Ekonomi
  • 10.7.2012 00:07

Elektrik tüketimi yüzde 11 arttı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik tüketiminin haziran ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 arttığını söyledi.
     Bakan Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı tarafından hazırlanan, ''Enerji Teknolojileri Perspektifleri 2012'' yayınının bakanlık toplantı salonundaki tanıtımına katıldı.
          Doğalgaz ve petrol gibi fosil yakıtlara karşı yeni enerji türlerinin geliştirilmesi çalışmalarına devam edildiğini dile getiren Bakan Yıldız, ''Doğalgaz ve petrolün enerjide yaygın kullanımı, kaya gazları konusundaki çalışmalarla dünyadaki enerji denklemini etkileyecek'' dedi.
     Yıldız, fosil yakıtların kullanımının her geçen gün artmasının iklim değişilikliğini tetiklediğini dile getirerek, çevreci enerjiye ağırlık veren Türkiye'nin 450 PPM'lik hedefe ulaşmaya yaklaştığını bildirdi.
     Büyümesini sürdüren Türkiye'nin enerji ihtiyacının her geçen gün arttığını vurgulayan Yıldız, şöyle devam etti:
     ''Elektrik tüketimi haziran ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 arttı. Bu konuda politika ve strateji geliştirmeye devam ediyoruz. Son 10 yılda yaklaşık 2 katına çıkan Türkiye'nin enerji tüketimi, 2023 yılında daha da artacak. Yani bugün 229 milyar kilowatt saat olan tüketimimizin 450 milyar kilowatt saat civarında olması bekleniyor. Bu, 100 milyar dolarlık yatırım anlamına geliyor.''
    
     -''Ek boru hatlarına sıcak bakıyoruz''-
    
     Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Bakan Yıldız, bir gazetecinin, Basra petrolünün Türkiye üzerinden taşınmasıyla ilgili sorusuna, ''Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'nın kapasitesi 70 milyon ton. Biz bu hattı hala tam kapasiteyle kullanamıyoruz. Irak'ın 3 yıl içinde bu hattaki petrol seviyesini en az yarısına kadar arttırma taahhüdü var. Bunun dışında biz ek boru hatları projelerine sıcak bakıyoruz'' yanıtını verdi.
     İran ile enerji ticaretinin altın karşılığı yapıldığı iddialarıyla ilgili bir soru üzerine ise Yıldız, ''İran ile yapılan petrol ve doğalgaz ticaretinde ödemeyi anlaşmada yer alan para birimleri üzerinden yapıyoruz. TÜPRAŞ anlaşma gereği lira, BOTAŞ ise dolar ile ödeme yapıyor'' dedi.
     Bakan Yıldız, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın, ''1915 olayları''nın inkarına verilecek cezayı öngören yasayla ilgili tavrının sorulması üzerine, sonucun iki ülke arasındaki ilişkiyi olumsuz etkileyeceğini belirterek, ilişkilerin kötü bir noktaya gelmeyeceğini umduğunu söyledi.
    
     -''Elektrikli araçlar daha çok desteklenmeli''-
    
     Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Maria Van Der Hoeven de Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda attığı adımları başarılı bulduklarını vurguladı.
     Türkiye'nin nükleer enerjiyle ilgili projelerini olumlu ya da olumsuz değerlendirme konumunda olmadıklarını ifade eden Hoeven, nükleerde karbon salınımının bulunmamasının avantaj, atıkların yok edilememesinin ise dezavantaj olduğunu dile getirdi.
     Türkiye'de elektrikli araçlarla ilgili çalışmaların artarak devam etmesi gerektiğini belirten Hoeven, ''Fosil yakıt tüketen araçlara karşı, elektrikli araçlar desteklenmeli. Elektrikli araçlar konusunda yapılan yatırım ve planlamalar geleceği kurtaracaktır'' diye konuştu. 

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 16:50

İLGİLİ HABERLER