ERDOĞAN: ''BUGÜN DOKUNULMAYANLAR REHAVETE GİRMESİNLER''
KUALA LUMPUR - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Yürütme Kurulunun Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da düzenlenen toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, İsrail'in Lübnan ve Filistin'deki saldırılarıyla ilgili olarak, ''Bugün dokunulmayanlar, yarın bana dokunulmayacak rehaveti içine girmesinler. Aynı tarafsızlık, aynı durum onlara da olabilir. Onun için bugünden tezi yok tavrımızı koyarak, adımlarımızı atmamız gerekmektedir'' diye konuştu.Başbakan Erdoğan, bunun için uzun soluklu bölgesel ve küresel çabalara ihtiyaç olduğunu belirterek, ''Türkiye terörün her türlüsünü kınamaktadır. Kötülüğü bertaraf etmek, ancak bizzat kötülüğün kendisini yok etmekle, kötülüğü ortaya çıkaran bataklığı kurutmakla mümkündür. Şiddetle barışa ulaşılamaz'' dedi.
Lübnan'daki savaşı, noktasal bir sorun olarak değerlendirmenin mümkün olmadığını ve Filistin meselesinin tayin edici rolünün gözden kaçırılmaması gerektiğini ifade eden Erdoğan şöyle konuştu:
''Özellikle İKÖ olarak tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyayız. Bölgede kapsamlı bir barışın koşullarını konuşmaya başlamadan önce atılması gereken çok acil, çok önemli adımlar var.''
Bölgede acil ve kalıcı bir barış temin edilmesi için siyasi, diplomatik bütün gayretleri ortaya koyma gerekliliğini dile getiren Erdoğan, ''Lübnan Başbakanı Fuad Sinyora, Roma toplantısında bu ilişkilerimize zemin teşkil edecek, uygulanabilir bir planı sunmuştu. Özet olarak ateşkes ilanını takiben, güvenilir uluslararası örgütler aracılığıyla uygulanması öngörülen esir değişimi, İsrail'in Mavi Hattın gerisine çekilmesi, yerlerinden edilen kişilerin geri dönüşü, İsrail işgalinin son bulması, İsrail'in Lübnan topraklarındaki mayınlara ait haritaları vermesi, BM'nin güçlendirilmesi, Lübnan-İsrail arasındaki 1949 tarihli anlaşmadaki sınırlara dönülmesini içeren maddeler bize göre de İKÖ için uygun bir çerçeve sunmaktadır'' dedi.
Başbakan Erdoğan, özellikle BM zemininde son günlerde gündeme gelen İsrail-Lübnan arasında bir istikrar gücü konuşlandırılmasıyla ilgili olarak söz konusu gücün zamanlaması, yetki alanı ve kompozisyonunun İKÖ açısından ehemmiyetle değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
''Bu güç mutlaka BM çatısı altında olmalı, tarafların rızasına dayanmalı, güven ve istikrarı sağlamaya yetecek bir çeşitliliği de içinde barındırmalıdır. Görev tanımında olmayan bir barışı tesis etmek ya da birinden yana veya diğerine karşı olacak biçimde muhteva taşımamalıdır.'' Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:09