ENERJİ KRİZİ: 'BİRİLERİ GÜRCİSTAN HALKININ DONMASINDAN KEYİF ALIYOR SANKİ!..'
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, ülkedeki enerji krizinin aşılması için İran'dan doğalgaz alacaklarını söyledi.
Ülkede yakacak odun fiyatları tavan yaptı.
Gürcistan'ın bazı bölgeleri, boru hatlarına hafta sonunda düzenlenen sabotaj ardından hala soğuk ve karanlıkta.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, krizin büyümesi üzerine Dünya Ekonomik Forumu için gittiği Davos'taki toplantılarını kısa keserek ülkesine döndü.
Saakaşvili, 24 saat önce doğalgaz rezervleri tükenen ülkede son 30 yılın en soğuk günlerinin yaşandığını söylüyor.
Gürcistan'ı soğuğa mahkum eden patlamalar, sınırın Rusya tarafında meydana gelmiş ve doğalgaz hattının yanısıra bir elektrik santraline de zarar vermişti.
Saakaşvili, sabotajın arkasında olmakla suçladığı Rusya'ya boyun eğmeyeceklerini belirtiyor.
Rusya yönetimiyse iddiaları 'gülünç' bulduğunu ve hattı onarmak için elinden geleni yaptığını bildiriyor.
Gürcistan'da pek çok ev ve işyeri günlerdir ısıtılamıyor.
Okullar kapatıldı; halk gazyağı veya başka yakıtlar alarak ısınmaya çalışıyor.
Tiflis'teki muhabirimiz Natalya Anteleva, kentte hastaneler ve fırınlar dışında hemen hiçbir yere elektrik verilemediğini bildiriyor.
"Penceremden bakıyorum ve tüm kent derin bir karanlığa gömülmüş durumda," diyen Antelava, ülke genelinde de durumun hemen hemen aynı olduğunu kaydediyor.
Muhabirimize göre Batı sınırındaki bölgelerde enerji arzı biraz daha iyi durumda.
Kriz, Gürcistan'da uzun bir süredir yaşanan en soğuk kışa rastladı.
Muhabirimiz Antelava, halkın çoğunun Kremlin'i suçlayan liderleri Saakaşvili'ye katıldığını ve ülkede Rusya'ya karşı büyük bir öfke olduğunu söylüyor.
Saakaşvili dün Davos'tan ayrılmadan önce yaptığı konuşmada "Şu ana dek enerji için Rusya'ya ciddi şekilde bağımlıydık. Ancak son haftalarda Ukrayna ile yaşananlar ardından bu bağımlılığı azaltmak üzere radikal adımlar atmaya başladık," diye konuştu.
"Tam da bu sırada, bu çok tuhaf kaza meydana geldi. Rusya topraklarında, hem elektrik hem doğal gaz hattının geçtiği sınır bölgesinde patlamalar oldu."
"Bu iki hat arasında yüzlerce kilometre var ama aynı anda havaya uçtular. Rusya'ya başvurduğumuzda önce bize ayıracak zamanları olmadığını söylediler. Sonra dünya medyası konuya el atınca, biz histerik bir şekilde davranıyormuşuz havası yaratmaya çalıştılar."
"Hattı bir günde tamir ederiz dediler, şimdi altıncı gün geride kaldı. Azerbaycan üzerinden gaz göndereceklerini söylediler, bir metreküp gaz gelmedi. Ruslar bu hatları koruyamadılar, biz gidip kendimiz tamir edelim o zaman dedik, ona da izin vermediler. Birileri Gürcistan halkının donmasından keyif alıyor sanki."
Rusya ise bu suçlamaları ısrarla reddediyor.
Patlamayı ayrılıkçı Çeçenleri destekleyen militanların yapmış olabileceğini söyleyen Rus yetkililer, durumun bir kaç gün içinde normale dönmesi için ellerinden geleni yaptıklarını söylüyor.
Rusya ayrıca Gürcistan'ı bu durumu siyasi rant için kullanmaya çalışmakla suçluyor.
İran, soğuk hava nedeniyle iç tüketimin artmasını gerekçe göstererek Türkiye'ye sağladığı doğalgaz miktarını azaltmıştı.
Rusya ve İran'dan gelen doğalgazın azalması nedeniyle Türkiye'de elektrik kesintileri yaşanıyor.
Türkiye, ithal ettiği doğalgazın yarıya yakınını elektrik enerjisi üretmek için kullanıyor.
/BBC
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 10:09