Gündem
  • 16.1.2024 15:53

Erdoğan Mehmet Şimşek'e İsrail yanlılarının kümelendiği Davos izni vermedi..

Bloomberg: Erdoğan, konferansı düzenleyenlerin İsrail'e verdiği desteği protesto etmek amacıyla Türk yetkililere Davos'a katılmaktan kaçınmaları talimatını verdi.

Bloomberg , 15 Ocak 2024 Pazartesi günü yayınladığı raporda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türk yetkililere Pazartesi günü başlayan ve 5 gün devam edecek Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'na katılmaktan kaçınmaları talimatını verdiğini söyledi  .

Reuters'in aktardığına göre bilgili kaynaklar, Erdoğan'ın bu kararı, İsrail'in Gazze Şeridi'nde 100 günden fazla süredir yürüttüğü ve 23.000'den fazla Filistinlinin ölümüne ve daha fazlasının yaralanmasına neden olan savaşa ilişkin organizatörlerin tutumu nedeniyle bu kararı aldığını söyledi. 60.000'den fazla kişi.

Ajans, Türkiye Cumhurbaşkanının, yıllık siyasi ve ticari liderler toplantısına katılmayı planlayan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e çekimser kalması talimatını verdiğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tutumunu, kurucusu ve CEO'su Klaus Schwab'ın açıklamalarıyla ilişkilendirdiğini belirtiyor. Davos Forumu'nda İsrail'e yönelik "terörist saldırılar" olarak adlandırdığı saldırıları kınadı ve bu da Türk siyasetçileri kızdırdı.

Erdoğan ve Şimşek'in ofisleri konu hakkında yorum yapmaktan kaçınırken, Dünya Ekonomik Forumu Bloomberg'in yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.

Erdoğan, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine yönelik eleştirilerinde açık sözlüydü ve Filistin hakları ve ulusal kurtuluş için mücadele eden bir grup olarak İslami Direniş Hareketi'ni (Hamas) savundu.

Sözcü ve Al-Shaab'ın da aralarında bulunduğu pek çok Türk gazetesi, Türk Maliye Bakanı'nın Davos Forumu'na katılımının engellendiğine dair haberlere yer verdi ve herhangi bir hükümet yetkilisinden herhangi bir yorum eklemedi.

Erdoğan'ın Davos'tan çekilmesi

2009 yılında Türkiye cumhurbaşkanı , İsrail'in bir önceki yıl Gazze'ye gerçekleştirdiği askeri operasyonla ilgili olarak dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile yaşadığı hararetli tartışmaların ardından, İsrail'i çocukları öldürmek ve suç işlemekle suçlayarak forumdan çekilmiş ve geri dönmeyeceğine söz vermişti .

Türk yetkililerin birkaç yıl sonra tekrar katılmasına rağmen Erdoğan o zamandan beri bir daha geri dönmedi.

Türkiye-İsrail ilişkilerinde son dönemde gerilim tırmanırken, son dönemde Türk takımında forma giyen İsrailli bir futbolcunun tutuklanması yaşandı. Gazze'ye yönelik saldırının 100. gününü kutlaması nedeniyle Türk yetkililer onu daha sonra serbest bırakmadan önce nefreti kışkırtma olarak değerlendirdi ve sınır dışı etme ihtimali de İsrail'de öfkeye yol açtı.

Türkiye İsrail işgalini eleştirdi

İlgili bağlamda, Türkiye Dışişleri Bakanlığı Cuma günü Gazze Şeridi'ndeki felaketin nedeninin İsrail'in ahlaki ilkeleri göz ardı eden eylemlerinden kaynaklandığını vurguladı. Bu, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Onjo Kachali'nin "X" platformundaki bir blog yazısında geldi.

Katshali şunları ekledi: "Gazze'deki felaketin asıl nedeni İsrail işgali, yayılmacı zihniyeti ve insan haklarını, uluslararası hukuku ve ahlaki ilkeleri tamamen yok sayan eylemleridir." "İsrail'in işlediği savaş suçlarının soykırım düzeyine çıkabileceği yönündeki haberlerden duyulan derin endişeyi" dile getirdi.

Türkiye'nin, İsrail'e karşı 1948 Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği iddiasıyla Uluslararası Adalet Divanı'nda devam eden davayı yakından takip ettiğini vurguladı. İsrail hükümeti üyelerinin dikkatleri işlenen suçlardan uzaklaştırma 

Güncellenme Tarihi : 16.1.2024 16:00

İLGİLİ HABERLER