Gündem
  • 1.6.2024 18:00

Endonezya : Gazza'ye Barış Gücü göndermeye hazırız

Endonezya'nın gelecek dönem cumhurbaşkanı Prabowo Subianto Cumartesi günü yaptığı açıklamada, ülkesinin gerekirse Gazze'de ateşkesi uygulamak için barışı koruma birlikleri göndermeye hazır olduğunu söyledi.

Asya'nın önde gelen güvenlik konferansı Shangri-La Dialogue'da konuşan Prabowo, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'de ateşkes yönündeki üç aşamalı önerisinin doğru yönde atılmış bir adım olduğunu söyledi.

Prabowo, "Gerektiğinde ve BM tarafından talep edildiğinde, bu olası ateşkesi sürdürmek ve izlemek için önemli barışı koruma güçlerine katkıda bulunmanın yanı sıra tüm taraflara ve taraflara koruma ve güvenlik sağlamaya hazırız." dedi.

72 yaşındaki eski özel kuvvetler generali ve mevcut Endonezya savunma bakanı, Ekim ayında dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesinin başkanlığını devralacak.

Başkan Joko Widodo'nun kendisine, Endonezya'nın da Gazze'den "1000'e kadar hastayı tahliye etmeye, kabul etmeye ve tıbbi bakımla tedavi etmeye" hazır olduğunu duyurması talimatını verdiğini söyledi.

Endonezyalı bir STK tarafından işletilen Gazze'deki Endonezya Hastanesi, çatışmaların ortasında Kasım ayında kapandı .

Prabowo, Gazze'nin Refah bölgesindeki insani felakete ilişkin kapsamlı bir soruşturmanın yanı sıra işgal altındaki Filistin topraklarındaki duruma "adil bir çözüm" sağlanması gerektiğini söyledi.

"Ve bu, yalnızca İsrail'in var olma hakkı değil, aynı zamanda Filistin halkının da kendi vatanına, kendi devletine sahip olma ve barış içinde yaşama hakkı anlamına geliyor."

Ayrı bir gelişmede, halk arasında Jokowi olarak bilinen görevden ayrılan cumhurbaşkanı, İsrail'in Refah'a yönelik saldırısını kınadı ve İsrail'i Uluslararası Adalet Divanı'na itaat etmeye çağırdı.

Jokowi Cumartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, "İsrail'in, Filistin'e yönelik saldırı saldırılarını durdurmak da dahil olmak üzere uluslararası mahkemelere uyma yükümlülüğü olmalıdır."

ABD Başkanı Biden, dün İsrail'in Katar aracılığıyla Hamas'a yeni bir ateşkes önerisi sunduğunu duyurarak, yeni önerinin “kalıcı bir ateşkes ve tüm esirlerin serbest bırakılması için bir yol haritası” olduğunu açıklamıştı. İsrail teklifle ilgili açıklamasında "Hükümetimiz esirlerimizin bir an önce geri dönmesi arzusunda birleşmiştir" açıklamasında bulunurken, Hamas kalıcı ateşkes temelindeki önerilere yapıcı şekilde yaklaşmaya hazır olduğunu duyurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise savaşın sona ermesi için koşullarının değişmediğini ve Hamas'ın yok edilmesi gerektiğini vurguladı.

Shangri-la Dialogue in Singapore

Macron: "Gazze'de savaş sona ermeli"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya hesabından Fransızca, Arapça, İngilizce ve İbranice dillerinde yaptığı paylaşımda, ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı ateşkes teklifine destek verdi. Macron, "Gazze'deki savaş sona ermeli. ABD'nin kalıcı barış için açıkladığı teklifi destekliyoruz" ifadelerini kullandı. Macron rehinelerin serbest bırakılması, barış ve iki devletli çözüm yolunda ilerleme kaydedilmesi için kalıcı ateşkesin gerekli olduğunu belirtti.

İsrailli muhalefet lideri, Netanyahu’yu Biden’ın çağrısına kulak vermeye çağırdı

İsrail'in muhalefet parti lideri Yair Lapid, Başbakan Binyamin Netanyahu’yu ABD Başkanı Joe Biden'ın ateşkes çağrısına kulak vermeye çağırdı.

Yair Lapid bugün yaptığı açıklamada, “İsrail hükümeti Başkan Biden'ın önemli konuşmasını görmezden gelemez. Masada bir anlaşma var ve bu anlaşma yapılmalı” ifadelerini kullandı. Lapid ayrıca, İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Itamar Ben-Gvir ve İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’e dikkat çekerek, “Hükümetten ayrılırlarsa, Netanyahu'ya rehine serbest bırakma anlaşması için bizden bir güvenlik ağı olduğunu hatırlatırım” dedi.

 

 

 

Güncellenme Tarihi : 1.6.2024 17:32

İLGİLİ HABERLER