Gündem
  • 2.11.2006 09:41

ERDOĞAN ,FİNLANDİYA BAŞBAKANI İLE KIBRISI KONUŞTU!...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen ile telefonla görüştü. İki liderin Türkiye'nin AB sürecini ve Kıbrıs gelişmelerini ele aldıkları öğrenildi.


      Finlandiya'nın önerisi ile adadaki tarafları biraraya getirmenin de değerlendirildiği görüşmede, Erdoğan'ın Türk tarafının çözüm için elinden geleni yaptığını ancak Rumların olumlu tutum içine girmediklerini söylediği belirtildi.


      Finlandiya'nın önerisi karşısında Ankara ayrıca ikili toplantı yerine Türkiye ve Yunanistan'ın da katılacağı 4'lü toplantı üzerinde de duruyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise Helsinki'de kararlaştırılmış bir toplantı olmadığını dile getirmişti. Gül, "Finlandiya dönem başkanlığı iyi niyetli bir çok çalışmalar yürütmektedir. Bu çerçeve içerisinde bazı toplantılar, belki mekik diplomasisi dediğimiz çalışmalar, bunların hepsi söz konusu olabilir" demişti.


      Finlandiya'nın müzakerelerle büyük ölçüde şekillendirdiği belirtilen Kıbrıs inisiyatifi kapsamında adadaki her iki toplumun liderlerini buluşturmak için nabız yokladığı bildirildi.


      Finlandiya'nın bu adımla ilerleme raporunun açıklanacağı 8 Kasım öncesinde, Türkiye'nin de limanlarını Rum kesimine açmasını kolaylaştıran bir formülle müzakerelerin sorunsuz ilerlemesini sağlamaya çalıştığı ifade ediliyor.


      Türkiye, limanlarını ve havaalanlarını Kıbrıs Rum gemi ve uçaklarına açmak için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üzerindeki ekonomik izolasyonun kaldırılmasını şart koşmaya devam ediyor. Ankara, kapsamlı çözümün konusu olduğu gerekçesiyle Maraş'ın iadesinin bu aşamada görüşülmesine de soğuk bakıyor. Bu görüşler, Erdoğan tarafından Finlandiya Başbakanı'na da iletildi.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 01:56

İLGİLİ HABERLER