın batısındaki askeri hareketliliğin Amerikan ve İsraillilerin gözünden kaçmadığını yazdı. Habere göre, İran Devrim Muhafızları'nın füze ve kamikaze silahlı insansız hava aracı birliklerinde ciddi bir hazırlık var.
Ebabiller Şam'a indi
uriye'nin başkenti Şam'dan gelen görüntüler ise, bambaşka bir senaryoyu gündeme taşıdı. Şam'ın dışındaki havalimanında İran ordusuna ait Ebabil-3 silahlı insansız hava araçları görüntülendi ve İran'ın söz konusu silahları Suriye'ye naklettiği yorumları var.
Suriye'nin başkenti Şam ile İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri arasında kuş uçuşu yalnızca 40 kilometre mesafe var.
EBABİL -3
8 saat uçuş süresine ve 250 km menzile sahip olan Ababil-3, aynı anda yer kontrol istasyonlarına veya herhangi bir platforma görüntü gönderebiliyor.
İHA, aynı konfigürasyona sahip diğer İHA'lar gibi gövdenin ucuna ve kuyruk tutma bomları arasına monte edilmiş pervane kanatlı dört silindirli bir piston motoru kullanır. Motor yeri, burunda ekipman takmak için uygun bir alan yaratır ve motorun titreşiminin algılama sistemlerinin performansı üzerindeki etkisini azaltır.
İran Uçak Üretim Endüstrileri Şirketi tarafından üretilen Ababil-3, tamamen kompozit bir gövdeye sahiptir ve 15.000 fitte uçabilir. İHA'nın ön kamerası ve gövdenin altında termal görüntüleme ve gece görüntüleme özelliğine sahip 360 derece dönen bir kamerası vardır.
2019'da Qaem bombalarının tanıtımı sırasında, Ababil-3'ün bu bombalarla silahlandırıldığına dair görüntüler de yayınlandı ve bu görüntüler Ababil-3'e keşif dışında muharebe kabiliyetinin de eklendiğini gösterdi. Mayıs 2019'da medyada viral olan bu insansız hava aracının ünlü keşif operasyonlarından biri, Basra Körfezi'ndeki USS Eisenhower uçak gemisinin üzerinde uçması ve onu filme almasıydı.
Ababil-3 İHA'sı, Suriye de dahil olmak üzere Direniş Cephesi'nin muharebelerinde de etkili bir varlık gösterdi.
Özellikler
Ababil-3, Ababil İHA ailesinin diğer modellerine hiç benzemiyor. Bu drone'un silindirik bir gövdesi, gövdenin üst ve ucunda monte edilmiş bir kanadı ve H şeklinde bir Twin Boom kuyruğu var.
Diğer "Mohajer" ailesi insansız hava araçlarından farklı olarak Ababil-3, tekerlekli iniş takımına sahip ve iniş-kalkış için pisti kullanıyor.
Birincil iletişim anteni gövdeye ve buruna yakın bir yere yerleştirilmiştir. Uzun uçuş menzili nedeniyle kullanıcı, uçağı yer kontrol istasyonundan iki şekilde yönlendirebilir: yarı otomatik veya tam otomatik. Yarı otomatik modda kullanıcı, uçağın uçuş bilgilerini istasyon ekranında görüntüler ve uçağı göreve göre kontrol eder.
Atlas İHA, Ababil-3'ün muharebe modeli
Ababil-3'ün optimize edilmiş versiyonu olan Atlas İHA, Mayıs 2020'de Hava Kuvvetleri'ne teslim edildi. Bu İHA'nın ana yapısı Ababil-3'e benzer, ancak bazı değişiklikler uygulandı.
Görülebilen ilk değişiklik, İHA iniş takımının Ababil-3'e kıyasla farklı tasarımıdır. Bu İHA'nın ön iniş takımı hidrolik teknolojiyi kullanır ve arka iniş takımı da İHA'nın pistte taksi yapmasını ve iniş ve kalkışını iyileştirmek için değiştirilmiştir.
Atlas, gövdede dikey seri bombaları taşımak için kanatların altında bomba monteli pilonlarla donatılmıştır. Bu nedenle Atlas gövdesinin yapısı güçlendirilmiştir.
Atlas'taki en kritik değişiklik, onu otomatik kalkış ve iniş sistemiyle donatmaktır; sistem, dronun yardımcı pilotun müdahalesi olmadan kalkış ve iniş işlemlerini otomatik olarak gerçekleştirmesini sağlar. Bu sistemin dronlara eklenmesi, dronun pilotunun, iniş koşulları ilk yerde uygun değilse iniş için yeni bir yer düşünmesini sağlar.
Atlas'ın gövdesinin altında ayrıca, dronun pistin tam yerini tespit etmesine yardımcı olan otomatik kalkış ve iniş sistemini kullanmak için bir lazer sensörü yer alıyor.
Özellikler
Menzil: 250 km
Uçuş süresi: 8 saat
Uçuş irtifası: 5 km (16.000 fit)
Hız: 200 km/saat
Uzunluk: yaklaşık 4,5 metre
Kanat genişliği: 6,5 metre
Görev: keşif, savaş
Güncellenme Tarihi : 14.8.2024 10:55