KAYNAK : Haber Vitrini
ANKARA - AB'nin Türkiye'ye 12 Aralık'taki Kopenhag zirvesinde üyelik müzakeresi tarihi vermesi amacıyla sivil toplum örgütleriyle birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük lobi faaliyetine imza atan AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan, geçen ay 15 AB üyesinden Avusturya hariç 14'ünü gezdi. Erdoğan, AB liderlerini yumuşak karnından vurdu: "Hıristiyan kulübü müsünüz, değil misiniz?"
Erdoğan, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder başta olmak üzere AB'de etkin ülkelerin liderleriyle görüşmelerde 'alışılagelmiş siyasetçi' profilinin dışına çıkarak 'dik' durmaya özen gösterdi. AKP lideri zaman zaman bacak bacak üstüne atarak, ellerini ceplerine sokarak rahat bir görüntü sergiledi. 35 bin km yol kat eden Erdoğan, tarih almış ülkelerin eksiklerini tek tek belgeleyip Türkiye'yle karşılaştırdı. "Türkiye'nin bu ülkelerden fazlası var" diyerek AB liderlerini köşeye sıkıştırdı.
Erdoğan, en büyük desteği İtalya, Portekiz, Yunanistan, İspanya, Britanya, Lüksemburg ve kısmen İsveç'ten aldı. İrlanda da diğer adaylarla eşit muamele noktasına geldi. AKP liderinin hamleleri karşısında sıkışan AB liderleri tek kozlarını oynadı: "Ordunun siyasete müdahalesini önleyebilecek misiniz?" AKP lideri, bu soruları "Ordumuzla tam uyum içindeyiz, partimiz ve ordumuz Türkiye sevdalısıdır" diyerek geçiştirdi.
Başkentlerde başbakan protokolüyle karşılanan Erdoğan, son durağı Hollanda'da kendisini arabasına uğurlayan Başbakan Jean Peter Balkanende'nin "Daha çok çalışmanız gerek" sözüne hazır cevap uslübuyla yanıt verdi: "Sayın Balkanende, biz çok çalıştık, artık çalışma sırası sizde."
AKP liderinin AB başkentlerini ziyaretinden çıkan tablo şöyle:
ROMA: Erdoğan, ilk durağında tam destek aldı. İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Ankara'ya tarih verilmesi için liderler düzeyinde kulis yapacağını açıklayıp, vaatlerindeki samimiyeti "Sen bana Silvio diye hitap et, ben de sana Tayyip" sözüyle pekiştirdi.
ATİNA: Yunan Başbakanı Kostas Simitis, Türkiye'ye tarih verilmesinden yana olduğunu söyleyip Kıbrıs sorununun çözümlenmesi gerektiğine vurgu yaptı.
MADRİD: İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar, Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesini destekleyeceğini ve bu yöndeki çabalarını sürdüreceğini söyledi.
BERLİN: Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, 12 Aralık'ta Türkiye'ye tarih için tarih verileceğini söyleyen ilk lider oldu. Berlin'den umduğunu bulamayan Erdoğan, zirveye kadar Schröder'le tekrar görüşmeyi planlıyor.
LONDRA: Erdoğan'ı başbakanlık konutunun önünde karşılayan Britanya Başbakanı Tony Blair, Türkiye'ye tarih verilmesi için kulis çalışmalarını sürdüreceğini söyledi. Schröder'le görüşeceğini belirten Blair, Erdoğan'a "Sürekli irtibat halinde olalım" dedi.
BRÜKSEL: Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt ile Dışişleri Bakanı Louis Michel, tarih verilmesi için destek sözü verdi. Ancak Almanya ve Fransa endeksli bir politika yürüten Brüksel, 'tarih için tarih' formülüne daha yakın.
DUBLİN: İrlanda Başbakanı Bertie Ahern, Türkiye'ye tarih verilmesi konusunda net bir tutum sergilemedi. Türkiye'ye diğer adaylarla eşit muameleden yana olan Ahern, Kopenhag Kriterleri'nin yerine getirilmesini istedi.
LİZBON: Akdeniz ülkeleri gibi Türkiye'ye tarih verilmesini
açıkça söylemese de savunuyor. Reformların dikkate alınmasını isteyen Portekiz Başbakanı Jose Barroso'ya göre, Türkiye'nin dışlanması AB'nin zararına.
HELSİNKİ: Finlandiya Başbakanı Paavo Lipponen, Erdoğan'la 'soğuk' bir havada görüştü. Kopenhag Kriterleri'nin tamamıyla yerine getirilmesini istedi.
KOPENHAG: AB Dönem Başkanı Danimarka, Türkiye'ye tarih verilip verilmemesi tartışmalarına sıkışıp kalmış halde. Başbakan Anders Fogh Rasmussen, "Reformların takvimini bir mektup halinde zirveden önce bildirin, değerlendirelim" önerisi getirdi. Erdoğan, zirve öncesi Rasmussen'i tekrar ziyaret edecek.
STOKHOLM: İsveç Başbakanı Goran Persson, Türkiye'nin Kopenhag Kriterleri'ni yerine getireceğini kanıtlaması halinde tarih alması eğilimde. Persson, Türkiye için Kuzey ülkelerinin başbakanlarıyla baş başa verecek.
PARİS: Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, "Tarih için çaba harcarım. Ama kararı 15 ülke verir" diyerek, topu diğerlerine attı.
LÜKSEMBURG: Erdoğan'ı havaalanında kırmızı halılarla karşılayan Başbakan Claude Juncker, Türkiye'ye ikiyüzlü davranılmaması gerektiğini söyleyip "Türkiye'ye bir tarih verilmeli, ama bu tarih gerçek bir tarih olmalı, iş yıllarca sürmemeli" dedi.
AMSTERDAM: Erdoğan'la Lahey'de sıkı tartışmaya tutuşan Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkanende, Schröder'den sonra tarih için tarih verileceğini doğrudan söyleyen ikinci lider oldu.
(Radikal)
Güncellenme Tarihi : 16.3.2016 18:48