‘‘İstanbul'da Onat Kutlar, Hüseyin Baş, Yılmaz Güney, bir de Fransız Sinematek'inin Başkanı, Taksim'de Boğaz'a bakan bir masanın başında yemek yemiştik. O günlerde ben de Ankara'daki Sinematek'in başındaydım. Yılmaz'a imzalamasını söyledim.
‘Erdal bugünlerde başım beláda, imzalatma bana' demişti...’’
Yılmaz Güney’den istenen, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamını engellemek için hazırlanan dilekçeye imza atmasıdır. İsteyen de, yazdığı kitaplarla 12 Mart'ın pusunu dağıtmaya çalışan Can Yayınları sahibi yazar Erdal Öz. Yukarıdaki anekdot da Erdal Öz'ün, 12 Mart anılarını anlattığı ‘‘Defterimde Kuş Sesleri’’ adlı kitapta yer alıyor. ‘‘Gülünün Solduğu Akşam’’ın devamı niteliğindeki kitapta, 12 Martta Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam sürecine gidişi bütün ayrıntılarıyla mevcut. Ancak, hiç kuşku yok ki en önemlisi, Deniz Gezmiş ve arkadaşları Hüseyin İnan'la Yusuf Aslan için hazırlanan dilekçeye Yılmaz Güney'in imza vermemesi. İlginç olan bir başka şey de, Yılmaz Güney efsanesini yıkmasa da sarsması kuvvetle muhtemel olan bu önemli ayrıntının bugüne kadar gizli kalması. İmza vermeyenler arasında şair, yazar ve tiyatrocu Necati Cumalı ile edebiyatçı Cahit Öztelli de var.
Aslında her şey, 1971'de Erdal Öz cezaevinden çıkınca başlayacaktı. Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını idamdan kurtarabilmek için bir imza kampanyası organize edilmişti. Organize edenler de Erdal Öz, Emil Galip Sandalcı ve o günlerde Akşam Gazetesi'nin Ankara temsilcisi olan Altan Öymen'di. Öz ve Sandalcı imza topluyor, Öymen de çalıştığı gazetede bunları manşetten yayımlıyordu. Yılmaz Güney, Necati Cumalı ve Cahit Öztelli gibi isimleri rağmen, İstanbul'dan toplanan imzalar 22 bini bulacak ve ne yazık ki bu bile idamları engellemeye kafi gelmeyecekti. Üstelik, idamlardan bir hafta sonra başta Öz, Sandalcı ve Öymen olmak üzere pek çok kişi tutuklanacaktı. İmza kampanyasının öncülerine isnat edilen suç ise inanmayacaksınız belki ama uçak kaçırmaydı. Her üçü de aylar süren mahkemelerden sonra aklanacaktı aklanmasına ama Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan yoktu artık...
Yılmaz Güney haklıydı
Yayıncı Erdal Öz, kitabındaki anılarla ilgili olarak sorularımıza şu cevapları verdi:
Yılmaz Güney, Denizler'in idamını engellemek için neden imza vermedi sizce?
- Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan'ın idamlarını önlemek amacıyla başlattığımız imza kampanyasına destek çıkmayan, bildiriye imza atmayan yalnızca Yılmaz Güney değildi. Çok sevdiğimiz bir profesör, iki büyük tiyatro sanatçısı, birkaç romancı da imza atmaktan kaçınmışlardı. Bunu yaparken, hiçbiri çocukların idamlarını onaylamıyordu. Ama birtakım güncel gerekçeler öne sürmüşlerdi. Yılmaz Güney, şimdi açıklamak istemediğim bir örgütün içine sokulmak isteniyor, örgüte para yardımı yaptığı gerekçesiyle izleniyordu. Haklıydı. Üzülerek de olsa kendisinden imza almamamızı istemişti. Hiç üstünde durmamıştım. O gün Onat Kutlar da Yılmaz'ı haklı bulmuştu.
(Hürriyet)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 19:44