Ekonomi
  • 28.10.2024 13:01

Erdoğan'dan Türkiye'ye ikinci nükleer santral kurma teklifi aldık

Rosatom: Erdoğan'dan Türkiye'ye ikinci nükleer santral kurma teklifi aldık

Rosatom Başkanı Alexei Likhachev, Rus şirketinin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Türkiye'de Sinop'ta ikinci bir nükleer enerji santrali kurma teklifi aldığını duyurdu.

Likhaçev, RT'ye verdiği röportajda şunları söyledi: “Bu, Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın bize yaptığı bir tekliftir ve kendisi bu konuyu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le de görüşmüştür. Türkiye'deki varlığımızın Karadeniz'de yer alan Sinop bölgesinde genişletilmesi mümkün."

Rosatom, Türkiye'nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu istasyonunun geliştirilmesi ve inşasına yönelik projeyi, Rusya ile Türkiye arasında 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan hükümet anlaşmasına dayanarak inşa ediyor. 20 milyar dolar ve toplam 4.800 MW kapasiteli 4 reaktörün inşasını içeriyor.

Rosatom , 27 Nisan 2023'te  zenginleştirilmiş uranyumu Akkuyu istasyonuna teslim ederek nükleer istasyonun işletmeye hazır hale geldiğini Aralık ayının ortalarında Rosatom, ilk reaktörü işletmek için Türk makamlarından gerekli lisansları aldığını bildirdi. İstasyon ve geçtiğimiz Nisan ayında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, istasyonun ilk reaktöründe mekanik testlerin başladığını duyurdu.

Güncellenme Tarihi : 28.10.2024 13:08

İLGİLİ HABERLER