ERDOĞAN'IN DOĞU VE GÜNEYDOĞU PLANI
Hükümet, terör olayları nedeniyle ekonomik açıdan giderek gerileyen Doğu ve Güneydoğu illerine yönelik yeni bir bölgesel teşvik paketi hazırlıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, talimatını verdiği yeni ekonomik paketin başlıklarını Pazar günü gideceği Diyarbakır’da açıklayacak.
Hazırlıkları devam eden pakete göre sanayiye yatkın illere yatırım teşvikleri, hayvancılığa uygun illere ise özel hayvancılık teşvikleri verilecek. Mevcut teşviklerden bugüne kadar yeterince yararlanamayan Doğu ve Güneydoğu illerinde yatırım yapan işadamlarından 10 yıl boyunca vergi alınmaması üzerinde duruluyor. Doğu Anadolu illerinde kış turizmine yönelik yatırımlara özel teşvikler verilecek. Başbakan Erdoğan, “Bugüne kadar çok sayıda paket hazırlandı. Ama hepsinin içi boş çıktı. Sizin sorunları daha doğru tespit edebileceğinizi düşünüyoruz” diyen Diyarbakırlı işadamlarına, “Bölgeye benim kadar çok sık gelip giden bir Başbakan daha gördünüz mü?” sorusuyla karşılık verdi. Erdoğan, Diyarbakır’da organize sanayi bölgesinde gerçekleştirilen 21 fabrikanın açılışını da büyük bir törenle gerçekleştirerek bir anlamda yatırımlara start verecek.
TEŞVİK TUTMADI
Başbakan Erdoğan, Diyarbakırlı işadamları ve milletvekilleriyle Ankara’da bir görüşme yapıp terörden olumsuz etkilenen, bu nedenle de yatırım ve istihdam sorunu yaşayan Doğu ve Güneydoğu illerinin sorunlarını çözmeye yönelik hazırlanan pakete yeni unsurlar ekledi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın da katıldığı toplantıda işadamlarını dinleyen Erdoğan, gelen öneriler üzerine Unakıtan ve bürokratlardan önerileri hayata geçirmeye yönelik çalışma yapmasını istedi.
Pakete, 49 ili kapsayan teşvik sisteminin, Doğu ve Güneydoğu illerinden çok, Batı’daki merkez illere yaradığı ve terör mağduru illere fayda sağlamadığı tespitinden yola çıkılarak karar verildi.
SADECE EKONOMİYLE OLMAZ
Başbakan Erdoğan pazar günü paketin ana başlıklarını ve bölgeyi yatırımlar için cazibe merkezi haline getirebilecek teşvik mekanizmasının ön hazırlıklarını açıklayacak. Erdoğan’ın işadamlarıyla yapılan görüşme sırasında da teknik çalışmaları zora sokmamak için somut bir söz vermekten kaçındığı öğrenildi. Başbakan Erdoğan’ın, “Sorun sadece ekonomiden ibaret değil. İşin sosyal ve siyasi boyutu da unutulmamalı” sözleri dikkat çekti.
Onlar milleti söğüşledi
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin, şu anda dünyanın büyüyen 17. büyük ekonomisi olduğunu belirterek, ‘’Türkiyemizi 2012’den sonra dünyanın ilk 10 ülkesi arasına sokacağız’’ dedi.
Partisinin il kongresine katılmak üzere Adıyaman’a gelen Erdoğan’a, havaalanından, kongrenin yapılacağı Adıyaman Stadyumu’na gelirken Hasancık beldesinde bir grup tütün üreticisi tarafından protesto edildi. Kotanın kaldırılmasını isyen köylülerle Erdoğan’ın korumaları arasında kısa süreli arbede yaşandı. Kongrenin başlamasının ardından şeref tribünündeki yerinden konuşma yapacağı platforma koşarak gelen Erdoğan, Türkiye’nin, IMF’ye olan borcunun 24 milyar dolardan 13 milyar dolara düştüğünü belirterek, ‘’Dün bir tanesi çıkmış, diyor ki, ‘bu hükümet hortumculukla mücadele edecekti’. Eğer hortumculukla mücadele etmeseydi bu paralar nasıl ödenecekti. Mensubu oldukları partiler hep hortumladılar, bu milleti söğüşlediler. Onların günah faturalarını biz kapatıyoruz. Ne adına biliyor musunuz? Türk milletinin onuru adına, Türkiye Cumhuriyeti’nin onuru adına ödüyoruz.’’
Ekonomik pakette neler var?
Mevcut yatırım teşvik sistemine rağmen yatırımcıyı çekemeyen Doğu ve Güneydoğu illeri, yatırımcılar için ciddi bir cazibe merkezi haline dönüştürülecek. Bu illerde yatırım yapanlar, diğer illere göre çok daha büyük avantaj elde edecekler
Doğu ve Güneydoğu’ya yönelik ekonomik paket, yöre illerine yönelik özel ve kapsamlı bir bölgesel teşvik sistemine dayanıyor. Paketle, sanayi, tarım ve hayvancılık yatırımları ayrı ayrı teşvik edilecek. İşte hazırlıkları devam eden paketin ayrıntıları:
10 YIL VERGİ YOK: Adıyaman, Şanlıurfa, Siirt, Mardin, Hakkari, Van, Iğdır, Diyarbakır, Bitlis ve Bingöl başta olmak üzere sanayinin canlanabileceği illerde yapılacak yeni yatırımlardan 10 yıl boyunca vergi alınmayacak.
İSTİHDAM YÜKÜ DEVLETE: Bu yörelerde istihdam edilecek işçilerin sigorta ve benzer istihdam yükleri en az 5 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacak. Daha sonraki yıllarda da indirimli prim uygulaması yapılacak.
UCUZ ENERJİ: Yeni yatırımlara mevcut teşvik sisteminden daha cazip enerji teşvikleri devreye sokulacak. Ayrıca, elektrik kaçağını önlemek amacıyla mevcut borçların yarısının silinmesi de gündeme gelecek.
TARIM VE HAYVANCILIĞA ÖZEL TEŞVİK: Hayvancılığa uygun olan Kars, Ağrı, Ardahan, Van, Hakkari, Bitlis, Bingöl gibi illerde havancılığa yönelik teşvikler getirilecek. Vergi ve sigorta avantajlarının yanı sıra, düşük maliyetli sığır teminine yönelik desteklerle büyük işletmelerin kurulması sağlanacak.
BANKA KREDİSİ: İşadamlarının talebi üzerine banka kredilerinin önündeki bazı engellerin kaldırılmasına yönelik de çalışma yapılacak. İşadamlarının “Bankalar esnafa, sanayiciye kredi verirken 2 memur kefil istiyor. Binlerce dönüm arazisi olan çiftçiden ipotek olarak Diyarbakır merkezde daire göstermesini istiyor” şikâyetinde bulundukları öğrenildi.
YOL VE SU: Başbakan’ın “2007 ortalarına kadar başta Diyarbakır’da olmak üzere yolu ve suyu olmayan köy kalmayacak” talimatı verdiği öğrenildi.
(bugün)
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:10