Gündem
  • 30.11.2012 16:14

'Engin Alan'a dokunuyorlar da bunlara niye dokunamıyorlar?'

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Başbakan Erdoğan’ın başkanlık sistemiyle ilgili olarak ‘Tekil sistem istiyorum, ABD’deki sistemde denetleyenler alıp başını gidiyor’ sözlerine tepki göstererek, “Yani Başbakan kontrolsüz bir güç istiyor. Hukukun kendisini denetlemediği bir sistem istiyor. Başbakan fetvalarla devlet yönetmek istiyor. Dediğim dedik, öttürdüğüm düdük, Ali kıran baş kesen olacak” dedi.
Vural, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Filistin'in BM tarafından üye olmayan gözlemci devlet statüsünde tanınmasının olumlu bir adım olduğunu belirterek, “Alında üye devlet statüsü verilmesi gerekiyordu. Ancak bu gerçekleşmemiştir. Yine de bunun bir adım olduğun düşünüyoruz. Umarım Türkiye Cumhuriyeti’nin AB’ye üyeliği gibi uzunca bir süre devam etmez” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'başkan olma arzusu, ihtirasının’, yangına dönüştüğünü ifade eden Vural, AK Parti’nin Anayasa Uzlaşma Komisyonu’na verdiği teklifle ortaya koyduğu başkanlık sisteminin aslında otoriter bir anlayışa meşruiyet aramak olduğunu söyledi. Başbakan Erdoğan’ın ‘benim koltuk sevdam yok’ derken, aslında AK Parti koltuğunu alıp başkan olmak istediğini belirten Vural, “Başbakan Erdoğan’ın İspanya dönüşü gazetecilere ifadesi enteresan; ‘Tekil sistem istiyorum, ABD’deki sistemde denetleyenler alıp başını gidiyor, sistemi hantallaştırıyor’. Yani Başbakan kontrolsüz bir güç istiyor. Hukukun kendisini denetlemediği bir sistem istiyor. Başbakan fetvalarla devlet yönetmek istiyor. Dediğim dedik, öttürdüğüm düdük, Ali kıran baş kesen olacak” diye konuştu.
Bu zihniyetin demokrasi ile hiçbir alakası olmadığını kaydeden Vural, “Bu ‘Tayyip tipi başkanlık sistemi, modelidir, Türk tipi başkanlık sistemi değil” dedi.
Başbakan Erdoğan'ın Muhteşem Yüzyıl dizisiyle ilgili eleştirilerini de değerlendiren Vural, Başbakan Erdoğan’ın bu eleştirisinin dizide Şeyhülislam’ın Pargalı İbrahim Paşa’ya ‘Böbürlenme her şey sen değilsin’ demesinden sonra geldiğini söyledi. Vural, Başbakan Erdoğan’ın buna alınmış olabileceğini belirterek, “Büyüklenme, her şey sen değilsin demek suretiyle verilen bu mesajdan dolayı mı başbakan hiddetlendi?” diye sordu.
Patriot füzeleriyle ilgili olarak da Vural, “Bu patriotlar hangi risk ve tehdidi ortadan kaldırmak için Türkiye’ye geliyor? Tehdit Suriye’den mi, İran’dan mı, İran’ın bir başka ülkeye tehdidi midir, değil midir? Bu patriotların Kürecik’le ilişkisi nedir? Biz bu soruların cevaplarını istiyoruz” dedi.
Patriotlar konusunda hükümet kanadından farklı açıklamalar geldiğini belirten Vural, “Başbakan ‘biz belirleyeceğiz’ diyor. Pasmussen ‘Yok, NATO belirleyecek’ diyor. Aldatma ve Kandırma Partisi. Pes doğrusu” dedi.

“OMBUDSMANLIK KURUMU, AKP’NİN İÇ DENETİM KURUMU OLDU”
Meclis’te kamu denetçilerinin seçildiğini hatırlatan Vural, ancak bu kurumun AK Parti’nin iç denetim mekanizması haline dönüştüğünü savundu. Vural, “Seçilenlerden iki tanesi AKP eski milletvekili, biri AKP'nin eski milletvekili aday adayı, birisi AKP Kadın Kollarının müşaviri, birisi de Sayın Başbakan'ın yargı süreci içinde kendisi aleyhine verilen karara muhalif kalmış bir üye. Nasıl denetleyecek bu kurum? Hepsi AKP şablonundan geçmiş. Genel merkezde talimatla gönderildi, burada oylama yapıldı. Böyle bir kurumun hükümeti, idareyi denetlemesi mümkün değil. Hepsi AKP'nin arka bahçesinin gülü. Kimi kandırıyorsunuz?” diye konuştu.
AK Parti'nin vatandaşın haberi olmadan istediği kişileri parti üyesi yaptığını ileri süren Vural, “Bunlar naylon faturacılığı iyi bilirlerdi, şimdi de naylon üye yapıyorlar” dedi.

FEZLEKELER
Vural gazetecilerin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına yönelik olarak 'seçmece fezleke olmaz' sözlerini hatırlatmaları üzerine, “Sulandırmaya, mazeret aramaya gerek yok. MHP'nin tavrı nettir. Terörle ilişkili olanların dosyalarının bu şekilde değerlendirilebileceğini düşünüyoruz. CHP'nin bu konuda bir uzlaşma noktasına destek vermesi gerekirdi ama dokunulmazlıklar konusunda öncelikle bir hassasiyetin CHP'de olmadığını görüyoruz. Öncelikli olarak terör ve şiddetin Meclis'ten arındırılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün fezlekeler konusundaki açıklamalarıyla ilgili olarak da Vural, “Dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla o görüntüler yaşanacak diye bir şey söz konusu değil. Biz de bu ülkede terör örgütünün askerimizi, polisimizi şehit etmesini görmek istemiyoruz. Engin Alan'a dokunuyorlar da bunlara niye dokunamıyorlar? Ama AKP gibi de ‘bir taraftan dokunalım’ deyip bir taraftan BDP’lilerin siyasal düşüncelerini meşrulaştırılmak istenmesini de ikircikli görüyoruz. AKP testisi çatladı, gelecek kaygısı başladı. AKP içinde cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaştıkça belli konularda çatışmaların ve tartışmaların giderek derinleştiğini görüyoruz” dedi. 

 

İHA

Güncellenme Tarihi : 22.3.2016 10:49

İLGİLİ HABERLER